Tehy ja Super: Hoitajalakon toinen aalto siirtyy ja rajautuu vain erikoissairaanhoitoon

Järjestöjen mukaan lakon siirtäminen antaa sairaanhoitopiireille lisäaikaa varautua.

Tehyn ja Superin lakko alkoi kuudessa sairaanhoitopiirissä 1. huhtikuuta, myös Pirkanmaalla. Kuva otettiin Taysin ulkopuolella kyseisenä perjantaina.

11.4. 15:24 | Päivitetty 11.4. 15:28

Toinen hoitajalakon aalto siirtyy alkamaan pääsiäisen jälkeen, kertovat hoitajajärjestöt Tehy ja Super tiedotteessa maanantaina.

Tehyn ja Superin uuden ilmoituksen mukaan toinen lakko alkaa keskiviikkona 20. huhtikuuta ja päättyy keskiviikkona 4. toukokuuta. Lakko koskee erikoissairaanhoitoa 13 sairaanhoitopiirissä.

Hoitoalan järjestöt aloittivat lakon 1. huhtikuuta kuudessa sairaanhoitopiirissä, myös Pirkanmaalla. Lakon oli määrä laajentua seitsemään muuhun sairaanhoitopiiriin perjantaina 15. huhtikuuta.

Tuolloin lakossa on järjestöjen mukaan noin 35 000 hoitajaa. Aiemmin toisen lakon piirissä arvioitiin olevan noin 40  000 hoitoalan ammattilaista.

Lue lisää: Viikko lakkoa: Taysissa jäi tekemättä noin 400 leikkausta, kiireellisten leikkausten työvoimasta sovittu sunnuntaiaamuun asti: ”Potilaat poimitaan jonosta kukin erikseen”

Lakon rajoja on järjestöjen mukaan tarkistettu siten, että se kohdistuu vain erikoissairaanhoitoon. Ulkopuolelle jäävät vanhuspalvelut ja perusterveydenhuolto. Esimerkiksi vanhuspalveluissa lain säätelemä henkilöstömitoitus alittuu säännönmukaisesti ja vaarantaa potilasturvallisuuden normaaliaikanakin.

”Jatkuva hoitajapula ja laissa määritellyn mitoituksen alitus aiheuttaa koko ajan vanhuksille erittäin merkittävää haittaa ja vaaratilanteita. Mikäli lakon vuoksi toimintaa siitä edelleen supistettaisiin, tilanne olisi heidän kannaltaan kohtuuton”, sanoo Superin puheenjohtaja Silja Paavola tiedotteessa.

Jo alkaneen lakon piirissä ovat joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Helsingin ja Uudenmaan sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirit. Tässä vaiheessa lakossa on noin 25 000 hoitajaa.

Järjestöjen mukaan työnantajat olivat ensimmäisen lakon alkaessa valmistautumattomia. Uuden lakon siirtäminen antaa niiden mukaan lisäaikaa varautua ja suunnitella tarvittavia muita kuin suojelutyöhön liittyviä toimenpiteitä laajemman työtaistelun varalle.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut