Presidentti Niinistö tapasi neljä republikaani­senaattoria Helsingissä: ”Yhdysvaltojen tavoite on hyväksyä Nato-hakemus niin nopeasti kuin mahdollista”

McConnell toivoo Suomen Nato-jäsenyyttä koskevaa päätöstä Yhdysvalloista ennen elokuun istuntotaukoa.

16.5. 13:53

Helsinki

USA:n senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell toivoo Yhdysvaltain päättävän tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle jo ennen elokuun istuntotaukoa kongressissa. McConnell kommentoi asiaa medialle republikaanisenaattorien vierailulla Suomen presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä.

”Yhdysvaltojen tavoite on hyväksyä Nato-hakemus niin nopeasti kuin mahdollista”, hän sanoi.

Suomessa on nähty Natoon hakeutumisen takia viime viikkoina ja kuukausina lukuisia kansainvälisiä vieraita. Maanantaina McConnell ja presidentti Sauli Niinistö kommentoivat medialle muun muassa Suomen Nato-jäsenyyttä ja Ukrainan sotaa.

McConnellilta kysyttiin myös Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kriittisistä kommenteista koskien Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

”Toivottavasti Erdoganin huolenaiheet tullaan ratkaisemaan. Millä tahansa objektiivisilla standardeilla Suomi ja Ruotsi olisivat merkittävä lisä Natolle ja vahvistaisivat sitä merkittävästi, ja toivottavasti Erdogan näkee asian myös niin”, McConnell sanoi.

Republikaanit sitoutuneita

McConnell kertoi uskovansa, että valtaosa republikaaneista tukee Suomen jäsenyyttä. Hän sanoi, että Yhdysvaltojen erilaisesta tuesta Natoon hakeutumisen ja hyväksymisen välillä Suomen täytyy keskustella presidentti Joe Bidenin hallinnon kanssa.

Hän myös sanoi, että republikaanit ovat sitoutuneita Natoon huolimatta ex-presidentti Donald Trumpin kriittisistä Nato-kommenteista.

”Ehdottomasti. Se (Trumpin ulostulo) ei ehdottomasti ole enemmistön näkemys republikaanipuolueessa, senaatin tai edustajainhuoneen republikaanien keskuudessa”, McConnell sanoi.

Niinistö kiitti McConnellia tämän antamasta tuesta Suomelle maaliskuussa Washingtonissa, jolloin hän viimeksi tapasi McConnellin. Niinistön mukaan tulokset ovat nyt nähtävissä.

”Keskustelimme jo kaksi kuukautta sitten tuesta, jota Yhdysvallat on halukas ja mitä sen on mahdollista antaa”, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoo, että nuo keskustelut rohkaisivat Suomea.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut