Nordean alkuvuosi käynnistynyt vahvasti, asuntolainojen kysyntä kuitenkin tasaantumassa: ”Asiakkaamme ovat olleet tämän kriisin edessä kylmäpäisiä”

Nordean alkuvuosi on käynnistynyt vahvasti Tampereen alueella. Toimipaikanjohtaja Tomi Tulonen on erityisen tyytyväinen rahastosäästämisen vahvaan suosioon sekä asuntolainojen edelleen vahvaan kysyntään.

Nordean Tampereen toimipaikan johtaja Tomi Tulonen on tyytyväinen siihen, että paniikkiratkaisuja ei nähty, vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuun puolessavälissä säikäytti sijoittajamarkkinoilla.

29.4. 5:30

Aamulehti

Nordea kertoi torstaina jatkavansa markkinaosuuden kasvattamista Tampereen alueella.

Nordean Tampereen toimipaikan johtaja Tomi Tulonen kertoo olevansa erityisen tyytyväinen siihen, että alkuvuoden aikana asuntolainojen kysyntä ja kiinnostus rahastosäästämistä kohtaan ovat pysyneet korkealla ja yhä useampi asuntolaina-asiakas on myös säästäjäasiakas.

Hankalassa maailmantilanteessa rahastosäästämisestä on tullut Tulosen mukaan yhä useammalle asuntolaina-asiakkaalle korkojen suojaamisvaihtoehto.

Tästä kertoo hänen mukaansa esimerkiksi se, että rahastosäästösopimuksien määrä nousi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 10 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

”Siihen olen erityisen tyytyväinen, että ihmiset varautuvat omaan talouteensa niin hyvän kuin huononkin päivän varalle. Sanoisin, että säästämisen osaaminen on hyvällä tasolla.”

Tulonen on tyytyväinen myös siihen, että vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa säikäytti sijoittajamarkkinoilla, paniikkiratkaisuja ei nähty.

”Asiakkaamme ovat olleet tämän kriisin edessä kylmäpäisiä ja he ovat katsoneet, mitä tulee tapahtumaan.”

Tulonen kertoo, että alkuvuoden aikana rahastosäästämisessä on erityisen valppaana ovat olleet edelleen 18–35-vuotiaat.

Asuntolainojen kysyntä edelleen korkealla

Alkuvuoden aikana Nordean Tampereen alueella myönnettiin asuntolainoja yhteensä 131 miljoonalla eurolla. Määrä kasvoi vuoden takaiseen verrattuna 1,4 prosenttia. Keskimääräisen asuntolainan määrä oli alkuvuonna noin 180 000 euroa.

Tulonen kertoo, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan hyydytti asuntolainahakemusten määrän helmi- maaliskuussa, mutta tilanne elpyi kuitenkin nopeasti, noin kolmessa viikossa.

Loppuvuodesta ei kuitenkaan odoteta asuntolainojen ennätysvuotta kahden viime vuoden tapaan. Tulonen kertoo, että tällä hetkellä ollaan vuoden 2019 vauhdissa ja ennusteiden mukaan näin mennään koko loppuvuosi.

Tulonen arvioi, että myös asuntojen hintakehitys hidastuu tämän vuoden aikana, kun inflaatio ja asumiskustannusten nousu syövät ostovoimaa.

Korkojen nousuun varaudutaan

Ensimmäisen neljänneksen aikana asuntovelalliset ovat alkaneet myös varautua mahdolliseen korkojen nousuun sen jälkeen, kun Euroopan keskuspankki kertoi aloittavansa koronnostot tämän vuoden loppupuolella.

Myös Nordea arvioi, että korot nousevat muutaman vuoden sisällä kahden prosentin tuntumaan. Tolonen sanoo, että myös isompi nousu on mahdollinen, jos inflaatio alkaa laukkaamaan.

”Asiakkaat ovat ehkä aikaisemmin pitäneet korkojen nousua epätodennäköisenä, mutta nyt kun korot ovat nousseet jonkin verran lyhyessä ajassa, halutaan varautua.”

Tulonen sanoo, että korkojen nousua on ollut vaikein ymmärtää heillä, jotka ovat ottaneet asuntolainan viimeisen kymmenen vuoden aikana.

”He ovat tottuneet matalakorkoiseen ympäristöön ja heille voi olla uutta, että myös viitekorko tulee maksuun.”

Tulonen kertoo, että uutiset korkojen noususta ovat saaneet asiakkaat kyselemään aikaisempaa enemmän esimerkiksi korkosuojausta.

Tulonen sanoo, että myös säästäminen on suosittu tapa suojautua, ja säästäjien määrä on jatkanut alkuvuoden aikana edelleen kasvuaan.

Tulonen sanoo, että Nordeassa on 16 prosenttia enemmän kuukausisäästösopimuksia kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut