Valtiojohto teki historiallisen päätöksen: Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoivat Suomen valtiojohdon Nato-ratkaisusta sunnuntaina 15. toukokuuta Presidentinlinnassa Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

15.5. 13:23

STT

Suomen valtiojohto on tehnyt virallisen päätöksen hakemisesta sotilasliitto Naton jäseneksi. Päätöksen teki tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokous eli niin sanottu tp-utva.

Asiasta kertoi presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa. Hän kertoi, että tp-utva linjasi, että Suomi eduskuntaa kuultuaan hakee Nato-jäsenyyttä.

Niinistöllä ja pääministeri Sanna Marinilla (sd.) on alkanut kello 13 lehdistötilaisuus Suomen turvallisuuspoliittisista ratkaisuista. Lehdistötilaisuus jatkuu ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) osuuksilla.

Lue lisää: Presidentti Niinistö: Suomi hakee Nato-jäsenyyttä, suora lähetys käynnissä – ”Tämä on historiallinen päivä”

Nopeimmillaan huomenna valmis

Hallitus antaa vielä sunnuntaina eduskunnalle uuden selonteon, joka esittää sotilasliiton jäseneksi hakemista. Selonteon käsittely eduskunnassa alkaa huomenna aamupäivällä.

Eduskunta voi nopeimmillaan käsitellä asian jo maanantaina, mutta on mahdollista, että siihen menee vähän kauemmin aikaa. Aikatauluun vaikuttaa se, miten paljon kansanedustajat haluavat käyttää puheenvuoroja suuressa salissa.

Lue lisää: Valtiojohto teki historiallisen päätöksen: Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

Tämän jälkeen Suomi pyytää kutsua liittyä Naton jäseneksi. Naton päämajassa Brysselissä asian odotetaan etenevän nopeasti, mutta puolustusliiton 30 jäsenmaan pitää myös ratifioida liittymispöytäkirja. Jälkimmäisen vaiheen odotetaan vievän 4–12 kuukautta.

Eduskunnan varsinainen päätöksenteko Suomen liittymisestä Natoon tapahtuu vasta tämän jälkeen.

Uutinen päivittyy.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut