Pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri Ilkka Kanerva on kuollut – ”Me kaipaamme häntä kovasti”

Historiallisen pitkän uran kansanedustajana tehnyt Ilkka Kanerva oli kuollessaan 74-vuotias.

Ilkka Kanerva kuoli vakavaan sairauteen 14. huhtikuuta kiirastorstaina 2022. Kanerva kuvattiin Aamulehden studiossa elokuussa vuonna 2016.

14.4. 23:28 | Päivitetty 15.4. 0:18

Aamulehti

Pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva on kuollut. Kuolemasta tiedotti kokoomus myöhään torstai-iltana.

Kokoomuksen tiedotteen mukaan Kanerva kuoli vakavaan sairauteen torstaina 14. huhtikuuta. Kanerva oli kuollessaan 74-vuotias.

Kanerva oli kansanedustaja vuodesta 1975 alkaen ja kansanedustajapäivinä laskettuna pisimpään eduskunnassa ollut edustaja. Hän oli myös Turun kaupunginvaltuuston jäsen ja toimi useissa luottamustehtävissä. Hänellä on näyttävä ura myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjissä.

Aamulehti kirjoitti syyskuussa vuonna 2017 seuraavasti: Pitkän linjan poliittinen vaikuttaja Ilkka Kanerva (kok.) tekee tällä viikolla historiaa. Kanervasta tulee pitkäaikaisin kansanedustaja. Edustajapäiviä on kasassa viikon loppuun mennessä komeat 15 331.

Kanerva oli yksi eduskunnan kokeneimmista puolustus- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoista. Hän toimi edelleen muun muassa puolustusvaliokunnan puheenjohtajana.

Kanerva toimi ministerinä useaan kertaan. Hän toimi Holkerin hallituksessa ministerinä valtioneuvoston kansliassa, ministerinä valtiovarainministeriössä sekä liikenneministerinä. Ahon hallituksessa hän toimi työministerinä, ministerinä valtiovarainministeriössä ja pääministerin sijaisena. Vanhasen kakkoshallituksessa hän toimi ulkoasiainministerinä.

Vielä keskiviikkona 13. huhtikuuta hän kirjoitti viestin Twitter-tililleen.

”Sairauslomani jatkuu toistaiseksi. Seuraan tästä huolimatta ulkopoliittisen tilanteemme kehitystä tarkkaan. Tänään julkaistu selonteko on tärkeä askel Suomen turvallisuuspoliittisten ratkaisujen kannalta. Eduskunnalla edessään historiallisen tärkeitä päätöksiä.”

Kollegoilta viestejä

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tviittasi hetki kuolinilmoituksen jälkeen, että ”me kaipaamme häntä kovasti”.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kirjoitti Twitterissä, että kokoomuksen eduskuntaryhmässä on nyt tyhjänä keskeisen tekijän tuoli.

”Ilkka tuki ja rakensi aina joukkuetta. Ymmärsi silloinkin, kun olimme eri mieltä”, Mykkänen muistelee twiitissä.

”On vain yksi Ilkka Kanerva ja nyt hän on poissa. – – Ilkka palveli meitä suomalaisia vuosikymmeniä. Saamme olla kiitollisia hänen elämäntyöstään maamme hyväksi. Tulen aina muistamaan Ilkan positiivisena ja rakentava kollegana ja kanssaihmisenä”, kirjoittaa oikeusministeri ja rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson Twitterissä.

Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kutsui Kanervaa Twitterissä valtavan ystävälliseksi ihmiseksi.

”Poliittinen vaikuttaja omaa luokkaansa. Maakuntamme mies viimeisen päälle. Ikävä tulee Ikeä. Yhtäkkiä hän on poissa. Kunnioitukseni hänen elämäntyölleen ja syvä osanotto läheisten kaipaukseen”, Saarikko kirjoittaa.

Oikaisu 15.4.2022 kello 12.53: Korjattu jutun kirjoittaja Hannu Muhosesta Helmi Muhoseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut