Suomi ja Britannia lupasivat toisilleen sotilaallista apua hätätilanteessa – Niinistö mahdollisesta Putinin reaktiosta Nato-pohdintaan: ”Vastaukseni on, että te aiheutitte tämän”

Julkilausumassa kerrotaan muun muassa tiedusteluyhteistyöstä, jolla pyritään hybridiuhkien ja vaikuttamispyrkimysten torjumiseen. Aamulehti seurasi saapumista ja tiedotustilaisuutta suorassa lähetyksessä ja päivittyvänä tekstiseurantana.

Britannian pääministeri Boris Johnson ja Suomen presidentti Sauli Niinistö kertoivat maiden syvenevästä puolustusyhteistyöstä. Julkilausuma allekirjoitettiin Presidentinlinnassa keskiviikkona 11. toukokuuta.

11.5. 17:48 | Päivitetty 11.5. 20:21

Aamulehti

Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Britannian pääministeri Boris Johnson allekirjoittivat tänään keskiviikkona poliittisen julkilausuman, jolla syvennetään Suomen ja Britannian turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä.

Niinistö ja Johnson keskustelivat Helsingissä Ukrainasta ja Euroopan turvallisuustilanteesta. Keskusteluiden päätteeksi presidentti ja pääministeri Johnson pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden.

Lue lisää: Tällainen on Johnsonin ja Niinistön allekirjoittama historiallinen julkilausuma sanasta sanaan – katso koko tiedotustilaisuus

Ruotsi kertoi aiemmin keskiviikkona samansisältöisestä julkilausumasta. Britannian hallinnon verkkosivuillaan julkaisema tiedote ennakoi asiaa keskiviikkona.

Suomen ja Britannian välisessä julkilausumassa Britannia toteaa, että Suomen liittyminen Natoon edistäisi Pohjois-Atlantin alueen turvallisuutta ja että mailla on yhteisiä turvallisuusintressejä.

”Yhdistynyt kuningaskunta on valmis avustamaan Suomea sen pyrkimyksissä kaikin tarvittavin keinoin”, julkilausumassa todetaan.

Tarvittaviin keinoihin kuuluvat muun muassa se, että jos kumpi tahansa maa joutuu hätätilaan tai hyökkäyksen kohteeksi, ne auttavat toisiaan, jos hyökkäyksen kohteeksi joutunut maa sitä pyytää. Avunanto voi sisältää myös sotilaallisia keinoja.

”Tässä yhteistyössä toimitaan kaikilta osin kummankin maan turvallisuus- ja puolustuspolitiikan mukaisesti”, lausuma täsmentää.

Yhteistyötä aiotaan syventää myös hybridiuhkien ja vaikuttamispyrkimysten torjunnassa, minkä vuoksi se sisältää myös tiedusteluyhteistyötä.

Suomen ja Britannian on tarkoitus jatkaa kahdenvälisiä neuvotteluja ulko- ja turvallisuuspoliittisista asioista. Maat ovat sopineet vuonna 2016 puolustusyhteistyötään koskevasta puitejärjestelystä, jota ne aikovat päivittää.

Lue lisää: Näin Britannian hallitus kertoi Suomen ja Ruotsin kanssa tehtävistä julkilausumista – mahdollisuus tiedustelu­yhteistyöhön ja Britannian henkilöstön sijoitteluun

Johnson saapui Suomeen kello 18 jälkeen, ja tiedotustilaisuus pidetään noin kello 19.25. Aamulehti välitti suorana Helsingin Sanomien lähetyksen Johnsonin saapumisesta ja myöhemmin tiedotustilaisuudesta. Suoran lähetyksen tekstiseuranta on alla.

Katso koko tiedotustilaisuus tästä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut