Vasemmistoliitto ei jätä hallitusta Naton takia – puolueen kansanedustajilla on mahdollisessa äänestyksessä vapaat kädet

Yhteiskokous ei ottanut kantaa Nato-jäsenyyteen, vaan linjan päivittäminen on esillä vasta kesäkuun puoluekokouksessa Porissa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi tiedotustilaisuudessa, että puolue ei tee Suomen Nato-päätöksestä kynnyskysymystä hallituksessa jatkamiselle.

7.5. 16:50 | Päivitetty 7.5. 18:16

Vasemmistoliitto aikoo jatkaa hallituksessa, vaikka Suomi lähiaikoina päättäisi hakea Naton jäsenyyttä. Eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokous päätti lauantaina, että Nato-jäsenyys ei ole puolueelle kynnyskysymys.

Puheenjohtaja Li Andersson ja puoluehallitus esittivät yhteiskokoukselle, että hallituksessa tulisi jatkaa. Andersson kertoi, että päätös syntyi äänin 52–10. Yksi kokouksen osanottaja äänesti tyhjää.

Yhteiskokous ei ottanut kantaa Nato-jäsenyyteen, vaan linjan päivittäminen on esillä vasta kesäkuun puoluekokouksessa Porissa. Vasemmistoliiton kansanedustajilla on vapaat kädet eduskunnan mahdollisessa Nato-äänestyksessä.

Andersson ei ole kertonut omaa Nato-kantaansa, mutta arvioi aiemmin STT:n haastattelussa, että hän kertoo sen ensi viikolla, kun muu valtionjohto tuo oman kantansa julkisuuteen.

Lue lisää: Tässä ovat Suomen Nato-hakemuksen kannalta keskeiset päivämäärät

”Tämä on suuri muutos Suomelle, jos sitten päädytään Nato-jäsenyyttä hakemaan. Tämä asettaa meidän ulko- ja turvallisuuspolitiikan uuteen asentoon tuleviksi vuosikymmeniksi. Mutta suuri muutos ja syy miksi suomalaisten Nato-mielipiteet on muuttuneet, niin sehän on Venäjän toiminta ja se, että Putin on osoittanut olevansa valmis edistämään poliittisia päämääriään myös sodan keinoin, hyökkäämällä toiseen itsenäiseen valtioon Euroopassa”, Andersson sanoi.

Vasemmistoliiton kuudestatoista kansanedustajasta yhdeksän on kertonut vastustavansa ja kolme kannattavansa Nato-jäsenyyttä. Yksi kannattajista on puolueen entinen varapuheenjohtaja, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.

Sarkkinen arvioi ennen kokousta puolueen päättävän, että Nato-jäsenyys ei jatkossa ole hallituskysymys.

”Tällä hetkellä puolueessa on näkemyksiä puolesta ja vastaan aika tasaisesti, joten on nähdäkseni täysin selvää, että tällainen asia ei voi olla hallituskysymys”, hän totesi perjantaina.

Muut puolueet sdp:tä lukuun ottamatta ovat jo linjanneet Nato-kannastaan. Ne joko kannattavat Nato-jäsenyyttä tai antavat ministereilleen valtuutuksen tehdä asiassa tarpeelliseksi katsomansa ratkaisut.

Sdp:n linjausta odotetaan ensi viikon lauantaina 14. toukokuuta.

Presidentti Sauli Niinistön on määrä kertoa omasta kannastaan torstaina 12. toukokuuta.

Lue lisää: Anna Kontula kertoi Nato-kantansa – ensimmäinen kielteisestä kannasta kertova pirkanmaalainen kansanedustaja

Lue lisää: Perussuomalaiset kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä – nämä kaikki puolueet ovat jäsenyyden kannalla nyt

Lue lisää: HS-gallup: Nato-jäsenyyden kannatus noussut ennätykselliseen 65 prosenttiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut