HS-gallup: Nato-kannatus noussut Suomessa 73 prosenttiin

Myös Ylen kyselyn mukaan Nato-jäsenyyttä kannatetaan laajasti.

Naton ja Suomen liput heiluivat vierekkäin, kun pääministeri Sanna Marin ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tapasivat Helsingissä lokakuussa 2021.

11.5. 12:39

Suomen Nato-jäsenyyden kannatus on noussut Helsingin Sanomien keskiviikkona julkaiseman gallupin mukaan edelleen noussut. Nyt Nato-jäsenyyttä kannattaa kyselyn mukaan 73 prosenttia suomalaisista.

Sotilasliittoon liittymistä vastustaa 12 prosenttia. Vastaajista 15 prosenttia oli vailla mielipidettä asiaan. Epävarmojen osuus on pudonnut selvästi. Edellisessä HS-kyselyssä vailla mielipidettä oli 22 prosenttia vastaajista.

Nato-myönteisyys on nyt suurempaa kuin koskaan Helsingin Sanomien mittaushistoriassa. Lehti on kysynyt kansalaisten Nato-kantoja 20 vuoden ajan. Eri kyselyjen vastausprosentit eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä kyselymenetelmää on tänä vuonna muutettu.

Kantar TNS:n toteuttamassa kyselyssä oli runsas tuhat vastaajaa. Tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Selkeää nousua

Jäsenyyden kannatus on gallupin mukaan noussut kahdessa viikossa kahdeksan prosenttiyksikköä.

Kannatus on lisääntynyt nyt erityisesti työntekijöiden, alle 20 000 euroa vuodessa ansaitsevien, peruskoulutettujen, työväenluokkaan kuuluvien, opiskelijoiden sekä sosiaalidemokraatteja ja vihreitä kannattavien joukossa.

Kuudesta suurimmasta puolueesta Natoon ovat kriittisimmin suhtautuneet vasemmistoliittoa kannattavat. Heidänkin joukossaan Naton kannatus on lisääntynyt. Muiden viiden suuren puolueen kannattajista selvä enemmistö tukee Natoon liittymistä.

Kriittisimmin Natoon suhtautuvat alle 30-vuotiaat ja naiset.

Samansuuntaisia lukuja

Ylen maanantaina julkaiseman kyselyn mukaan Nato-jäsenyyttä kannatti toukokuussa 76 prosenttia vastaajista. Kyselyyn vastanneista 12 prosenttia vastusti Suomen Nato-jäsenhakemusta.

Maaliskuussa Nato-kannastaan epävarmoja oli vastanneista noin viidennes, mutta toukokuun alussa epävarmoja oli enää noin kymmenesosa vastaajista.

Ylen kyselyn mukaan Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenhakemus nostaisi jäsenyyttä kannattavien osuuden 83 prosenttiin. Myös Suomen valtiojohdon asettuminen Nato-jäsenyyden kannalle lisäisi kannatusta, sillä 82 prosenttia vastanneista tukisi tasavallan presidentin ja hallituksen linjausta.

Taloustutkimuksen Ylelle toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 270 henkilöä. Kyselyn tulosten virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut