Joudumme todistamaan niin kammottavaa julmuutta, että tekee mieli huutaa: ihmiskunta – mikä valtava pettymys

Butša, Ukraina 6. huhtikuuta 2022.

13.4. 11:02

Aamulehti

Jos tiistaina julkistetut väitteet Mariupolin satamakaupungin piirityksen 21 000 siviiliuhrista pitävät edes mittakaavansa puolesta paikkansa, todistamme yhtä Euroopan kammottavimmista ja julmimmista sotarikoksista sitten Saksan natsien hirmuhallinnon.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jatkunut jo viikkokausia. Uutiset uusista murhista, terrorista, ryöstelystä ja iskuista siviilikohteisiin lomittuvat kotimaan Nato-, korona- ja lakkouutisten joukkoon. Siviilien kärsimykset järkyttävät syvästi, mutta pelkona on, että kammottaviin uutisiin alkaa tottua.

Tosiasiassa todistamme lyhyen etäisyyden päästä julmuutta, joka uhkaa viedä uskon ihmisyyteen ja koko ihmiskuntaan. Kuinka on mahdollista, että näemme 2020-luvun Euroopassa samanlaista pahuutta kuin 1700-luvun alussa, kun Isoviha pyyhkäisi yli Suomen.

Menee täysin yli inhimillisen ymmärryksen, kuinka venäläinen sotilas voi pystyä tällaisiin tekoihin. Andriy Dubchak -niminen ukrainalainen valokuvaaja näytti maailmalle kuvan kaksivuotiaasta ukrainalaislapsesta, jonka venäläissotilas oli ampunut. Ukrainalaislähteet kertovat lukuisista raiskauksista, eikä pelkästään naisten vaan myös lasten.

Siviilejä on vangittu ahtaisiin kellareihin ilman ruokaa ja juomaa. Ihmisiä on kidutettu ja tapettu mielivaltaisesti ilman mitään syytä.

Tekisi mieli huutaa ääneen: Ihmiskunta – mikä valtava pettymys.

Yhtä pettynyt olen kansainväliseen järjestelmään, joka katsoo tätä ihmisten ja sivilisaation tuhoa sivusta. Puheet diplomatiasta, Yhdistyneistä kansakunnista, kansainvälisistä sopimuksista ja sodan säännöistä ovat pelkkää paperia, kun vahvempi ja röyhkeämpi alistaa ja terrorisoi heikompaansa.

Millaiset äidit ja isät kasvattavat poikia, jotka pystyvät tällaisiin hirmutekoihin? Kuinka mätä on yhteiskunta, jonka jäsenet hyväksyvät naapurimaansa ihmisten ja heidän elämänsä tuhoamisen?

Millainen mies on mies, joka raiskaa lapsen?

Natsi-Saksa, Bosnia, Ruanda, Syyria, nyt Ukraina. Miksi ihminen ei opi? Miksi lempeys ei koskaan voita julmuutta?

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut