Myös Pirkanmaalla ilmenneet ongelmat väestöhälytinjärjestelmän testauksessa eivät viittaa ulkopuolisen tahon häirintään

Kuukausittain toteutettava väestöhälytysjärjestelmän testi epäonnistui useammassa paikassa myös Pirkanmaalla.

Väestönhälytinjärjestelmien kuukausikokeilujen tarkoituksena on kartoittaa mahdollisia häiriöitä. Ulkohälyttimien välityksellä soitettavaan yleiseen vaaramerkkiin sisältyy aina vaaratiedote.

9.3. 21:42

Aamulehti

Aamulehti uutisoi aikaisemmin siitä, miten Pirkanmaan pelastuslaitos sai maanantaina kymmeniä puheluita, joiden mukaan väestöhälytinjärjestelmän testiääni ei kuulunut normaaliin tapaan.

Lue lisää: Väestöhälytysjärjestelmän testi epäonnistui useammassa paikassa Pirkanmaalla – Kymmenet soittivat pelastuslaitokselle

”Testaamisen kautta löydetään mahdollisia teknisiä tai muita kehityskohteita. Sitä kautta kyetään varmistamaan laitteiden toimivuus mahdollisessa oikeassa vaaratilanteessa,” kommentoi hätäkeskuslaitoksen operatiivisen osaston johtaja Marko Nieminen.

Niemisen mukaan väestöhälyttimien kokeilu toteutettiin 7.3 myös Pirkanmaan alueella normaalin käytännön mukaisesti. Pirkanmaan alueella testi toteutetaan teknisen toimivuuden varmistamiseksi joka kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina klo 12. Kuukausikokeilun koetaan saaneet normaalia laajempi huomio myös sosiaalisessa mediassa Ukrainan sotatilanteesta johtuen.

Yleinen vaaramerkki

Yhden minuutin pituinen nouseva äänimerkki (7 sekuntia) ja laskeva äänimerkki (7 sekuntia) tai kuuluttamalla annettu varoitus

Vaara ohi -merkki on minuutin mittainen tasainen äänimerkki

Testiääni on 7 sekunnin pituinen tasainen ääni. Testi soitetaan joka kuukauden ensimmäinen maanantai kello 12

Lähde: Pelastustoimi

Ongelmat eivät viittaa ulkopuolisen tahon häirintään

Nieminen kertoo, että kokeilu on käynnistänyt erilaisia korjaavia toimenpiteitä Hätäkeskuslaitoksen ja pelastuslaitosten kesken. Mitään viitteitä ulkopuolisen tahon häirinnästä ei ole ilmennyt.

Hätäkeskuslaitoksen tekemän selvityksen mukaan hätäkeskustietojärjestelmästä on toimitettu väestöhälyttimien radiopäätelaitteille 1025 statusviestiä, joiden perusteella kokeilumerkki käynnistyy. Näistä viesteistä oli järjestelmän lokitietojen mukaan onnistunut 939, mutta jostain syystä 10 kohdalla viestin perillemeno oli epäonnistunut ja 76 viestiä eivät tavoittaneet laitetta.

”Tämän hetken arvio on, että vikatilanne saattaa liittyä järjestelmässä oleviin yhteystietoihin ja asetuksiin, jotka koskevat väestöhälyttimille lähetettäviä kokeilumerkin käynnistysviestejä.”

Joukossa on saattanut olla myös akunvaihtoa vaativia tai muuten toimimattomia laitteita, jotka kuukausikokeilujen on tarkoitus havaita. Tekninen osasto käy ongelmatilanteessa paikanpäällä tarkastamassa tilanteen.

”Pirkanmaalla on hälyttimiä useita kymmeniä, joten on aika arkipäivää, että joku yksittäinen hälytin ei jostain syystä toimi”, kertoo Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Jari Nieminen.

Ulkohälyttimien välityksellä soitettavaan yleiseen vaaramerkkiin sisältyy kuitenkin aina myös vaaratiedote. Todellisessa vaaratilanteessa Väestön varoittaminen tapahtuu siis monikanavaisesti äänihälytyksen lisäksi myös radion ja esimerkiksi television välityksellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut