Kunta-alan suurlakko alkamassa ensi tiistaina – "Sovintoesitykselle ei ole edellytyksiä"

Osapuolet ovat edelleen kaukana toisistaan erityisesti palkkaukseen ja palkkausjärjestelmien kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä.

28.4. 16:17 | Päivitetty 28.4. 19:46

Kunta-alan 80 000 työntekijää koskeva suurlakko on alkamassa ensi viikon tiistaina. Lakko on sulkemassa esimerkiksi kouluja ja päiväkoteja eri puolilla Suomea. Työriidan sovittelulautakuntaa johtava alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen sanoi torstaina, ettei riidassa ole tällä hetkellä edellytyksiä antaa sovintoehdotusta.

Hän totesi, että osapuolet ovat vielä hyvin kaukana toisistaan, erityisesti palkkaukseen ja palkkausjärjestelmien kehittämiseen liittyvissä kysymyksissä.

–  Siksi sovittelulautakunta on tässä vaiheessa arvioinut, että on mahdotonta antaa sovintoehdotusta. Työmme jatkuu edelleen, Pylkkänen sanoi lyhyessä tiedotustilaisuudessa valtakunnansovittelijan toimiston luona.

Sovittelulautakunta on työskennellyt kolmen viikon ajan. Pylkkäsen mukaan lautakunta jatkaa työtään keskeytyksettä.

Joukkoirtisanomisia valmistellaan

Neuvotteluosapuolet kommentoivat tilannetta tuoreeltaan. Työnantajaa edustavan Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) toimitusjohtaja Markku Jalonen kirjoitti Twitterissä, että KT tukee sovittelua ja on valmis hakemaan edelleen kestävää ratkaisua.

Hoitajajärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi STT:lle, ettei Pylkkäsen viesti tullut minään yllätyksenä.

–  Meidän tavoitteemme on ollut hirveän yksinkertainen, hoitajapulan ratkaisu. Me emme huonoa sopimusta tee.

Rytkönen patisti hallitusta liikkeelle hakemaan kiistaan ratkaisua.

–  Tämä on nimenomaan rahakysymys. Alkaa olla meidän poliittisten päättäjien käsissä tämä homma. Tosiaan toivon, että meidän päättäjämme nyt vihdoin ottaisivat tämän vakavasti.

Hän totesi, että Tehy odottaa rauhassa sovittelulautakunnan esitystä. Jos esitys hylätään, joukkoirtisanoutumista käsitellään valtuustossa.

–  Meillä on siitä hyvä tilanne, että meillä ei ole mikään kiire.

Tehyllä on työtaistelutoimena nyt voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

–  Se tuntuu nyt olevan melko purevaa sorttia. Kehotamme jäseniä ilmoittamaan aviin potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Niitä ilmoituksia on tullut ihan järjetön määrä, Rytkönen kertoi.

Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat vaatineet palkkaohjelmaa, jossa tavanomaisten sopimuskorotusten päälle palkkoihin tulisi 3,6 prosentin korotus viiden vuoden ajan. Tehyn lisäksi myös Super on päättänyt alkaa valmistella joukkoirtisanomisia lisätäkseen painetta neuvotteluihinsa.

Jatkosuunnitelmia tehty valmiiksi

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n ja neuvottelujärjestö Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoi STT:lle olevansa pettynyt siihen, ettei lautakunta jättänyt sovintoesitystä.

–  Tietysti tämä kertoo myös siitä, että tilanne on poikkeuksellisen vaikea, moniulotteisella tavalla. Tässä on isoista ja periaatteellisista asioista kysymys, eli tästä palkankorotustasosta mitä kunta-alalle ollaan valmiit maksamaan ja siitä palkkaohjelmasta.

Luukkainen sanoi, että suunnitelmia neuvottelutilanteen pitkittymisen varalle on jo olemassa.

–  Toivotaan, että niin näillä lakoilla kuin edessä olevilla neuvotteluilla saadaan ratkaisu, ettei jatkotoimia tarvita. Niihin toki ollaan valmiita.

Päivitetty 28.4.2022 kello 19.36: juttua täydennetty kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut