Pääministeri Sanna Marin matkusti Ukrainaan ja tapasi presidentti Zelenskyin – Vieraili myös Butšassa ja Irpinissä: ”Oli erittäin vaikea katsoa sitä kaikkea, mitä Venäjä on näille kaupungeille tehnyt”

Marin kommentoi vierailuaan Ukrainan presidentin kanslian tiedotteessa.

Pääministeri Sanna Marin vieraili Ukrainassa. Kuva on Irpinistä.

26.5. 13:08 | Päivitetty 26.5. 18:38

Helsinki/Kiova

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on vieraillut Ukrainassa, vahvistaa valtioneuvoston kanslia. Myös Marinin esikunnasta vahvistettiin vierailu STT:lle.

Valtioneuvoston kanslian mukaan Marin vieraili torstaina 26. toukokuuta Kiovassa Ukrainan pääministerin Denys Smyhalin kutsusta. Hän tapasi vierailulla myös presidentti Volodymyr Zelenskyin sekä Ukrainan parlamentin puhemiehen Ruslan Stefanchukin.

Ukrainan presidentin kanslia julkaisi aiemmin torstaina vierailusta tiedotteen. Tiedotteen mukaan Marin vieraili myös Irpinissä ja Butšassa. ”Oli erittäin vaikea katsoa sitä kaikkea, mitä Venäjä on näille kaupungeille tehnyt. Monet ihmiset ovat kuolleet”, Marin sanoo tiedotteessa. Marin kuvailee ihailtavaksi sitä sankarillisuutta, jolla ukrainalaiset taistelevat vapautensa ja koko Euroopan puolesta.

Zelenskyi sanoo tiedotteessa, että tällaiset vierailut ovat tärkeitä signaaleja ukrainalaisille siitä, että heitä ei ole jätetty yksin. Hän myös kiitti Suomen hallitusta ja suomalaisia tuesta Ukrainalle. Zelenskyin ja Marinin keskusteluissa käsiteltiin muun muassa maan jälleenrakentamisen suunnitelmia.

Tästä voit katsoa lyhyen HS:n välittämän videon tapaamisesta. Aamulehti ja HS kuuluvat samaan Sanoma-konserniin:

Zelenskyi julkaisi tapaamisesta kuvia torstaina iltapäivällä Instagramissa.

Valtioneuvoston kanslian tiedotteen mukaan Marin korosti vierailulla, että Suomi ja laaja kansainvälinen yhteisö tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan. Hyökkäys rikkoo räikeästi YK:n peruskirjaa, kansainvälistä oikeutta ja yhdessä sovittuja Euroopan turvallisuuden perusperiaatteita.

Marin painotti tiedotteen mukaan tarvetta lisätä tukea Ukrainalle samalla kun edelleen laajennetaan pakotteita Venäjää vastaan. Myös Suomi on valmistelemassa lisätukea Ukrainalle ja valmis lisäämään myös asetoimituksia Ukrainalle edelleen.

Keskusteluissa pääministeri Smyhalin kanssa käsiteltiin myös Ukrainan hakemusta päästä Euroopan unionin jäseneksi. "On tärkeää luoda konkreettiset askelmerkit Ukrainalle kohti Euroopan unionin jäsenyyttä", Marin sanoi vierailulla tiedotteen mukaan.

Pääministerit allekirjoittivat myös koulutusalan yhteistyötä koskevan raamisopimuksen.

Marinin vierailusta kertoivat ensin ukrainalaismediat ja viranomaiset muun muassa Facebookissa. Irpinin kaupunginhallinto julkaisi Facebookissa kuvan, jossa Marin esiintyy.

Kaupunginvaltuuston päivityksen mukaan Marin olisi vieraillut kaupungissa tutustumassa Venäjän joukkojen hyökkäyksen aikaansaamiin tuhoihin.

Ukrainalaislehti Ukrainska Pravdan mukaan Marin vieraili myös Butšassa, jossa venäläisjoukkojen tekemät tuhot ovat järkyttäneet ympäri maailmaa. Lehden mukaan Marin olisi keskustellut tapaamisen aikana myös muun muassa Irpinin jälleenrakentamisesta.

Lue lisää: Venäjän joukkojen vetäytyminen paljasti Butšassa tapahtuneet raakuudet – Ukrainan puolustusministeriö: Siviilejä teloitettu mielivaltaisesti

Marinin vierailusta ei tiedotettu etukäteen.

Monia eurooppalaisia johtajia on vieraillut Ukrainassa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen maahan helmikuussa.

Lue lisää: Kiovan länsipuolella Andriivkan kylässä eletään edelleen painajaista – ”Tämän kaiken jälkeen elät, mutta sielusi on kuollut”

Lue lisää: Siviileihin kohdistuvia raakuuksia tulee nyt ilmi ympäri Ukrainaa: Silminnäkijöiden mukaan hirmutekoihin ovat syyllistyneet niin Venäjän kuin Tšetšenian sotilaat

Päivitys 26.5.2022 kello 15.31: Juttuun lisätty tieto Zelenskyin tapaamisesta.

Päivitys 26.5.2022 kello 18.25: Lisätty juttuun tietoja Ukrainan presidentin kanslian julkaisemasta tiedotteesta.

Päivitys 26.5.2022 kello 19.34: Lisätty tiedot valtioneuvoston kanslian tiedotteesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut