Tulli pysäytti viikonloppuna kymmenien miljoonien arvosta taidetta, joka oli matkalla Venäjälle – ”Saattaa olla, että Eremitaasikin oli listattu”

Tulli tutkii taide-esineiden kuljetusta Venäjälle epäiltynä törkeänä säännöstelyrikoksena, koska esineet kuuluvat EU-pakotteiden piiriin. Esitutkinnassa on Tullin mukaan kymmenkunta epäiltyä.

Aiemmin tällä viikolla Tulli tiedotti pysäyttäneensä kolme kuormaa Venäjälle matkalla olleita tuotteita Vaalimaan rajanylityspaikalla.

6.4. 12:58 | Päivitetty 6.4. 14:21

STT

Tulli epäilee tällä hetkellä noin kymmentä ihmistä törkeästä säännöstelyrikoksesta taide-esineiden kuljetusten vuoksi. Valvontaosaston johtajan mukaan on mahdollista, että osa teoksista kuuluu Eremitaasin kokoelmiin.

Tulli on viikonloppuna pysäyttänyt Vaalimaan rajanylityspaikalla arvokkaita taide-esineitä, jotka olivat matkalla Suomen kautta Venäjälle.

Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit kertoi tiedotustilaisuudessa, että lähetysten sisältö on vakuutusarvoltaan yhteensä kymmeniä miljoonia euroja. Rakshitin mukaan lähetykset sisälsivät muun muassa tauluja, antiikkiesineitä ja patsaita.

Rakshitin mukaan lähetykset tulivat ilmi Tullin normaalin valvonnan yhteydessä. Lähetykset löytyivät kuorma-autoista, ja ne ovat tällä hetkellä Tullin takavarikoimina.

Ulkoministeriön ja Tullin edustajien mukaan kyseiset esineet luokitellaan ylellisyysesineiksi, jotka kuuluvat EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden piiriin.

”Kyseessä on väliaikainen tilanne. Venäläiset museot omistavat yhä nämä taideteokset”, kertoo ulkoministeriön vientivalvontayksikön päällikkö Teemu Sepponen.

Tulli tutkii kuljetuksia törkeänä säännöstelyrikoksena, josta voi rikoslain mukaan määrätä enintään neljä vuotta vankeutta. Valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo, että epäiltynä on noin kymmenen henkilöä.

”Esitutkinta suoritetaan loppuun niin pian kuin mahdollista”, sanoo Sinkkonen.

Esineet kuuluvat venäläisille taidemuseoille

Tullin ja ulkoministeriön selvitysten perusteella taide-esineet kuuluvat venäläisten museoiden kokoelmiin, ja teokset olivat olleet lainassa Italiassa ja Japanissa. Esineet olivat matkalla takaisin Venäjälle.

Venäläismedia kertoi aiemmin tällä viikolla, että Suomen Tullin pysäyttämissä lähetyksissä olisi ollut muun muassa taidetta, joka on peräisin Eremitaasista Pietarista. Tullin valvontaosaston johtaja Rakshit kertoi tiedotustilaisuudessa, että Eremitaasi oli yksi museoista, jotka ovat omistajien joukossa.

”Saattaa olla, että Eremitaasikin oli listattu”, sanoi Rakshit.

Tällä hetkellä Tulli on pysäyttänyt taide-esineet takavarikkona ja todisteena tutkittavaan rikokseen. Ne pysyvät Tullin hallussa niin kauan, kuin niitä on tarpeen pitää rikoksen selvittämisen kannalta.

”Niin pitkään kuin pakotteet ovat voimassa ja koskevat näitä taide-esineitä ja museoiden välisiä kuljetuksia, niin kauan ne luonnollisesti pysyvät takavarikossa todisteina. Takavarikointi tarkoittaa myös sitä, että ne voidaan vapauttaa esitutkinnassa, jos niitä ei tarvita todisteina”, Rakshit sanoo.

EU asettanut laajoja pakotteita Venäjää vastaan

Euroopan unioni on lisännyt venäläisiä yksityishenkilöitä ja yrityksiä vastaan asettamiaan pakotteita helmikuun lopusta lähtien. Pakotteet koskevat osin myös valkovenäläisiä, jotka ovat EU:n mukaan osallisia Ukrainan sotaan.

EU on asettanut pakotteita muun muassa Venäjän poliittiselle johdolle ja oligarkeille. EU-valtiot, myös Suomi, ovat jäädyttäneet pakotelistalla olevien ihmisten omaisuutta.

Taide-esineitä koskevassa tutkinnassa omistajat ovat kuitenkin Tullin tämänhetkisten tietojen mukaan venäläiset museot. Tullilla on valvontajohtaja Sinkkosen mukaan tällä hetkellä noin parikymmentä esiselvitystä vireillä pakotteiden valvontaan liittyen.

Päivitys 6.4.2022 kello 13.18 ja 13.35: Päivitetty uutista tiedotustilaisuuden sisällöllä.

Päivitys 6.4.2022 kello 14.17: Päivitetty artikkeliin laajemmin tiedotustilaisuuden sisällöllä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut