Historiallisen Nato-päätöksen vuoksi Tampereen valtuustoa johdetaan maanantaina eduskunnasta – näin Pirkanmaan kansanedustajat aikovat puhua: ”En usko, että tulee viivytys­keskustelua”

Kukaan pirkanmaalaisista kansanedustajista ei usko maratonpuheisiin, sillä ne kääntyisivät itseään, mediaa ja kansalaisia vastaan.

Eduskunnassa alkaa maanantaina historiallinen Nato-keskustelu.

14.5. 5:00

Aamulehti

Kansanedustajat valmistautuvat historialliseen päivään maanantaina, kun lähetekeskustelussa on valtioneuvoston selonteko Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin liittoon eli Natoon. Suositusaika puheenvuorolle on viisi minuuttia.

Kysyimme pirkanmaalaisilta kansanedustajilta heidän puhesuunnitelmistaan. Aamulehti tavoitti 16 Pirkanmaan kansanedustajaa kaikista 19:sta.

Lue lisää: Tällainen on Suomen aikataulu: Virallinen päätös Natoon hakemisesta sunnuntaina, eduskunta aloittaa käsittelyn maanantaina

Viisi minuuttia riittää

Kansanedustaja Marko Asell (sd.) sanoo viiden minuutin riittävän hänen puheeseensa, ja myös perussuomalaisten Veijo Niemi aikoo pitää sallitun, viiden minuutin puheen.

”Toivon, ettei salissa olisi maratonpuhujia, koska Ruotsi jättää hakemuksen maanantaina”, Niemi sanoo.

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) pitää puheenvuoron, ja viisi minuuttia riittää. ”Ei ole syytä pitkittää asian käsittelyä.”

Kiuru sanoo, että viivytyskeskustelu voi olla mahdollista, mutta hän ei pidä sitä kovin todennäköisenä.

”Se kääntyisi puhujaa itseensä vastaan salissa, mediassa ja kansalaisten silmissä.”

Kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) ei ole vielä kertonut Nato-kantaansa.

”Olen varannut puheenvuoron. En usko, että tulee viivytyskeskustelua, mutta eihän sitä koskaan voi tietää”, hän sanoo.

Lue lisää: Perussuomalaisten Veikko Vallin julkisti Nato-kantansa – Viimeiset kaksi pirkanmaalaista edustajaa kertovat kantansa lauantaina

Valtuustoa johdetaan eduskunnasta

Sdp:n kansanedustaja, Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen toivoo, että asia saadaan käsiteltyä maanantaina normaalin keskustelun päätteeksi kuten on tarkoitus. Hän käyttää lyhyen puheenvuoron istunnossa.

”Kyse on tärkeästä ja historiallisesta päätöksestä, joten haluan ilmaista tukeni yhtenäisyydelle.”

Maanantai on myös valtuustopäivä.

”Tampereen valtuusto on etäkokous ja johdan kokouksen poikkeuksellisesti eduskunnasta, koska äänestyksen aikataulua on vaikea arvioida.”

Pidemmittä puheitta

Keskustan kansanedustaja Arto Pirttilahti on varannut puheenvuoron. Hänkään ei usko, että viivytystä tehtäisiin tarkoituksella.

Pirttilahden mukaan presidentti ja hallitus ovat vieneet koko prosessin mallikkaasti eteenpäin.

”Eduskunta on saanut kuulla ja keskustella riittävästi.”

Kokoomuksen Sofia Vikman sanoo, että hänelle sopisi edetä pidemmittä puheitta suoraan päätöksentekoon.

”Eduskunta on kuitenkin varannut ainakin maanantain keskustelulle, mikä näin merkittävässä asiassa puolustaa asemaansa. Osallistun debattiin ja lisäksi pidän varmaankin yhden eduskunnan ohjeen mukaisen puheenvuoron.”

Vikman on ollut puolustusvaliokunnan jäsen 11 vuotta.

”Myönteinen Nato-kantani on ollut selvä pitkään. On tärkeää, että teemme kaiken voitavamme sen puolesta, että jäsenyytemme ratifiointi jäsenmaissa sujuu mahdollisimman ripeästi.”

Hän lisää, että Suomen täytyy olla hyvin valmistautunut jäsenyyden alettua siihen, mitä tavoitteita Suomi haluaa ajaa Natossa, ja millaista Suomen Nato-politiikan ja vaikuttamisen pitäisi olla.

”Suomi liittyi EU:hun Esko Ahon hallituksen aikana, mutta seuraava eli Paavo Lipposen hallitus määritti Suomen EU-politiikan linjan ja sisällön. Ensi vaalikausi onkin ratkaiseva siinä, millaiseksi Suomen Nato-politiikka muotoillaan, ja miten jäsenyys saadaan maksimaalisesti palvelemaan Suomea.

Historiallinen päivä

Arto Satonen (kok.) puhuu normaalin puheenvuoron ja mahdollisesti minuutin debattipuheenvuoron.

”Kyse on historiallisesta päätöksestä, jonka taustoja ja merkitystä haluan kuvata.”

Spd:n Jukka Gustafsson on varautunut niin ikään pitämään ainakin yhden puheen.

Kansanedustaja Sari Tanus (kd.) käyttää maanantaina puheenvuoron, ehkä useammankin.

Kristillisten Sari Tanus aikoo käyttää puheenvuoron, ehkä useammankin.

”Jos tulee mahdollisuus debatointiin lyhyemmin puheenvuoroin, niin mahdollisuuksien mukaan osallistun niihinkin. On tarpeen käydä päätöksestä, sen taustoista ja tulevaisuuden näkymistä kunnon keskustelua.”

”Pyrimme ripeyteen”

Keskustan Jouni Ovaska on ulkoasiainvaliokunnan jäsen.

”Kun asiaa on käsitelty valiokunnassa koko kevään, niin luulenpa, että on syytä käyttää puheenvuoro.”

Hän muistuttaa, että nyt tehtävä päätös on yksi suurimmista ulkopolitiikan valinnoista vuosikymmeniin.

”On tärkeää, että jäsenyyden hakeminen saa laajan kansanedustajien tuen. Keskustelua käydään niin kauan kuin on tarpeen, mutta toivon, ettei kenenkään intresseissä ole tahallisesti viivyttää päätöksentekoa.”

Lähetekeskustelun jälkeen ulkoasiainvaliokunta käsittelee selontekoa ja valmistelee mietinnön. ”Pyrimme tekemään sen ripeästi.”

Tukea Baltiasta

Perussuomalaisten Sakari Puisto kertoo, että hän on kannattanut Nato-jäsenyyttä jo pitkään ennen Ukrainan tapahtumia. Puheenvuoron hän aikoo pitää.

Puisto tavoitettiin eduskunnan Liettua-ystävyysryhmän matkalta. Hän on ryhmän puheenjohtaja.

”Olemme tavanneet täällä valiokuntien puheenjohtajia, kansanedustajia ja parlamentin puheenjohtajan. Kiinnostua siihen, mitä Suomessa nyt tapahtuu, on valtava. Viesti on, että maa antaa niin paljon tukea jäsenyydellemme kuin vain voi.”

Myrskyisää odotettavissa

Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela sanoo, että suunnitelmissa on normaali puheenvuoro.

”Haluan avata omaa kantaani sekä pohtia sitä, millainen Nato-maa Suomesta tulisi.”

Kansanedustaja Iiris Suomela (vihr.) Nato-maiden tuki on tarpeen, sillä tulevista kuukausista voi tulla myrskyisät.

Hän ennakoi, että keskustelusta tulee perusteellinen, kun monet haluavat kertoa ajatuksistaan.

Suomela muistuttaa, miten Suomi on pitänyt tiivistä yhteyttä niin pieniin kuin suuriin Nato-maihin, joista useat ovat kertoneet kannattavansa Nato-jäsenyyttämme ja tukevansa Suomen turvallisuutta hakuprosessin aikana.

”Viimeksi näin totesi Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson. Tämä tuki on arvokasta, sillä tulevista kuukausista voi tulla myrskyisät.”

Osa harkitsee puheenvuoroa

Vihreiden Satu Hassi ei ole vielä päättänyt puheenvuorostaan. Hän ei veikkaile sitä, löytyykö salista jarrutushaluja.

”Jos sdp ja sen kansanedustajat ottavat saman kannan kuin pääministeri Sanna Marin (sd.), niin eduskunnan ylivoimainen enemmistö kannattaa jäsenyyden hakemista. Jarrutuksella voisi tehdä korkeintaan kiusaa.”

Kansanedustaja Sami Savio (ps.) ei ole lyönyt lukkoon puheenvuoroa, mutta on mahdollista, että hän puhua lyhyesti.

”Olen ilmaissut Nato-myönteisen kantani perusteluineen turvallisuusselonteon lähetekeskustelussa, enkä halua viivästyttää päätöksentekoa.”

Myös kokoomuksen Jari Kinnunen on varautunut puhumaan, mutta hän ei pidä sitä itsetarkoituksena.

”Riippuu pitkälti debatin sävystä, pyrinkö siinä vastaamaan johonkin. Tietoa on riittävästi kaikilla ja siksi en katso välttämättömäksi kuluttaa aikaa ryhmäpuheenvuorojen lisäksi.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut