Tampereen järvien jäät ovat vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen paksuja – ”Testikairan 45-senttisellä terällä ei saa reikää jäähän”

Tampereen järvien jäiden kestävyys riippuu yöpakkasista ja auringonpaisteen määrästä, kertoo pitkän linjan ratamestari Pekka Tyllilä.

Näsijärven jäälle on muodostunut railo.

28.3. 7:41

Aamulehti

Tampereen järvien jäät ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen paksuja vuodenaikaan nähden, kertoo Näsijärven retkiluistelurataa hoitava Pekka Tyllilä Hiking Travel Hitistä. ”Jääthän ovat vielä paksuja. Testikairan 45-senttisellä terällä ei saa reikää jäähän.”

Syynä poikkeuksellisen paksuihin jäihin on Tyllilän mukaan se, että päättyvä talvi alkoi viime vuonna jo hyvissä ajoin.

”Joulukuussa oli jo paksut jäät. Näsijärvi jäätyi monta viikkoa aikaisemmin kuin viime vuosina, eli lähtötilanne on erilainen. Muina vuosina Näsijärvi velloo vapaana vielä tammikuun puolivälissä, mutta tänä vuonna siellä oli siihen aikaan 30 senttiä jäätä.”

Kymmenien senttien paksuinen jää kestää Tyllilän mukaan helposti raskaampiakin kuormia. Esimerkiksi 45 sentin paksuinen teräsjää kestäisi hänen mukaansa 10 000 kilon kuormaa.

Jää on kuitenkin kerrostunutta, joten pinnalla oleva, mahdollisesti sohjoinen jää ei ole yhtä kestävää. Esimerkiksi Näsijärven retkiluisteluradalle uskaltaa Tyllilän mukaan mennä kävelemään tai luistelemaan niin kauan kuin sitä huolletaan.

”Jos koneella ollaan huollettu rataa, niin ei sinne silloin painavinkaan luistelija voi tippua.”

Jäille vielä huhtikuussakin

Hän arvelee, että jäät kestävät ainakin kuluvan kylmäjakson ajan. Jäiden sulaminen riippuu hänen mukaansa keleistä, erityisesti auringonpaisteesta. Auringon paistaessa jään pinta sulaa ja sohjoontuu.

”Jos ei ole ollenkaan yöpakkasia, niin silloinhan jäät sulavat nopeasti. Jää sulaa auringon lämpösäteilyn vuoksi. Se on se, joka jään pehmittää, ei se, paljonko lämpömittari näyttää.”

Hän arvelee, että ratakausi jatkuu vielä jonkin aikaa huhtikuulle. Parin viikon päästä jäät alkavat hänen mukaansa jo hiljalleen sulaa.

Vaikka jää onkin vielä paksua, on siinä kuitenkin avantoja esimerkiksi lauhdevesiputkien lähettyvillä. Tyllilän mukaan niidenkin lähettyvillä voi kuitenkin liikkua toistaiseksi turvallisesti.

”Älä astu reikään. Puolen metrin päästä reiästä voi ajaa vaikka koneella”, hän toteaa.

Hän muistuttaa kuitenkin liikkujia myös turvavälineistä. Samoin kuin esimerkiksi rakennustyömaalla käytetään kypärää, kannattaisi jäillä kulkiessa hänen mukaansa pitää esimerkiksi naskaleita mukana varmuuden vuoksi.

”Vaikka olisi metrin paksuinen jää, kannattaa olla turvavälineet mukana.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut