Tässä ovat Suomen Nato-prosessin tärkeät päivämäärät juuri nyt

Suomen Nato-hakemusta koskevassa päätöksenteossa on nyt ratkaisevat hetket käsillä.

Suomen ja Naton liput Hybrid Challenge 2017 -seminaarissa Helsingissä 6. syyskuuta 2017.

7.5. 15:54 | Päivitetty 11.5. 17:20

Helsinki

Suomessa ja Ruotsissa pohditaan nyt tarkkaan mahdollista sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Suomen Nato-hakemusta koskevassa päätöksenteossa on ratkaisevat hetket käsillä. Tässä jutussa on kootusti kaikki tärkeät päivämäärät.

Lue lisää: Suomen Nato-päätös osuisi jääkiekon kotikisojen ajalle – näin järjestäjät ovat varautuneet Venäjän mahdollisiin vaikuttamisyrityksiin

Keskiviikkona 11.5. Eduskunnan valiokunnat jättävät viimeistään lausuntonsa ulkoasiainvaliokunnalle hallituksen ensimmäisestä turvallisuusselonteosta. Lausuntovaliokuntia on kymmenen. Puolustusvaliokunta antoi Nato-myönteisen lausuntonsa 10.5.

Torstaina 12.5. Presidentti Sauli Niinistö kertoo viimeistään kantansa Natoon. Eduskuntaryhmät pitävät ryhmäkokouksiaan. Niinistö kertoo kantansa pääministeri Sanna Marinin (sd.) kanssa noin kello 10.

Perjantaina 13.5. Ruotsin Nato-selvitys on viimeistään valmis. Pääministeri Marin (sd.) on palannut Japanista.

Lauantaina 14.5. Pääministeripuolue sdp päättää virallisesti Nato-kantansa. Marin on ilmoittanut kertovansa oman kantansa jo tätä ennen, mutta päivämäärää ei ole kerrottu.

Sunnuntaina 15.5. Lähteiden mukaan tasavallan presidentti ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta voivat kokoontua nopeastikin sdp:n kannan jälkeen, ehkä jo sunnuntaina antamaan Nato-hakemusta koskevan selonteon eduskunnalle. HS:n tietojen mukaan varsinainen päätös hakemuksen lähettämisestä tehtäisiin iltapäivällä.

Maanantaina 16.5. Eduskunta voi nopeimmillaan tehdä oman päätöksensä päivässä, mutta se on kiinni edustajien puhehaluista. Hyväksynnän jälkeen Suomi voi pyytää kutsua liittyä Naton jäseneksi.

Tiistaina ja keskiviikkona 17.–18.5. Niinistö vierailee Ruotsissa ja tapaa kuninkaan ja maan poliittisen johdon. Hän on arvioinut, että molempien maiden kannat ovat tiedossa tuolloin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut