Eduskunta hyväksyi uuden ilmastolain – tavoite hiili­neutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä kirjataan lakiin

Uudessa ilmastolaissa säädetään uusista päästövähennystavoitteista vuosille 2030 ja 2040.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari kuvattiin eduskunnan täysistunnossa 18. toukokuuta.

25.5. 17:10

Eduskunta on hyväksynyt uuden ilmastolain, joka tulee voimaan kesäkuun alusta lähtien. Eduskunta hyväksyi lain keskiviikkona äänin 121–42.

Lain tavoitteena on, että Suomi saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä.

Uudessa ilmastolaissa säädetään lisäksi uusista päästövähennystavoitteista vuosille 2030 ja 2040 sekä hiilinielujen vahvistamista koskevasta tavoitteesta. Laki laajenee koskemaan myös maankäyttösektoria.

Lakimuutoksen myötä Suomessa aloittaa lisäksi saamelaisten ilmastoneuvosto. Sen tehtävänä lausua ilmastopolitiikan suunnitelmista saamelaiskulttuurin näkökulmasta. Viranomaisten on lisäksi neuvoteltava saamelaiskäräjien kanssa ilmastosuunnitelmia valmisteltaessa.

Uuden lain on myös tarkoitus ohjata ilmastopolitiikan tekemistä nykyistä voimakkaammin.

Uudessa laissa on on mukana kiristyvät päästövähennysprosentit kolmelle eri vuodelle: vuoden 1990 tasoon verrattuna teollisuuden sekä asumisen, liikenteen, maatalouden ja jätteiden ilmastopäästöjen pitää vähentyä vuoteen 2030 mennessä vähintään 60 prosenttia, vuoteen 2040 mennessä vähintään 80 prosenttia ja vuoteen 2050 mennessä vähintään 90 prosenttia, kuitenkin pyrkien 95 prosentin vähennykseen.

Nykyisessä laissa on päästövähennysprosentti vain vuodelle 2050 ja se on maltillisempi, 80 prosenttia. Tavoite kiristyy ja lisäksi tulee sitovat välietapit.

Vuoden 2035 hiilineutraaliustavoite asetettiin Antti Rinteen (sd.) vetämissä hallitusneuvotteluissa keväällä 2019 ja sen jälkeen siitä tuli myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen tavoite.

Kyseessä on Suomen toinen ilmastolaki. Suomen ensimmäinen ilmastolaki tuli voimaan vuonna 2015.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut