Marin Tukholmassa: Yhteinen Nato-linja Ruotsin kanssa olisi toivottava – ”Pidämme tärkeänä, ettei Suomi sulje ratkaisussa itseltään ovia”

Pääministeri Marinin ja pääministeri Anderssonin keskusteluiden pääaiheena on turvallisuusympäristön muuttunut tilanne Euroopassa. Andersson ei myöntänyt, että Ruotsin Nato-hakemus olisi jo ratkaistu asia.

Sanna Marin tapasi Magdalena Anderssonin keskiviikkona. Keskustelun keskiössä oli turvallisuustilanne Euroopassa ja maiden turvallisuuden vahvistaminen.

13.4. 9:24 | Päivitetty 13.4. 15:41

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapasi Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin keskiviikkona Tukholmassa.

Marinin ja pääministeri Anderssonin keskusteluiden pääaiheena oli turvallisuusympäristön muuttunut tilanne Euroopassa sekä Suomessa ja Ruotsissa käytävä turvallisuuspoliittinen keskustelu.

Pääministeri Marin totesi tapaamista edeltävässä lehdistötilaisuudessa, että olisi erittäin hyvä, jos Suomi ja Ruotsi voisivat tehdä samanlaiset Nato-ratkaisut samanlaisessa aikataulussa. Hän kuitenkin korosti, että molemmat maat tekevät päätöksensä itsenäisesti omasta näkökulmastaan.

”Meidän läheinen yhteytemme ja yhteistyömme jatkuu. Mutta jos minulta kysytään, niin toivoisin, että me tekisimme samankaltaiset valinnat samankaltaisessa aikataulussa koko alueellamme. Mutta Ruotsi tekee omat päätöksensä”, Marin sanoi Tukholman-vierailullaan.

Omassa tiedotustilaisuudessaan tapaamisen jälkeen Marin sanoi, että hän pitää tärkeä, ettei Suomi sulje Nato-ratkaisussa itseltään ovia, joita olisi myöhemmin tarpeen pitää auki. Suomen tarkasta roolista Natossa voidaan käydä keskustelua myös jäsenyyden alettua.

Pääministeri korosti, että esimerkiksi ulkomaisten joukkojen Nato-tukikohdat ja ydinaseet Suomen maaperällä olisivat jäsenyyden alettuakin edelleen Suomen kansallisia päätöksiä, eikä Nato edellytä jäsenyyttä hakevilta mailta mitään ehtoja tässä asiassa.

Katso Marinin koko tiedotustilaisuus alta:

Voit katsoa pääministerien tapaamista edeltävän lehdistötilaisuuden tallenteelta:

Marin kertoi, että keskustelu Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä käydään seuraavien viikkojen, ei kuukausien aikana. Suomen päätös on syntymässä nopeasti, hän ennakoi.

Marin sanoi Suomen olevan valmistautunut siihen, että Venäjä pyrkii erilaisin ”ilkeyksin” vaikuttamaan Suomen päätöksiin.

”Mutta meidän ei pidä antaa pelon vaikuttaa valintoihimme. Me teemme kauaskantoisia päätöksiä, eikä meidän tule pelätä päätöksen tekoa.”

Suomen ja Ruotsin pääministereillä oli viimeksi kahdenkeskinen tapaaminen Helsingissä viime kuun alkupuolella.

SVD: Ruotsi hakee jäsenyyttä pian

Juuri ennen lehdistötilaisuuden järjestämistä ruotsalaislehti Svenska Dagbladet uutisoi omiin lähteisiinsä nojaten, että Ruotsi hakee Naton jäsenyyttä kesäkuun loppuun mennessä.

SVD:n tietojen mukaan pääministeri Magdalena Andersson toimittaa Nato-jäsenhakemuksen kesäkuun lopussa Madridissa järjestettävässä huippukokouksessa.

Andersson ei vahvistanut Svenska Dagbladetin tietoa, että hän olisi jo päättänyt tavoitella Nato-jäsenyyttä, vaan sanoi, että asiaa pitää vielä analysoida tarkasti ja hakea Ruotsin turvallisuuden kannalta parasta ratkaisua.

Sosiaalidemokraateilla avaimet käsissään

Keskustelu Nato-jäsenyydestä on Suomessa edennyt pitemmälle kuin Ruotsissa, jossa puolueet käyvät parhaillaan turvallisuuspoliittista pohdintaansa parlamentaarisessa analyysiryhmässä. Loppuraportti on määrä esitellä viimeistään 31. toukokuuta. Andersson totesi tiedotustilaisuudessa, että aikataulu voi aikaistua.

”Jos työ etenee sujuvasti, voi se valmistua aikaisemmin”, hän sanoi.

Ruotsissa ratkaisun avaimet päättää Nato-hakemuksesta on hallituspuolue sosiaalidemokraateilla, jotka ovat perinteisesti pitäneet kiinni liittoutumattomuuslinjasta. Aftonbladetin mukaan puolue on kutsunut koolle ylimääräisen puoluehallituksen kokouksen 24. toukokuuta, joka voi tehdä uusia linjauksia.

Pääministeri Andersson on sanonut, että mahdollisen Nato-hakemuksen pitäisi saada taakseen 75 prosentin enemmistö valtiopäiville. Kun ruotsidemokraatit ovat kääntäneet kelkkansa ja kannattavat jäsenyyttä jos Suomi liittyy, on enemmistö koossa, jos sosiaalidemokraatit lähtevät mukaan.

Lisäsäväyksen Ruotsin keskusteluun tuovat syyskuun valtiopäivävaalit. Porvarilliset oppositiopuolueet liputtavat vaalien edellä Nato-jäsenyyden puolesta, jonka kannatus on noussut myös Ruotsissa, joskin vähemmän rajusti kuin Suomessa. Ruotosin yleisradioyhtiö SVT kertoi tiistaina, että kannattajia on nyt 45 prosenttia. Kannattajien osuus on pysynyt Venäjän hyökkäyksen jälkeen melko vakaana, mutta vastustajien määrä on kasvanut 33 prosenttiin. Epävarmojen osuus on laskenut.

Aiemman kyselyn mukaan ruotsalaisten enemmistö, 63 prosenttia, kannattaa Nato-jäsenyyttä, jos Suomikin liittyy.

Päivitys 13.4.2022 kello 15.26: Täydennetty juttua pääministeri Marinin tuoreilla kommenteilla iltapäivällä Tukholmasta.

Päivitys 13.4.2022 kello 13.48: Artikkeliin on päivitetty pääministeri Sanna Marinin kommentteja tiedotustilaisuudesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut