Presidentti Niinistö: Nyt on muodostettava selkeä linja Suomen suunnalle – HS: Ratkaisut tehty todennäköisesti ennen kesäkuun loppua

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi turvallisuustilannetta sen jälkeen, kun Suomen turvallisuuskeskustelun pohjana oleva selonteko julkistettiin keskiviikkona 13. huhtikuuta iltapäivällä.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi turvallisuusselonteon julkaisun jälkeen, että Suomelle on nyt muodostettava selkeä linja tulevaisuuteen.

13.4. 14:47 | Päivitetty 13.4. 15:53

Keskiviikkona julkaistu turvallisuusselonteko käynnistää parlamentaarisen vaiheen, jonka aikana eduskunta keskustelee selonteosta, sanoo presidentti Sauli Niinistö tiedotteessa.

Niinistön mukaan nyt on muodostettava selkeä linja Suomen suunnalle. Kyse on Suomen omasta turvallisuudesta, eikä se ole keneltäkään pois, Niinistö toteaa. Presidentti sanoo jatkavansa aktiivista vuoropuhelua muun muassa eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajien kanssa.

Niinistön mukaan tärkeät turvallisuuspoliittiset päätökset vaativat taakseen punnitun analyysin ja jaetun tilannekuvan. Selontekoa on valmisteltu tiiviisti presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ohjauksessa.

Kesään mennessä

Niinistö sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa keskiviikkona, ettei kesä ehdi tulla ennen kuin Suomen Nato-päätös on tehty. Ylellä Niinistö kommentoi iltapäivällä, että mahdolliset ratkaisut sotilasliitto Natoa koskien ovat varmasti valmiita jo hyvissä ajoissa ennen Naton huippukokousta. Kokous pidetään kesäkuun lopussa.

Presidentti totesi HS:lle, että Suomen hakemuksen ratifiointi Nato-maissa olisi kuukausien projekti.

”Vaikka se tehtäisiin huomattavan nopeasti, saattaa olla, että olemme ensi keväässä ja eduskuntavaalien alla. Tämä riski kannattaa ottaa huomioon.”

Vaaleissa iso osa kansanedustajista saattaa vaihtua. Puolueiden kanta ei muutu yhtä helposti kuin yksittäisten kansanedustajien.

”Puolueiden kanta tässä vaiheessa on tärkeä, sillä ne edustavat tietyllä tavalla jatkuvuutta. Tarkoitus kuitenkin on, että siitä mistä nyt päätetäänkään, pidetään myös kiinni”, Niinistö sanoo.

Täydennys 13.4.2022 kello 15.53: Täydennetty presidentti Niinistön kommentteja haastattelujen perusteella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut