Haaviston mukaan Suomi ja Ruotsi informoivat toisiaan, mutta eivät vaikuta toistensa turvallisuusratkaisuihin

Viikonloppuna käytiin vilkasta keskustelua entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan Ruotsi-lausunnosta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kuvattiin Helsingissä 8. huhtikuuta 2022.

11.4. 14:23

Luxemburg

Tämänhetkisten uhkien vuoksi Suomen ja Ruotsin välisessä keskustelussa on pöydällä sotilasliitto Naton jäsenyyden mahdollinen hakeminen, arvioi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

Suomen ja Ruotsin välinen turvallisuuspoliittinen keskustelu puhutti viikonloppuna entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan (sd) kommentoitua, että Suomi voisi harkita puolustusliittoa Ruotsin kanssa vaihtoehtona Nato-jäsenyydelle.

Sekä Suomen että Ruotsin puolustusministerit totesivat, ettei asia ole valmistelussa.

Haavisto kommentoi Tuomiojan sanomisia toteamalla, että ”ajatuksiahan saa esittää”.

”Ajatuksiahan saa esittää ja erilaisia konsepteja esittää, mutta Suomella ja Ruotsilla on tällä hetkellä oma harkintansa menossa omista turvallisuusratkaisuistaan. Informoimme toisiamme, mutta emme sillä tavalla vaikuta toistemme ratkaisuihin”, Haavisto sanoi Luxemburgissa maanantaina.

Aiemminkin on sanottu, ettei Suomi aseta rajoja tai esteitä puolustusyhteistyön syventämiselle Ruotsin kanssa. Haaviston mukaan maiden välinen puolustusliitto ei kuitenkaan ole tällä hetkellä pöydällä.

Tuomioja tarkensi sunnuntaina, että asiaa ei ole varsinaisesti käsitelty missään vaan kyse on ollut hänen käymistään yksittäisistä epävirallisista keskusteluista.

”Tämä on ajatus, joka on ollut esillä lähinnä sosiaalidemokraattien keskusteluissa ruotsalaisten ja suomalaisten kanssa”, Tuomioja sanoi STT:lle.

Lue lisää: Puolustusministeri Kaikkonen kiistää Erkki Tuomiojan puheet suomalais-ruotsalaisesta puolustus­yhteistyöstä

Ihanteellisinta olisi edetä yhdessä

Jos sotilasliitto Naton jäsenyyttä päätetään hakea, Haaviston mukaan ihanteellisinta olisi se, että Suomi ja Ruotsi hakisivat sitä yhtä aikaa.

”Silloin varmasti puolustusyhteistyö senkin jälkeen olisi helpompaa ja yksinkertaisempaa. Meillähän on ollut hyvin arvokasta puolustusyhteistyötä tähän asti, ja sillä on ollut suuri merkitys.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut