Syyttäjät ovat ilmoittaneet tyytymättömyyttä Päivi Räsäsen syytteiden kaatumisesta – valtakunnansyyttäjä vastaa arvosteluun: "Syytteissä ei ole mitään valheellista"

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi tällä viikolla kaikki syytteet, jotka Räsästä ja Luther-säätiön asiamiestä Juhana Pohjolaa vastaan oli nostettu.

Kuvassa Päivi Räsänen kommentoimassa käräjäoikeuden päätöstä eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä 30. maaliskuuta 2022.

1.4. 14:25 | Päivitetty 1.4. 15:40

Syyttäjät ilmoittivat perjantaina tyytymättömyyttä kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) saamaan vapauttavaan tuomioon. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi keskiviikkona kaikki syytteet, jotka Räsästä ja Luther-säätiön asiamiestä Juhana Pohjolaa vastaan oli nostettu.

Räsäselle vaadittiin oikeudessa sakkoja kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan hänen homoseksuaaleja koskevien kirjoitustensa vuoksi. Pohjolalle vaadittiin rangaistusta, koska hän vastasi yhden Räsäsen syytteissä mainitun pamfletin julkaisemisesta.

Syytteiden nostosta päätti valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että Räsänen esitti viestipalvelu Twitterissä, uskonnollisessa pamfletissa ja Ylen radio-ohjelmassa loukkaavia kommentteja homoseksuaaleista. Ne eivät kuitenkaan olleet oikeuden mukaan rikollista vihapuhetta, joten oikeus hylkäsi syytteet.

"Syytteissä ei ole mitään valheellista"

Käräjäoikeus arvioi ratkaisussaan, että osassa syytekohdista väitettiin Räsäsen todenneen jotain sellaista, mitä tämä ei olisi sanonut. Valtakunnansyyttäjä Toiviainen kuitenkin puolustaa syytteiden sanamuotoja.

–  Syytteessä on suorat siteeraukset siitä, mitä Räsänen on lausunut. Näiden siteerausten jälkeen alkaa syyttäjän kuvaus siitä, miten syyttäjän mukaan Räsäsen siteerattuja lausumia on objektiivisesti tulkittava, Toiviainen kertoi tiedotteessa.

Toiviaisen mukaan syyttäjien oli syytteessä yksilöiden kerrottava, mikä Räsäsen lausumissa loukkasi homoseksuaaleja.

–  Käräjäoikeuden näkemys siitä, miten Räsäsen lausumia on tulkittava, poikkeaa syyttäjän tulkinnasta. Tämä ei ole oikeuskäytännössä poikkeuksellista. Tämä ei tarkoita sitä, että syyttäjä olisi antanut väärää tietoa. Syytteissä ei ole mitään valheellista, hän jatkoi.

Syyttäjillä on noin kuukausi aikaa jättää valitus käräjäoikeuden päätöksestä.

Päivitys 1.3.2022 kello 15.40: Uutinen päivitetty kauttaaltaan viimeisimmillä tiedoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut