Johnson Ruotsissa: Jos jompikumpi maa joutuu katastrofin tai hyökkäyksen kohteeksi, maat auttavat toisiaan, mukaan lukien sotilaallisin keinoin – Brittihallitus: Sama julistus allekirjoitetaan pian Suomessa

Brittihallituksen mukaan samanlainen kahdenvälinen ”solidaarisuusjulistus” allekirjoitetaan myös Suomen kanssa. Ukrainan sodan lisäksi julistusten taustalla on brexit.

Britannian pääministeri Boris Johnson ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson tapasivat keskiviikkona Tukholmassa. Samalla pääministerit allekirjoittivat poliittisen solidaarisuusjulistuksen.

11.5. 6:54 | Päivitetty 11.5. 17:42

Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan Britannia tulisi hätiin, jos hyökkäyksen kohteeksi joutunut Ruotsi pyytäisi apua. Johnson ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson allekirjoittivat Ruotsissa keskiviikkona kahdenvälisen poliittiseksi solidaarisuusjulistukseksi kutsutun asiakirjan, jossa maat lupaavat auttaa tarvittaessa toisiaan.

Ruotsista Johnson jatkoi matkaansa iltapäivällä Suomeen, mutta Britannian hallitus tiedotti jo hyvissä ajoin verkkosivullaan, että samanlainen solidaarisuusjulistus aiotaan allekirjoittaa myös Suomen kanssa. Johnson tapasi Helsingissä presidentti Sauli Niinistön.

Anderssonin mukaan lupaus molemminpuolisesta avun antamisesta on tärkeä, riippumatta siitä, millaisen turvallisuuspoliittisen valinnan Ruotsi tekee. Hallituspuolue sosiaalidemokraattien on määrä kertoa Nato-kantansa sunnuntaina.

”Olemmeko tämän julistuksen myötä paremmassa turvassa? Vastaus on kyllä”, Andersson sanoi lehdistötilaisuudessa.

Panssariohjus todiste yhteistyön tuloksista

Johnson mainitsi mahdollisina yhteistyön tiivistämisen muotoina muun muassa tiedustelutiedon jakamisen ja puolustusteknologian kehittämisen. Myös yhteistä harjoitustoimintaa voidaan tiivistää.

Johnson suitsutti Ukrainassa tehokkaaksi osoittautunutta NLAW-panssarintorjuntaohjusta osoituksena ruotsalais-brittiläisen yhteistyön tuloksellisuudesta.

”Toteamme (julistuksessa) itsestäänselvyyden. Olemme kaksi demokraattista maata, joka aikovat tukea toisiaan”, Johnson sanoi.

Solidaarisuusjulistuksen mukaan Ruotsi ja Britannia jatkavat kahdenvälisiä konsultaatioita turvallisuuskysymyksistä. Yhteistyötä kehitetään ja suunnitellaan säännöllisissä tapaamisissa. Kaiken perustana ovat julistustekstin mukaan solidaarisuus, yhteiset arvot ja maantieteellinen läheisyys.

”Jos jompikumpi maa joutuu katastrofin tai hyökkäyksen kohteeksi, Yhdistynyt kuningaskunta ja Ruotsi auttavat toisiaan eri tavoin, mukaan lukien sotilaallisin keinoin, perustuen kohteeksi joutuneen maan avunpyyntöön”, julistuksen ydinkohta kuuluu.

Tekstin loppukaneettina huomautetaan, että allekirjoitettu julistus on luonteeltaan poliittinen, eikä sillä ole sopimuksena kansainvälisoikeudellista sitovuutta.

”Ei olisi ollut tarpeen ilman brexitiä”

Ruotsalaistietojen mukaan solidaarisuusjulistuksen valmistelu oli kestänyt jo kauan, ja se olisi allekirjoitettu myös ilman sotaa Ukrainassa. Taustalla on Britannian EU-ero, jonka vuoksi maa on laatinut samansisältöisiä dokumentteja myös muiden maiden kanssa. Ruotsalaisasiantuntijan mukaan tällaista julistusta ei olisi edes tarvittu, jos brexit ei olisi toteutunut.

”Voidaan sanoa, että saamme briteiltä takaisin sen tuen, joka meillä oli ennen kuin he erosivat EU:sta”, tutkija Malena Britz Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta sanoi TT:n haastattelussa.

Näin pääministerit kertoivat tiedotustilaisuudessa:

Päivitys 11.5.2022 kello 17.41: Päivitetty juttu kauttaaltaan laajemmilla tiedoilla Britannian ja Ruotsin välillä allekirjoitetusta solidaarisuusjulistuksesta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut