Venäläisen ilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa aamupäivällä

Mi-17-kopterin arvioidaan käyneen vajaat viisi kilometriä Suomen puolella.

4.5. 14:46 | Päivitetty 4.5. 18:04

Venäläisen valtionilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa keskiviikkona aamupäivällä itärajalla Kesälahden ja Parikkalan tasalla. Asiasta tiedotti puolustusministeriö.

Suomen puolella epäillään käyneen helikopterin, jonka tyyppi on Mi-17, kertoo puolustusministeriön viestintäpäällikkö Kristian Vakkuri. Alustavien tietojen mukaan sotilashelikopteri olisi käynyt noin 4–4,5 kilometrin syvyydellä Suomen puolella. Ilmatilaloukkauksen epäillään Vakkurin mukaan tapahtuneen noin kello 10.40.

Vakkuri ei ota kantaa siihen, kuinka pitkään venäläiskopteri olisi ollut Suomen puolella, koska se on Puolustusvoimien operatiivista tietoa. Samasta syystä Vakkuri ei kommentoi sitä, oliko venäläiskonetta tunnistamaan lähetetty Suomen Ilmavoimien lentokonetta.

Rajavartiolaitos on aloittanut tapauksesta esitutkinnan. Ulkoministeriö kertoo Twitterissä olleensa yhteydessä Venäjän Helsingin suurlähetystöön ja pyytäneensä selvitystä epäillystä ilmatilaloukkauksesta.

Suhtaudutaan vakavasti

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan on liian aikaista sanoa, liittyykö Venäjän epäilty ilmatilaloukkaus itärajalla samaan aikaan Niinisalossa käynnissä olevaan kansainväliseen Arrow 22 -sotaharjoitukseen.

Lue lisää: Britannian ja Suomen puolustusministerit järjestivät yhteisen tiedotustilaisuuden Niinisalossa

Harjoitukseen keskiviikkona tutustunut Kaikkonen sanoi lehdistötilaisuudessa Britannian puolustusministerin Ben Wallacen kanssa, ettei tällaista mahdollisuutta voi myöskään sulkea tässä vaiheessa pois.

”Rajavartiolaitos on aloittanut tutkinnan. Palataan tähän sitten, kun saadaan vähän tarkempaa tietoa ja on keskusteltu naapurin (Venäjän) kanssa”, Kaikkonen totesi. Kaikkonen korosti, että Suomi suhtautuu ilmatilaloukkauksiin aina vakavasti.

Toinen kerta tänä vuonna

Kristian Vakkurin mukaan kyseessä toinen kerta tänä vuonna, kun venäläisen valtionilma-aluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa. Edellinen tapaus sattui 8. huhtikuuta.

Lue lisää: Venäläiskone loukkasi Suomen ilmatilaa ja ministeriöiden verkkosivut kaatuivat samana päivänä kuin Zelenskyi puhui eduskunnalle – Ulkoministeri Haavisto: ei ole sattumaa

Vajaa viikko sitten venäläinen sotilaskone loukkasi Ruotsin ilmatilaa. Ruotsin puolustusvoimat ilmoitti, että tuo ilmatilaloukkaus tapahtui Blekingen läänin eteläpuolella perjantai-iltana.

Suomi ja Ruotsi harkitsevat paraikaa, hakevatko ne jäsenyyttä puolustusliitto Natoon. Venäjä on varoittanut jäsenhakemusten tekemisestä ja sen on arvioitu voivan tehdä esimerkiksi kyberhyökkäyksiä ja ilmatilaloukkauksia.

Päivitetty 4.5.2022 kello 18.04: Lisätty tieto ulkoministeriön tviitistä.

Päivitetty 4.5.2022 kello 16.40: Juttua täydennetty Kristian Vakkurin ja Antti Kaikkosen kommenteilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut