Iltalehti ja Expressen: Suomi ja Ruotsi kertovat mahdollisesta Nato-päätöksestään yhdessä toukokuun puolivälissä

Iltalehden mukaan Ruotsin johto on esittänyt Suomelle, että mailla olisi yhteinen päivä, jolloin ne kertoisivat mahdollisesta halukkuudestaan liittyä Natoon.

Ruotsin pääministeripuolue sosiaalidemokraatit ei ole kertonut kantaansa Nato-jäsenyyteen. Kuva on Naton päämajasta Brysselistä.

25.4. 18:52

Tukholma

Suomi ja Ruotsi aikovat kertoa mahdollisesta Nato-päätöksestään yhdessä toukokuun puolivälissä.

Asiasta kertoneen Iltalehden mukaan Ruotsin johto on esittänyt Suomelle, että mailla olisi yhteinen päivä, jolloin naapurukset kertoisivat mahdollisesta halukkuudestaan liittyä Natoon.

Lehden mukaan tuo päivä olisi 16. toukokuuta alkavalla viikolla, jolloin Suomen presidentti Sauli Niinistö tekee valtiovierailun Ruotsiin. Tämän valtiovierailun yhteyteen tai samalle viikolle on Iltalehden tietojen mukaan kaavailtu erikseen valtiollista kokousta, jossa Suomen ja Ruotsin valtiojohdot tapaisivat ja voisivat yhdessäkin todeta maiden halukkuuden liittyä Natoon.

Lehden mukaan Suomen valmius hakea Nato-jäsenyyttä nopeasti on jo ehtinyt vaikuttaa Ruotsin sosiaalidemokraattien johtamaan hallitukseen siten, että sekin on valmis puolustusliiton jäsenyyteen.

Iltalehden tietojen mukaan Ruotsin hallitus on pyytänyt, että Suomi odottaisi ruotsalaisia siten, että tieto maiden halukkuudesta liittyä Natoon julkistettaisiin samaan aikaan.

Ruotsalainen iltapäivälehti Expressen kertoo saaneensa vahvistuksen Iltalehden tiedoille Ruotsin hallituslähteistä. Expressenin mukaan maiden välillä on asiasta sopimus. Se, että Suomi ja Ruotsi kertoisivat Nato-päätöksestään yhdessä, edellyttäisi, että maat päätyvät samaan lopputulokseen jäsenyyden suhteen.

Ruotsin pääministeripuolue sosiaalidemokraatit ei ole kertonut kantaansa Nato-jäsenyyteen. Puolue käy parhaillaan sisäisiä keskusteluja mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Ruotsalaisen uutistoimisto TT:n mukaan puolueen sisäiset keskustelut päättyvät 12. toukokuuta, minkä jälkeen puolue tekee päätöksen Nato-jäsenyydestä viimeistään 24. toukokuuta.

Ruotsin hallituksen Nato-selvityksen pitäisi valmistua 13. toukokuuta mennessä. Hallituksen turvallisuuspoliittisessa selvitysryhmässä on mukana kaikki puolueet. Ryhmä on kokoontunut neljästi, viimeksi maanantaina.

On vielä epäselvää, tuleeko hallitus selvityksessään suosittamaan jotain ratkaisua Naton suhteen, sillä sosiaalidemokraatit eivät välttämättä ole 13. toukokuuta mennessä kertoneet kantaansa sotilasliiton jäsenyyteen.

Ruotsalaislehti Svenska Dagbladetin tuoreen mielipidemittauksen mukaan enemmistö sosiaalidemokraattien kannattajista (53 prosenttia) on Nato-jäsenyyden puolella, jos myös Suomi hakee jäsenyyttä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut