Kööpenhaminassa liikenne sujuu, paitsi bussilla – Suurkaupunki ottaa kaiken irti myös vesireiteistään

Aamulehti testasi suurkaupungin eri liikennevälineitä. Kiireessä kannattaa valita bussin sijaan ihan toinen liikenneväline. Käymme juttusarjassa kaikissa Tampere-Pirkkalasta lähtevissä uusissa matkakohteissa ja kerromme kiinnostavimmista ilmiöistä paikan päältä.

Ruotsalaiset Lola Lycksell ja Tilde Ahlner ovat juuri saapuneet kolmen päivän matkalle Kööpenhaminaan. He ottavat käyttöön etukäteen varaamiaan kaupunkipyöriä Raatihuoneen torilla.

21.5. 7:00

Aamulehti

Kööpenhaminan liikenteessä riittää vaihtoehtoja. Matkailija voi valita liikkumiseensa lähijunan, bussin ja metron lisäksi polkupyörän tai vesibussin.

Jos on kova kunto, kävelijä pääsee katselemaan kaupungin komeaa arkkitehtuuria lähietäisyydeltä. Kävelyreitin voi suunnitella nähtävyyksien mukaan tai puistoalueelta toiselle.

Pyörällä

Suurkaupungin eri kohteet saa hyvin haltuun pyöräilemällä. Polkupyörän ovat valinneet myös ruotsalaiset Lola Lycksell ja Tilde Ahlner.

Kaksikko ottaa valkoiset kaupunkipyörät käyttöönsä Kööpenhaminan Raatihuoneen torilla. He ovat ladanneet sovelluksen puhelimeensa etukäteen ja maksaneet pyörät käyttöönsä muutamaksi tunniksi.

”Tämä on paras tapa tutustua kaupunkiin”, Ahlner sanoo.

Kööpenhaminan valkeat kaupunkipyörät voi ottaa käyttöön samantyyppisen sovelluksen avulla kuin Tampereella. Eri yritysten vuokrapyöriä löytyy ympäri kaupunkia.

Kaupunkipyörän ohjaustangossa on ohjeet pyörän käyttöönottoon.

Metro on aina varma valinta, mutta suurkaupungissa sillä ei pääse välttämättä ihan kohteeseen saakka.

Matkakortit ovat hyvä tapa liikkua paikasta toiseen julkisella liikenteellä. City Passilla ja Copenhagen City Cardilla voi ajella huoletta busseilla, metrolla ja lähijunalla.

Bussilla

Bussit eivät Aamulehden testipäivänä näytä kulkevan aikataulussa. Odottelemme linja-autoa hyvän tovin kuninkaallisen kirjaston pysäkillä.

Olemme jo auttamattomasti myöhässä seuraavasta tapaamisesta, kun bussi saapuu noin 15 minuuttia myöhässä. Sen jälkeen poliisi vielä pysäyttää autoliikenteen mielenilmauksen vuoksi.

Metrolla

Ryntääminen metroon ei juuri auta. Metro kyllä vie seuraavalle pysäkille, mutta sieltä on vielä matkaa satamalaiturin päätyyn Nordre Toldbodille.

Jos olisimme heti lähteneet liikkeelle polkupyörillä, emme olisi myöhästyneet tapaamisesta puolta tuntia.

Vesibussilla

Onneksi paluumatka on kivuton. Hyppäämme Nordne Toldbodin laiturilta vesibussin kyytiin. City Passilla ja Rejsekortilla saamme nousta laiturilta kyytiin ilman mutinoita.

Vesibussi on nopea tapa siirtyä sataman päästä päähän. Monet matkakortit oikeuttavat myös vesibussikyytiin. Aluksen sisällä on kortinlukijat, jos matkakortti on käytettävä laitteessa mennessä ja tullessa.

Kaupunkibusseja seilaa Kööpenhaminan satamassa noin 10–15 minuutin välein päivästä riippuen.

Oranssi risteilijä vie yhdessä hujauksessa takaisin kuninkaallisen kirjaston laiturille. Vesiltä pääsee ihailemaan uutta oopperataloa ja rannan palatseja suuremmassa kaupunkikuvassa.

Veneellä

Ihastumme kaupungin vesireitteihin niin paljon, että varaamme viikonlopuksi vuokraveneen. Lähdemme sunnuntaina aamupäivällä liikkeelle GoBoatin veneellä.

Yritys aloitti Kööpenhaminan satamassa vuonna 2014, kertoo yksi GoBoatin kolmesta perustajajäsenestä Kasper Eich-Romme.

”Monissa isoissa kaupungeissa on vaikeaa saada venepaikkaa. Me halusimme, että kaikki pääsevät pitämään hauskaa ystäviensä kanssa veden äärelle ”omalla” veneellään”, Eich-Romme kertoo.

Veneyritys panostaa ekologiseen energiaan ja kierrätysmateriaaleihin veneidensä ja satamiensa rakenteissa. Yrityksellä on Eich-Rommen mukaan nykyisin Kööpenhaminassa runsaasti kilpailijoita.

GoBoatin lähtösatama on Islands Bryggessä Langebron sillan juurella.

GoBoatin veneet on rakennettu osittain kierrätysmateriaalista. Veneiden sähkömoottoreita ladataan aurinkopaneelilla kerätyllä sähköllä. Aurinkopaneelit ovat yrityksen satamatalon katolla Islands Bryggessä.

Suomesta Kööpenhaminaan muuttanut Terhi Minkkinen nauttii veneretken näkymistä Billie-koiransa kanssa. Veneeseen voi ottaa omat eväät.

GoBoat on laajentunut maailmalle esimerkiksi Lontooseen, Berliiniin, Melbourneen ja Brisbaneen.

”Kanaalit ovat hengästyttävän kauniita, mutta itse nautin eniten vihreistä keitaista oopperatalon ja Christianian takana. Se on paras paikka nauttia veneretkestä ystävien kanssa”, Romme sanoo.

GoBoat järjestää myös tapahtumia. Yleisö saapuu kelluvaan bingo-, konsertti- tai teatteritapahtumaan tietysti veneellä.

Kahden tunnin veneristeilyllä ehtii seilata Kööpenhaminan edustan kanaaleita kunnolla. Vesillä on toukokuun alussa liikkeellä paljon eri kokoisia aluksia.

Veneellä pääsee katsomaan läheltä Kööpenhaminan uskomattomia rantakoteja. Tämä luksusasuntojen kerrostalo Torpedohallen Holmenissa on rakennettu vanhan torpedovenetehtaan ja kanaalin ympärille. Sen lähellä on paljon laitureita melojille.

Seilaamme pitkin idyllistä keskustakanaalia ja kanaaleja Christianian takana. Lähtölaiturilla GoBoatin William Krarup varoitti meitä pysymään poissa armeijan alueelta satama-alueen päädyssä.

Suurten armeija-alusten varjoon ei tee mieli lähteä. Ranskalaisen jättialuksen kannelta seurataan pikkuveneitä niin tuimin katsein, että käännymme suosiolla kanaalien suojaan.

Lähijunalla

Kaksi tuntia vesillä kunnon eväiden kanssa on sopiva happilataus kaupungin vilskeen keskellä.

Paluumatka majapaikkaan Sydhaveniin sujuu joutuisasti lähijunalla.

Paikalliset tuntuvat liikkuvan Kööpenhaminassa joka paikkaan omilla polkupyörillään. Polkupyörä on varmasti kaupungissa se kaikkein kätevin kulkuväline, koska pyörän saa nostettua myös lähijunan ja vesibussin kyytiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut