Turkin Kalın: Suomen ja Ruotsin Nato-kiistassa ei voida edetä ennen kuin turvallisuushuoliin on vastattu

Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajat neuvottelivat Nato-kiistasta. Turkki on esittänyt julkisuudessa vaatimuksiaan erityisesti Ruotsille.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

25.5. 13:41 | Päivitetty 25.5. 20:09

Suomi ja Ruotsi ovat neuvotelleet keskiviikkona Turkin kanssa Nato-jäsenyyksistään. Keskustelut käytiin Turkin pääkaupungissa Ankarassa.

Turkkilaisen uutistoimisto Anadolun mukaan neuvottelut kestivät viisi tuntia. Anadolun mukaan turkkilaiset neuvottelivat ensin erikseen Suomen ja Ruotsin delegaatioiden kanssa, minkä jälkeen delegaatiot neuvottelivat yhdessä.

Suomen ja Ruotsin Nato-kiistassa ei voida edetä ennen kuin Turkin turvallisuushuoliin on vastattu, sanoi Turkin presidentin tiedottaja İbrahim Kalın tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana. Kalin puhui tavattuaan Suomen ja Ruotsin delegaatiot Turkin pääkaupungissa Ankarassa. Suomen ulkoministeriö kertoi viestipalvelu Twitterissä keskiviikkoiltana, että keskustelua juuri turvallisuushuolista käytiin.

Suomi ja Ruotsi jättivät viime viikolla Nato-hakemuksensa, mutta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on ilmoittanut vastustavansa niiden hyväksymistä Naton jäseneksi. Jokaisen Nato-maan on hyväksyttävä uudet jäsenet.

Suomesta keskusteluihin osallistuu ulkoministeriön valtiosihteeri Jukka Salovaara ja Ruotsista valtiosihteeri Oscar Stenström, kertoi Turkin ulkoministeriö tiistaina. Turkkia edustavat presidentinkanslian neuvonantaja İbrahim Kalın ja ulkoministeriön Sedat Önal.

Suomalaisista paikalla olivat lisäksi ainakin tasavallan presidentin ulko- ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Petri Hakkarainen sekä Suomen Ankaran-suurlähettiläs Ari Mäki, uutisoi STT keskiviikkona.

Voit katsoa HS:n välittämää Reutersin videota tapaamisesta tästä:

Presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson keskustelivat Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa viikonloppuna puhelimitse.

Neuvotteluista ei odoteta läpimurtoa, kertoivat HS:n lähteet tiistaina. Ennakko-odotus on, että keskiviikon keskustelut ovat vasta ensimmäinen etappi mahdollisesti viikkoja kestävässä keskusteluprosessissa.

Lähteiden mukaan Suomi haluaa tietää tarkemmin, mihin kysymyksiin Turkki haluaa Suomelta vastauksia.

Viime päivinä Turkki on esittänyt julkisuudessa vaatimuksiaan erityisesti Ruotsille, esimerkiksi viisikohtaisen listan muodossa. Suomelle vastaavaa listaa ei julkaistu.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu on kertonut turkkilaismedialle, että maa toivoo neuvotteluiden tuloksena kirjallista sopimusta.

Lue lisää: Turkki listasi viisi vaatimustaan Ruotsille – Haavisto: Suomen ja Ruotsin delegaatiot Ankaraan keskiviikkona

Turkin vastahanka tiivistyy maan sisäpolitiikkaan sekä sen ja Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n väliseen, vuosikymmeniä kestäneeseen konfliktiin.

Lue lisää: Turkilta on tullut Suomelle viime vuosina yhdeksän luovutus­pyyntöä – kaksi ihmistä luovutettu

Tutkijat ovat arvioineet, että Turkki lopulta hyväksyy Suomen ja Ruotsin Natoon, mutta tarvitsee sitä ennen jonkinlaisen voiton.

Turkki on esimerkiksi vaatinut Ruotsia lopettamaan PKK:n tukemisen. Se on syyttänyt Ruotsia PKK:n rahoittamisesta ja aseistamisesta, minkä Ruotsi on kiistänyt. Lisäksi Turkki on esimerkiksi vaatinut, että Ruotsi ja Suomi luovuttaisivat useita sen terroristeina pitämiä henkilöitä Turkkiin.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi viime viikolla STT:lle, että Turkki voitaisiin myös saada Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden taakse tarjoamalla sille jotain muuta kuin mitä se on vaatinut.

Päivitys 25.5.2022 kello 19.07: Juttua muokattu tiedolla, että uutistoimisto Anadolun mukaan neuvottelut olivat päättyneet.

Päivitys 25.5.2022 kello 20.09: Lisätty Kalınin kommentti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut