Passijonot Pirkanmaalla nyt ennätyksellisen pitkiä – näin ruuhkia aiotaan purkaa

Passeja ja henkilökortteja joutuu nyt odottamaan Pirkanmaalla pitkään, sillä lupapalveluja tarjoavien poliisiasemien kalenterit ovat seuraavaan kymmenen viikon ajan pitkälti täynnä.

Ihmiset jonottivat Tampereen poliisiaseman edessä tiistaina 8. maaliskuuta.

8.3. 17:06

Aamulehti

Passien ja henkilökorttien lupahakemusten ajanvaraus on pahoin ruuhkautunut koko Pirkanmaan alueella. Ainakin Tampereelle muodostui tiistaiaamuna poliisitalon eteen oletettavasti passia hakevien tai muita lupa-asioita hoitavien ihmisten jono.

”Sanoisin, että meillä on nyt ennennäkemätön määrä asiakkaita. Passeja ja henkilökortteja haetaan nyt paljon”, kertoo Sisä-Suomen poliisilaitoksen lupapalveluyksikön johtaja Hannele Koskela.

Syynä on Koskelan mukaan koronan hellittämisestä johtuva matkustusinto ja sitä myötä kasvanut passien kysyntä. Kysynnän kasvu on ylipäänsä noudatellut hänen mukaansa jo kahden vuoden ajan korona-tilannetta.

Passien ja henkilökorttien kysyntä on kasvanut Koskelan mukaan todella paljon parin viikon sisällä.

Poliisin sähköisen ajanvarauksen kalenteri, jolla passihakemukseen tarvittavan ajan saa varattua, on Koskelan mukaan seuraavan kymmenen viikon aikana varattu lähtökohtaisesti täyteen kaikilla Pirkanmaan poliisiasemilla.

Tampereen pääpoliisiasema on hänen mukaansa ruuhkaisin, mutta samankaltainen tilanne on myös Pirkanmaan muilla lupapalveluja tarjoavilla asemilla Kangasalalla, Ikaalisissa, Sastamalassa ja Valkeakoskella.

Ilman ajanvarausta voi joutua odottamaan useita tunteja

Aikoja avataan päivittäin lisää, mutta ne eivät Koskelan mukaan riitä vastaamaan kysyntään.

”Tänään avasimme esimerkiksi Tampereelle noin 20–25 aikaa, mutta ne menevät muutamassa tunnissa täyteen.”

Sähköisen ajanvarauksen lisäksi passia voi hakea ilman ajanvarausta miltä tahansa poliisiasemalta paikan päällä jonottamalla.

Vuoronumerolla paikan päällä asiointi on sallittu esimerkiksi Tampereen asemalla kahden tai kolmen tunnin aikana viikonpäivästä riippuen.

Odottamisajat aseman aulassa ainakin Tampereella voivat Koskelan mukaan olla useita tunteja.

”Jos ennen vuoronumeropalvelun sulkeutumista on tullut jonoon, niin kyllä silloin palvellaan. Kun Tampereellakin on päivittäin noin 80–100 ihmistä jonossa, niin se vie aikaa. Loppupäässä odotusaika voi olla pitkä.”

Hannele Koskela kehottaa ihmisiä katsomaan, josko sähköiseen ajanvarausjärjestelmään olisi avautunut uusia aikoja myös esimerkiksi peruutusten vuoksi.

Lisäpäiviä hakemusten käsittelyyn harkitaan

Aina passihakemuksen laatiminen ei vaadi käyntiä poliisilaitoksella. Esimerkiksi alle kuusi vuotta vanha sormenjälki ja muuttumattomana pysyneet henkilötiedot voivat siitä vapauttaa. Poliisin verkkopalvelu kertoo, pitääkö poliisilaitoksella käydä tunnistettavana.

Kohtuullinen aika passihakemuksen jättämiseen olisi Koskelan mukaan 2–3 viikkoa, vaikkakin ruuhka-aikoina siitä voidaan poiketa.

Hänen mukaansa henkilöstöä kohdennetaan nyt asiakaspalvelutyöhön. Myös lupapalvelujen lisäpäiviä harkitaan. Pelkkien arkipäivien lisäksi lupapalvelut voitaisiin siis avata esimerkiksi viikonlopuksi.

”Meillä on rajallinen määrä palvelupaikkoja ja henkilöstöä, mutta parhaamme teemme. Totta kai asiaa koko ajan mietitään, että miten saadaan asiat parempaan suuntaan menemään.”

”Harkitsemme niin sanottujen lupalauantaiden pitämistä, mutta siitä ei ole vielä mitään varmaa kerrottavissa”, Koskela jatkaa.

Itse toimitusaika on passien kohdalla pysynyt Koskelan mukaan normaalin rajoissa, eli 5–8 arkipäivässä.

Lue lisää: Suomalaiset varaavat nyt kesäloma­­matkojaan ulko­maille – ”Lomalle lompsis” -tunnelma voi sumentaa varovaisuuden, varoittaa asiantuntija

Tampereella lupapalveluun on päivittäin noin 80-100 ihmisen jono, Sisä-Suomen poliisilaitoksen lupapalveluyksikön johtaja Hannele Koskela sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut