YK:n turvallisuusneuvosto äänestänee tänään Pohjois-Korean pakotteiden kiristämisestä

Päätöslauselma rajoittaisi merkittävästi öljyn tuontia.

26.5. 7:39 | Päivitetty 26.5. 7:54

New York

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää torstaina Pohjois-Koreaan kohdistuvien pakotteiden kiristämisestä, kertovat diplomaattilähteet uutistoimisto AFP:lle. Syynä äänestykselle ovat Pohjois-Korean tekemät ohjuskokeet.

Äänestystä on pyytänyt Yhdysvallat, jolla on neuvoston kiertävä puheenjohtajuus toukokuussa.

Aiemmin äänestystä uutistoimisto AFP:lle kommentoineen virkamieslähteen mukaan äänestys koskisi päätöslauselmaa, joka rajoittaisi merkittävästi öljyn tuontia.

Samainen virkamies huomautti myös, että yksimielisesti vuonna 2017 hyväksytyssä turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa 2397 peräänkuulutetaan Pohjois-Korealle koituvan lisää seurauksia, jos maa laukaisee jälleen mannertenvälisen ballistisen ohjuksen.

Pohjois-Korea testasi varhain keskiviikkona kolmea ballistista ohjusta, joista yksi oli mannertenvälinen, kertoi Etelä-Korean armeija.

Ohjuskoe tehtiin heti sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden oli päättänyt Aasian-matkansa Etelä-Koreaan ja Japaniin.

Biden ilmoitti viime viikolla Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeolin kanssa, että maat lisäävät yhteisiä sotaharjoituksia vastauksena Pohjois-Korean aiheuttamaan uhkaan. Ilmoituksen odotettiin hermostuttavan Pohjois-Koreaa.

Venäjä ja Kiina voivat käyttää veto-oikeutta

Diplomaatit ovat epäilleet, että Venäjä ja Kiina voisivat käyttää asiassa veto-oikeutta. AFP:lle puhunut virkamies arvioi kuitenkin, että päätöslauselma saisi vahvan tuen.

Nimettömänä kommentoineen diplomaattilähteen mukaan Kiina voisi olla valmis asettamaan uusia pakotteita, jos Pohjois-Korea tekisi ydinkokeita, mutta ei välttämättä ohjusten laukaisemisen pohjalta.

Kiinan edustaja kertoi AFP:lle, ettei maa usko Yhdysvaltain ehdottaman päätöslauselman ratkaisevan mitään ongelmia.

Kiina sanoo lisäksi tehneensä oman ehdotuksensa Pohjois-Koreaan liittyen, mutta väittää Yhdysvaltain jättäneen ehdotuksen huomiotta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut