Britannia on mukana turvaamassa Suomea – Kaikkonen: ”Tarvitsemme ratifioinnin aikana ja sen jälkeen ystäviä”

Britannian puolustusministeri ei vastannut suoraan siihen, antaisiko maa turvatakuita Suomelle Nato-jäsenyysprosessin aikana.

Britannian puolustusministeri Ben Wallace (oik.) tapasi Suomen puolustusministeri Antti Kaikkosen keskiviikkona Niinisalossa, jossa järjestetään Arrow 22 -harjoitus.

4.5. 17:17

Aamulehti, Kankaanpää

Britannia on mukana turvaamassa Suomea ja pohjolaa, painotti maan puolustusministeri Ben Wallace. Wallace tapasi Suomen puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) keskiviikkona Niinisalossa, jossa järjestetään Arrow 22 -harjoitus. Harjoituksessa on mukana myös ennätyksellisen paljon Nato-maa britannian joukkoja Suomen maanperällä.

Wallace korosti tiedotustilaisuudessa useasti, että päätös sotilasliitto Natoon liittymisestä tai liittymättä jättämisestä on Suomen oma. Hän kuitenkin totesi samaan hengenvetoon, että Suomen olisi hyvä liittyä Natoon.

Lue lisää: Britannian ja Suomen puolustusministerit järjestivät yhteisen tiedotustilaisuuden Niinisalossa

Wallace ei vastannut suoraa kysymykseen siitä, antaisiko Britannia turvatakuita Suomelle Nato-jäsenyysprosessin aikana. Hän kuitenkin painotti brittien johtaman Jef-yhteistyön merkitystä ja sitä, että liittyi Suomi Natoon tai ei, maa auttaisi Suomea hädän hetkellä. Jef on kymmenen maan muodostama puolustuskumppanuus, johon Suomi liittyi kesällä 2017.

”En voi ajatella tilannetta, jolloin emme auttaisi Ruotsia ja Suomea Nato-prosessista huolimatta.”

Antti Kaikkonen ja Ben Wallace vastasivat toimittajien kysymyksiin yhteisessä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Niinisalossa.

Liittoutuminen tarkoittaa Wallacen mukaan lisää turvallisuutta. ”Putin ei ole Länsi-Euroopan ystävä. Puolustamme maiden vapautta liittyä tai olla liittymättä Natoon. Niin teemme Ukrainankin kohdalla”, Wallace totesi.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist mainitsi tiistaina SVT:lle, että Nato-maiden kanssa käydyt harjoitukset toisivat lisää turvaa jäsenyysprosessin aikana. Hultqvist kertoi odottavansa jäsenyyshakemuksen jättämisen jälkeen lisää läsnäoloa mailta, joiden kanssa Ruotsi tekee normaalistikin yhteistyötä.

”Tarvitsemme ystäviä”

Aamulehden kysymykseen siitä, mikä rooli mahdollisilla turvatakuilla olisi Suomen jäsenyysprosessin aikana, ministeri Kaikkonen totesi, että Suomen on tärkeä kuunnella eri maiden viestejä asiasta.

”Tarvitsemme ratifioinnin aikana ja sen jälkeen ystäviä.” Kaikkonen vahvisti tiedotustilaisuudessa myös sen, että päätös siitä, liittyykö Suomi Natoon, tulee pian.

Kaikkosen mukaan Venäjä saattaa lisätä joukkojaan Suomen vastaisella rajalla, jos Suomi liittyy Natoon. ”Heillä on oikeus siihen, mutta se ei muuta asennettamme Nato-päätöksessä.” Hän ei ottanut kantaa Venäjän tiistaina tekemän ilmatilaloukkauksen ajankohdasta tai siitä, liittyikö loukkaus käynnissä olevaan sotaharjoitukseen.

Puolustusministerit jatkavat maiden kahdenvälistä keskustelua Niinisalossa ja myöhemmin Helsingissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut