Toimittajat ilman rajoja: Suomi putosi kärkisijoilta viidenneksi lehdistönvapaudessa

Enää kahdeksan indeksissä vertailtavista 180 maasta kuuluu parhaaseen luokkaan eli maihin, joissa lehdistönvapauden tila on hyvä.

Helsingin Sanomien paperiversio 17. maaliskuuta 2022.

3.5. 8:07

Helsinki

Suomi putosi kärkisijoilta viidenneksi lehdistönvapaudessa, kertoo kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF). Viime vuonna Suomi oli toisella sijalla.

Suomi on perinteisesti sijoittunut 20 vuotta toteutetun lehdistönvapautta mittaavan World Press Freedom Indexin kärkisijoille.

”Globaali tilanne on huolestuttava, ja vaikka Suomi pärjää vertailussa hyvin, emme mekään voi paukutella henkseleitä. Saamme etenkin indeksin ykkösmaahan Norjaan verrattuna selvästi huonommat pisteet sekä journalismin laillisten puitteiden että taloudellisten toimintaedellytysten osalta. Tässä ovat takana ainakin Helsingin Sanomain kolmen toimittajan saamat syytteet viime syksynä sekä median lisääntyvä taloudellinen keskittyminen”, kertoo järjestön Suomen-osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma tiedotteessa.

Lue lisää: Helsingin Sanomien toimittajille syyte turvallisuussalaisuuden paljastamisesta

Indeksin kriteereitä on uudistettu, joten tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia aikaisempiin vuosiin.

Enää kahdeksan indeksissä vertailtavista 180 maasta kuuluu parhaaseen luokkaan eli maihin, joissa lehdistönvapauden tila on hyvä.

Suomen edellä vertailussa ovat Viro, Ruotsi, Tanska ja ensimmäiseksi yltänyt Norja.

Lehdistön polarisoituminen uhkaa demokratiaa

Järjestö varoittaa lehdistön polarisoitumisen aiheuttamista uhista demokratioille. Indeksin mukaan maailma on hukkumassa polarisaatioon sekä maiden sisällä että niiden välillä.

Todella vaaralliseksi luonnehditaan nopeasti leviävää Fox News -mallia.

”Fox News -mallin lisääntyminen mediassa on kuolemanvaara demokratioille, koska malli horjuttaa yhteiskuntien sisäisen harmonian ja suvaitsevan julkisen keskustelun perustaa. Kiireelliset päätökset ovat tarpeen näihin haasteisiin vastaamiseksi”, sanoo RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut