Suomesta Tanskaan muuttanut Jann Kuusisaari on taikonut suurkaupungin ytimeen vihreää 16 vuotta – näin syntyvät Kööpenhaminan viherkeitaat

Tanskan Kööpenhaminassa on 27 yleistä leikkipuistoa, joihin myös matkailijaperheet ovat tervetulleita. Tutustuimme kahteen puistoon trendikkäällä Nørrebron alueella. Käymme juttusarjassa kaikissa Tampere-Pirkkalasta lähtevissä uusissa matkakohteissa ja kerromme kiinnostavimmista ilmiöistä paikan päältä.

Suomesta vuonna 1988 Tanskaan muuttanut Jann Kuusisaari hoitaa Kööpenhaminan keskustan taloyhtiöiden pihoja sekä leikkipuistojen viheralueita. Taloyhtiöiden pihoilla on usein pienimuotoisia talkoohetkiä. ”Tanskalaiset ovat sosiaalisia ja tykkäävät olla yhdessä. He myös kokeilevat mielellään asioita, eivätkä pelkää virheitä.”

19.6. 8:29

Aamulehti

Vehreät, kukkivat puistot ovat iso osa Kööpenhaminan viehätystä. Suomesta Tanskan pääkaupunkiin muuttaneen Jann Kuusisaaren työtä on taikoa lisää vihreää suurkaupungin ydinkeskustaan.

Aamulehti pääsi seuraamaan Kuusisaaren työpäivää Kööpenhaminan Nørrebron muodikkaassa kaupunginosassa. Kuusisaari hoitaa taloyhtiöiden pihoja ja kehittää viheralueita kaupungin kaikille avoimilla leikkipuistoissa.

Kuusisaari on käynyt puutarhakoulun Fynillä ja asunut Tanskassa yli 30 vuotta. Hän hoitaa Kööpenhaminassa viittä sisäpihaa, joissa on asiakkaina useita taloyhtiöitä. ”Taloyhtiöt ovat yhdistäneet jo aiemmin pieniä pihojaan isoksi yhteiseksi sisäpihaksi. Saadaan enemmän tilaa ja yhteistä aluetta”, Kuusisaari kertoo.

Lue lisää: Tampereelta pääsee nyt lentokoneella suoraan hyggen pääkaupunkiin – Paikalliset kertovat, mihin Kööpen­haminassa kannattaa mennä

Iso osa Kuusisaaren työtä ovat muutamat kaupungin yleiset, pedagogiset leikkipuistot. Hän kehittää leikkipuiston työntekijöiden apuna lapsille jännittäviä ja opettavaisia viheralueita. Kuusisaari on mukana pohjoismaisen yhteistyön verkostoissa. Hän on aloittanut ystävyyspihatoimintaa suomalaisten korttelipihojen kanssa.

Mitkä?

Yleiset leikkipuistot

Hans Tavsen Øst -leikkipuisto, Hans Tavsens Gade 40.

Nørrebroparkenin leikkipuisto, Stefansgade 30.

Lista leikkipuistoista Kööpenhaminassa löytyy täältä. Karttaan oranssilla merkityissä on työntekijöitä.

Osa kööpenhaminalaisista leikkipuistoista etsii ystävyyskenttiä muista Pohjoismaista. Kuusisaaren työkohde, leikkipuisto Nørrebroparkenissa, on jo käynyt tutustumassa kenttiin Helsingissä.

Kuusisaari kertoo, että turistit ovat tervetulleita levähtämään Kööpenhaminan pedagogisiin leikkipuistoihin. Yleisiä leikkipuistoja, joissa on myös työntekijöitä, on kaupungissa 27.

Lue lisää: Kööpenhamina odottaa vilkasta matkailukesää – Näitä kohteita pirkanmaalaiset suosittelivat: ”Hyvä kevätkaupunki”

”Olemme suunnitelleet myös turisteille suunnattua projektia leikkipuistossa.”

Lähdemme matkaan kauniista Ørstedsparkenin puistosta Torvehallerne-kauppahallien läheltä. Kuusisaaren vakiovaruste on vaunupyörä, jolla voi siirtää kasveja tai tavaraa paikasta toiseen.

1. Ørstedsparken

Jann Kuusisaaren vakiovarusteena Ørstedsparkenissa on vaunupyörä hänen aikaisemman yhteiskunnallisen kompostiyrityksensä ajoilta. Nyt kompostointiin ei tarvita pienyritysten apua, kun kaupunki on jo ottanut jätekierrätyksessä ohjat. Puistossa näkyvät yhä vanhan Kööpenhaminan vallihautojen jäänteet.

2. Korsgadehallen

Den Grønne Firkant -sisäpihalle on rakennettu urheiluhalli osittain maan alle. Hallin päällä on viherkatto. Kattokumpu on suosittu auringonotto- ja ajanviettopaikka.

Urheiluhallin katolta näkee eri taloyhtiöiden sisäpihoille hallin ympärillä. Toisissa on kiviset, modernit pihat ja toisissa puusta rakennettuja leikkipaikkoja lapsille. Osa on hyvin vehreitä, täynnä pensaita ja kukkivia puita.

3. Hospitalskarreen

Jann Kuusisaaren hoitama monen taloyhtiön sisäpiha Hospitalskarreen on saanut nimensä viereisen sairaalan mukaan. Kuusisaari kehittää taloyhtiöiden sisäpihoja yhdessä asukkaiden kanssa. Tällä pihalla asustaa siili ja ötököille on luontonurkkaus. Yhteispihalla on yrttejä, marjapensaita, hedelmäpuita, grilli, pöytäryhmiä ja tavaroiden vaihtonurkkaus. ”Pihan pitää olla viihtyisä ja kiva. Ei pidä olla liian tiptop.”

4. Hans Tavsen Øst

Hans Tavsen Østin leikkipuistossa Kuusisaari kasvattaa lasten kanssa erilaisia hyötykasveja. Lapset tekevät kasveista lyhyitä videoita, joita voi katsoa kylttien QR-koodien kautta. Persilja-videolla lapset lausuvat kasvin nimen eri kielillä, myös suomeksi. ”Leikkipuisto on lapsille paras paikka. Täällä he saavat itse päättää ja luoda asioita”, Kuusisaari sanoo.

Tina Jensen näyttää kasvihuonetta, joka on täynnä erilaisia taimia. Jensen istuttaa ne lähipäivinä lasten kanssa leikkipuiston eri kulmille.

Kuusisaari on tehnyt puiston omille minijoulukuusille siirrettävät laatikot yhdessä lasten ja heidän vanhempiensa kanssa. Pyörällisissä laatikoissa kasvaa eri kuusilajeja. Lapset kastelevat kuusia, jotka ovat kasvaneet laatikoissaan jo kaksi vuotta. Jouluna kuuset saavat lasten tekemät koristeet, ja Kuusisaari kärrää ne lasten kanssa lähikauppojen eteen.

Lapset auttoivat perhosten kukkapenkin mullan kärräämisessä pienillä kottikärryillään. Leikkipuiston väki on jo aloittanut kesäkukkien kylvämisen yhdessä lasten kanssa. Iso kukkalaatikko tulee täyteen erilaisia kukkia perhosten toukkia varten.

5. Nørrebroparken

Jann Kuusisaari suunnitteli Nørrebroparkenin leikkipuistoon yhdessä työntekijöiden kanssa kaupunki­luonto­labyrintin, jossa voi opetella eri kasvien nimiä. Puistosta löytyy myös minttupuutarha. Sen laatikoissa kasvaa esimerkiksi suklaa-, appelsiini-, greippi- ja piparminttua. Lapset voivat maistella eri minttulajikkeita kuumaan veteen tehtynä juomana.

Puiston nurkassa on jättikomposti. Lapset voivat lainata pikkulapiota ja kaivella maata. Ötököitä on hyvä katsella lähempää suurennuslasilla. Kun siirtelee kiviä ja puupalasia, alta voi paljastua lisää elämää. ”Lapset tykkäävät yksinkertaisista asioista”, Jann Kuusisaari sanoo.

”Kaunis leikkipuisto ja siellä käyvät ihmiset tuovat meille työntekijöille iloa. Jann on inspiroiva. Hänellä on paljon hyviä ideoita”, sanoo Natasa Jankovska Nørrebroparkenin leikkipuistossa. Viikunapuutarhan nelivuotiaat puut Kuusisaari kasvatti maahanmuuttajanaisten ryhmän kanssa. Ne kasvavat laatikoissa värikkäiden tulppaanien vierellä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut