Pohdinta Nato-jäsenyydestä on käytävä laaja-alaisesti, tuleva Ulkoministeriön korkein viranhaltija sanoo

Jukka Salovaaran mielestä Suomessa on edessä nyt perusteellisen pohdinnan paikka.

Jukka Salovaara kuvattuna Suomen YK-lähettilään residenssin ulkopuolella New Yorkissa Yhdysvalloissa 14. maaliskuuta.

26.3. 13:19

New York

Ulkoministeriön valtiosihteerinä toukokuussa aloittavan Jukka Salovaaran mielestä on täysin luonnollista, että Suomessa käydään nyt ”hyvinkin vakavaa” Nato-keskustelua.

”Olisi aikamoinen ihme”, jos uusi tilanne Euroopassa ei aiheuttaisi meillä pohdintaa.

Salovaaran mielestä edessä on nyt perusteellisen pohdinnan paikka, mutta se pohdinta on käytävä ”hyvin laaja-alaisesti”.

Naton ovien kolkuttelua merkittävämpi vaikutus Suomen asemaan kansainvälisen yhteisön jäsenenä on tulevan valtiosihteerin mielestä ollut valinta liittyä Euroopan unioniin.

”Suomi ei ole määritellyt itseään puolueettomaksi EU-jäsenyyden jälkeen. Tietenkin olemme tällä hetkellä sotilaallisesti liittoutumattomia, sen Nato-jäsenyys sitten muuttaisi. Se olisi iso muutos”, sanoo kannuksensa isolta osin erilaisista ulkoministeriön EU-tehtävistä hankkinut Salovaara.

Lue lisää: HS-kysely: Nato-jäsenyyttä kannattaa 54 prosenttia suomalaisista, vastustajia noin viidennes

”Venäjä ei saa ratkaista tätä sotimalla”

Keskustelua EU:n puolustusyhteistyöstä Suomi on Salovaaran mukaan käynyt voimakkaasti. Käytännön rakenteet puuttuvat siitä, miten EU-maat auttavat toisiaan, mutta jo se, että EU:n jäsenmaissa on ”sotilaallisesti hyvin kykeneviä” maita antaa Salovaaran mukaan Suomelle tietynlaista turvaa.

Sitä, kuinka nopeasti ja päättäväisestä EU on kyennyt Ukrainan kriisissä toimimaan, Salovaara kiittää ja sanoo sen olevan myös Suomen kaltaisen maan kannalta erittäin positiivinen asia.

Sota Ukrainassa ei Salovaaran mielestä kuitenkaan ratkea sillä, että Ukraina otetaan EU-jäseneksi nopeutetulla prosessilla. Ratkaisujen on oltava vielä nopeampia ja niistä kaikkein tärkein on aselepo.

”Ukraina ja Venäjä löytävät toivottavasti keskinäisissä neuvotteluissaan poliittisen ratkaisun”, joka on Ukrainan suvereniteetin kannalta hyvä. Venäjä ei saa ratkaista tätä sotimalla.

Täysimittainen sota Euroopassa yllätti Salovaaran mukaan ”kaikki”. Sota myös pakottaa miettimään asioita uudelleen, hän sanoo. Venäjän osuutta tilanteeseen Salovaara pitää paradoksaalisena.

”Jos se sanovat, että Naton valmiudet huolestuttavat”, niin mikä muu kuin tämänkaltainen kriisi pakottaa Naton ja Nato-maat kohentamaan omia valmiuksiaan?

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut