Tampereen yliopisto peruu Venäjälle suunnatut vaihto-opinnot – taustalla kansallinen linjaus

Myös korkeakoulun Venäjä-yhteistyö keskeytetään eikä uusia hankkeita käynnistetä.

Suomalaisia korkeakouluja suositetaan pidättäytymään kaikesta korkeakoulu- ja tiedeyhteistyöstä venäläisten kumppaniorganisaatioiden kanssa, kuten yliopistovaihdoista.

9.3. 21:29

Aamulehti

Tampereen yliopisto keskeyttää vaihtoon lähdön Venäjälle noudattaen yhteneväisesti kansallisia korkeakouluille asetettuja linjauksia. Samat linjaukset koskevat myös Valko-Venäjää.

Tänä keväänä Tampereen yliopistosta oli valittu kymmenen opiskelijaa suorittamaan vaihto-opintoja Venäjälle. Heistä kahdeksan ehti jo lähteä vaihtokohteeseen, mutta yhtä lukuunottamatta kaikki ovat palanneet takaisin Suomeen. Suomessa on tällä hetkellä viisi venäläistä vaihto-opiskelijaa, jotka voivat jatkaa opintonsa loppuun.

”Ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, kuinka verrannollisia luvut ovat edellisiin vuosiin , koska koronan myötä vaihtoon lähdettiin vielä melko varovaisesti”, tarkentaa Tampereen yliopiston koulutuksen vararehtori Marja Sutela.

Sutela kuvailee pakotepolitiikan ja ulkoministeriön kehotuksen välttää kaikkea matkustamista Venäjälle kannustaneen opiskelijoita takaisin kotimaahan.

Vaihto-opinnot Venäjällä keväälle 2023 peruuntui

Myös Tampereen yliopistossa toista vuotta hallintotiedettä opiskelevan Lauri Korhosen vaihtosuunnitelmat muuttuivat yllättäen. Päätös vaihtomaahan hyväksymisestä oli tullut päivä sen jälkeen, kun sota Ukrainassa käynnistyi. Vaikka perhe ja kaverit uskoivat, että tilanne saisi empimään, Korhonen oli toiveikas vaihto-opinnoista Moskovan valtionyliopistossa. Pian paikan vastaanottamisen jälkeen, tämän viikon tiistaina, tuli kuitenkin viesti vaihdon peruuntumisesta.

Vaihtoon lähdön olisi ollut tarkoitus tapahtua vasta keväällä 2023, mutta hakijoita kehotetaan peruuntumisen myötä hakemaan jo nyt lisähaussa toiseen vaihtokohteeseen.

Korhonen on kuitenkin valmis odottamaan ja kokeilemaan alkuperäistä vaihtokohdetta uudestaan, mikäli tilanne rauhoittuu. Koska hän ei ole käynyt koskaan Venäjällä, kiinnostaa omakohtainen kokemus maassa elämisestä ja opiskelusta. Vaikkei maa ole hakijamäärien perusteella vaihtokohteista suosituin, vaihtohaave Venäjällä ja jopa Siperiassa ehti pyöriä ajatuksissa jo vuoden ajan.

”Venäjä kiinnostaa todella paljon, eivätkä muut maat innosta samalla tavoin.”

Tampereen yliopistosta vaihto-opintoihin Venäjälle hakeneet sijoitettiin tänä keväänä Pietariin, Moskovaan tai Jekaterinburgiin.

Tampereen yliopisto keskeyttää myös Venäjä-yhteistyön

Tampereen yliopisto seuraa OKM:n kanssa yhtenevää linjausta myös korkeakoulu- ja tutkimusyhteistyön osalta. Tuoreimman linjauksen mukaisesti uusia hankkeita ei edistetä ja myös olemassaoleva tutkimusyhteistyö jäädytetään.

”Tämä koskee Suomen ja Venäjän välistä tutkimusyhteistyötä, mutta ei missään nimessä Suomessa työskenteleviä venäläisiä tutkijoita, jotka tekevät Tampereen yliopistolla töitä”, Tutkimuksen vararehtori Tapio Visakorpi tarkentaa.

Visakorpi lisää, että linjaus koskeekin yksittäisiä hankkeita, jotka ovat kokoluokaltaan melko pieniä. Kokonaiskuva muodostuu kuitenkin myöhemmin.

Muokattu 9.3. kello 21.33: muokattu otsikkoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut