Vaikka keskiviikon lakko peruuntui, työrauhaa ei ole – Taysin johtajaylilääkäri: ”Aika suuri odotus oli sille, että joku viime hetken ilmoitus tulee”

Hoitajalakon peruuntuminen ei tullut Sandille täytenä yllätyksenä. Hänen mukaansa sairaanhoidon toimintoja pyritään Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä laajentamaan nopeasti hoitajalakon peruunnuttua, mutta täyttä työrauhaa ei ole luvassa.

Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan hoitajalakon peruuntuminen ei tullut työnantajapuolelle täysin yllätyksenä.

19.4. 21:06

Aamulehti

Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sand kertoo, että hoitajaliittojen suunnitteleman lakon peruminen on positiivinen asia.

”Sellaisena kuin lakko oli alun perin toteutumassa, se olisi ollut järkyttävä tilanne ja todella vaarantanut toimintaamme ja potilaiden turvallisuutta.”

Hoitajaliitot Tehy ja Super ilmoittivat tiistaina iltapäivällä peruvansa keskiviikkona alkavaksi suunnitellun lakkonsa sekä alkavansa valmistella joukkoirtisanoutumisia, mikäli ratkaisua työriitaan ei saada.

Lue lisää: Hoitajaliitot peruivat lakon toisen vaiheen, valmisteluun joukkoirtisanoutuminen – Näin työkiistan osapuolet kommentoivat uutta käännettä

Toiveena on Sandin mukaan se, että potilaita pystyttäisiin nyt kutsumaan hoitoon mahdollisimman nopeasti ja käynnistämään toimintoja, vaikka täysin normaalitilanteessa ei tällä hetkellä vielä työtaistelutoimenpiteiden jäljiltä ollakaan.

”Huomenna arvioimme aamulla tilanteen ja pyrimme nopeasti laajentamaan toimintaa, jos siihen suinkin on edellytykset. Esimerkiksi Valkeakosken päivystys saadaan jo huomiseksi auki, vaikka näyttikin siltä, että se joudutaan sulkemaan.”

Aamulehti ei ole useista yrityksistä huolimatta saanut kommentteja Tehyn tai Superin Pirkanmaan ammattiosastojen johtohenkilöiltä lakon peruuntumisesta tai sitä edeltävistä suojelutyöneuvotteluista.

Työrauhaa ei ole tiedossa

Lakon peruuntuminen ei tullut työnantajapuolelle Sandin mukaan täysin yllätyksenä.

”Aika suuri odotus oli sille, että joku viime hetken ilmoitus tulee, koska tilanne oli niin käsittämätön. Mutta juuri tällaista en osannut ennakoida.”

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan nyt peruuntuneen lakon aikaiseen suojelutyöhön oli luvattu vain kuudesosa siitä henkilömäärästä, jonka työnantaja on arvioinut tarpeelliseksi turvaamaan potilaiden hengen ja turvallisuuden.

Lue lisää: PSHP: Hoitajalakko olisi voinut lamaannuttaa myös synnytyksen ja tehohoidon – ”Joudumme heti tyhjentämään kokonaisia osastoja”

”Se suojelutyön määrä, mikä oli huomiselle tarjolla, oli niin pieni, ettei sillä olisi järkevästi voinut toimia. Itse ajattelisin, että sillä haluttiin vaikuttaa siihen, että päästäisiin nopeasti ratkaisuun.”

Vaikka suunniteltu lakko peruuntuikin, kovin pitkälle ei sairaanhoidon tilaa ja toimintaedellytyksiä voi Sandin mukaan arvioida.

”Kuten liitot viestittivät, työrauhaa ei kuitenkaan ole. Se, mitä tulee tapahtumaan, on vielä auki.”

Hoitajaliittojen mahdollisten joukkoirtisanoutumisten potentiaalisilla vaikutuksilla Sand ei lähde spekuloimaan.

”Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun sellaisia työkaluja otetaan käyttöön. Totta kai niihin sitten valmistaudutaan. Toivotaan, ettei sellaista kuitenkaan tulisi”, toteaa Sand mahdollisista joukkoirtisanomisista.

”Sitä tietysti toivon, että varsinaisessa neuvottelupöydässä päästäisiin ratkaisuun ja voitaisiin normaalisti hoitaa potilaita.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut