Suomen valtiojohdon kanta on nyt selvä – Näin Nato-ratkaisussa edetään lähipäivinä

Tasavallan presidentti ja pääministeri tiedottivat torstaina, että Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäsenyyttä.

Liput Naton päämajan ulkopuolella Brysselissä kuvattiin 21. lokakuuta 2021.

12.5. 10:16

Aamulehti

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin ovat kertoneet Nato kantansa. Suomi aikoo hakea Naton jäsenyyttä.

Kokosimme tähän juttuun, miten hakuprosessi etenee lähipäivinä ja -viikkoina.

Tulevat päivät

PERJANTAINA 13.5. Ruotsin Nato-selvitys on viimeistään valmis. Pääministeri Marin (sd.) on palannut Japanista.

LAUANTAINA 14.5. Pääministeripuolue sdp päättää virallisesti Nato-kantansa.

SUNNUNTAINA 15.5. Lähteiden mukaan tasavallan presidentti ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta voivat kokoontua nopeastikin sdp:n kannan jälkeen, ehkä jo sunnuntaina, antamaan Nato-hakemusta koskevan selonteon eduskunnalle.Tietojen mukaan varsinainen päätös hakemuksen lähettämisestä tehtäisiin iltapäivällä.

Ruotsin sosiaalidemokraattinen puolue kertoo Nato-kantansa sunnuntaina 15. toukokuuta. Ruotsissa Nato-hakemuksesta päättää hallitus, jota sosiaalidemokraatit johtaa.

MAANANTAINA 16.5. Eduskunnassa varaudutaan aloittamaan Nato-päätöstä koskeva keskustelu suuressa salissa maanantaina kello 10. Aikataulusta kertoi eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) Ylen lähetyksessä.

Eduskunta voi nopeimmillaan tehdä oman päätöksensä päivässä, mutta se on kiinni edustajien puhehaluista.

Hyväksynnän jälkeen Suomi voi pyytää kutsua liittyä Naton jäseneksi. Sen jälkeen Nato kutsuu Suomen liittymisneuvotteluihin.

Ruotsalaisen iltapäivälehden Expressenin lähteiden mukaan Ruotsi aikoo hakea Naton jäseneksi maanantaina valtiopäivien ylimääräisen istunnon jälkeen.

TIISTAINA JA KESKIVIIKKONA 17.–18.5. Niinistö vierailee Ruotsissa ja tapaa kuninkaan ja maan poliittisen johdon. Hän on arvioinut, että molempien maiden kannat ovat tiedossa tuolloin.

On arvioitu, että Suomi ja Ruotsi jättäisivät Nato-hakemuksena yhteisessä aikataulussa tai ainakin hyvin samoihin aikoihin.

Kun Suomi on ilmoittanut liittymishaluistaan Natoon, Nato kutsuu Suomen liittymisneuvotteluihin.

Niistä ei odoteta pitkiä: neuvottelujen arvioidaan kestävän vain joitakin päiviä tai viikon, koska Suomen yhteensopivuus Naton kanssa tiedetään jo ennalta. On arvioitu, että Suomen osalta keskustelu mahdollisesta jäsenyydestä voitaisiin viedä läpi jopa päivässä.

Tulevat viikot ja kuukaudet

Liittymispöytäkirjan allekirjoituksen jälkeen Suomesta tulee Naton tarkkailijajäsen. Se voi osallistua Naton kokouksiin.

4–12 kuukautta: Tämän jälkeen kaikkien Naton 30 jäsenmaan on ratifioitava Suomen liittyminen omissa parlamenteissaan. Tässä arvioidaan kuluvan 4–12 kuukautta. Sen jälkeen eduskunta äänestää Suomen Nato-jäsenyydestä ja presidentti vahvistaa sen.

Suomi voi edistää jäsenyyden hyväksymistä kansallisella tasolla samaan aikaan, kun Nato-maat käsittelevät asiaa omissa parlamenteissaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut