Acutaan olisi pakko saada viisi hoitajaa lisää, sanoo Tays: ”Se on todella merkittävä vaje”

Tays ja työntekijöiden edustajat jatkoivat lauantaina neuvotteluja suojelutyöstä lakon aikana. Acutan henkilöstövaje olisi sairaalan mukaan tärkeimpien ratkaistavien asioiden joukossa, mutta ainakaan vielä lauantaina siihen ei saatu ratkaisua.

Acutassa hoidetaan äkillisesti sairastuneita ja loukkaantuneilta potilaita joka päivä ympäri vuorokauden.

2.4. 20:39

Aamulehti

Acutassa on Taysin mukaan yhä viiden työntekijän vajaus hoitoalan lakon vuoksi.

Tays kävi lauantaina neuvotteluja työntekijöiden edustajien kanssa suojelutyöstä. Iltaan mennessä sairaala ei ollut saanut vastausta siihen, saako se toivomansa määrän hoitohenkilökuntaa päivystykseen eli Acutan.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin HR-johtaja Raija Ruoranen sanoo, että iltavuoroon tulisi saada 21 hoitajaa, mikä on tavanomainen määrä. Tällä hetkellä määrä on 16.

”Se on todella merkittävä vaje. Iltavuorot ja yöt ovat ongelma, koska Acuta tahtoo ruuhkautua illasta, ja se jatkuu yöhön asti. Jos potilaat eivät siirry eteenpäin, jatkuu tilanne vielä aamulla.”

Ruorasen mukaan ongelmaa korostaa se, että Valkeakosken yhteispäivystys on lakon vuoksi kiinni.

Acutan nettisivuilla toimiva ruuhkamittari painui perjantaina ajoittain punaiselle ruuhkautumisen merkiksi. Lauantaina viisari pysyi keltaisella eli kohtalaisen ruuhkan alueella ainakin kello 20.30 asti.

”Toivomme että Acutassa rauha säilyisi ja vain välttämättömistä syistä sinne mentäisiin.”

Työntekijöitä vaikea tavoittaa

Ruorasen mukaan Taysin esihenkilöillä on ollut vaikeuksia tavoittaa työntekijöitä hoitoalan lakon aikana. Hän sanoo, että työntekijöiden pitäisi kyllä tietää, miten suojelutyöhön kutsutaan.

”Esihenkilöt joutuvat tekemään todella paljon töitä tavoittaakseen näitä työntekijöitä. Paljon on huonoja elementtejä tällä hetkellä.”

HR-johtaja Raija Ruoranen näkee tämänhetkisen tilanteen hankalana.

Neuvottelijat pääsivät lauantaina yhteisymmärrykseen leikkaussaleja koskevista järjestelyistä. Huomenna sunnuntaina ratkeaa, kuinka paljon ensi viikon aikana pystytään tekemään kiireellisiä leikkauksia.

Lisäksi huomenna neuvotellaan siitä, mitä muuta kiireellistä hoitoa ensi viikolla pystytään antamaan. Näitä ovat esimerkiksi kiireelliset lääkehoidot ja erilaiset syövän hoidot.

Ruorasen mukaan asian ratkeamisella on sunnuntaina jo kiire, sillä maanantain potilaat pitää ehtiä kutsua ja valmistelut toimenpiteitä varten tehdä.

Lakko kestää kaksi viikkoa

Hoitoalan järjestöt Tehy ja Super aloittivat perjantaina kaksi viikkoa kestävän lakon.

Järjestöt vaativat hoitajille 3,6 prosentin palkankorotusta joka vuosi seuraavan viiden vuoden ajan tavanomaisten korotusten päälle.

Työnantajilla ja työntekijäjärjestöillä on kiistaa siitä, kuinka paljon hoitohenkilökuntaa pitää jäädä sairaaloihin, jotta hoito ei vaarannu.

Asiasta neuvotellaan yhä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut