Lähteet STT:lle: Varmuus ja nopeus puolustusmateriaalien saamiseksi ovat yksi keskeinen tavoite Suomen viime päivien tapaamisissa

Yhteistyön syventäminen voi tiettävästi edetä monin tavoin eikä mitään tiettyä mallia ole vielä päätetty.

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist, presidentti Sauli Niinistö, Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) poseerasivat ennen tapaamistaan Helsingissä lauantaina.

5.3. 20:05

Helsinki

Puolustusmateriaalien toimittamisen varmuus ja nopeus ovat yksi keskeinen tavoite Suomen valtionjohdon viime päivien tapaamisissa, kerrotaan STT:lle useasta lähteestä. Lähteiden perusteella mitään tiettyä nimettyä yhteistyömuotoa tai lopullista pakettia ei vielä ole, vaan yhteistyön syventämisessä voidaan päätyä moniin eri vaihtoehtoihin.

Presidentti Sauli Niinistö tapasi myöhään perjantai-iltana Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa. Hän toi Valkoisesta talosta viestiä yhteistyön syventämisestä Yhdysvaltojen kanssa. Tähän lähdetään Niinistön sanoin ”prosessimuotoisesti, yksilöimättä nyt kaikkia keskusteluun tulevia ehdotuksia turvallisuus- ja puolustusyhteistyöstä”.

Syventyvän turvallisuusyhteistyön prosessissa on presidentti Niinistön mukaan kuitenkin kyse ”konkreettisista turvallisuus- ja puolustustekijöistä, ei niinkään jäsenyyksistä”.

Iltalehti kertoi perjantaina omiin tietoihinsa perustuen, että Suomi ja Ruotsi olisivat aloittaneet neuvotteluprosessin Major non-Nato ally -asemasta Yhdysvaltojen kanssa. Myöhemmin päivällä lehti päivitti uutistaan tiedolla, että Suomi ja Ruotsi hakisivat MNNA-statuksen kaltaista yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa, ei välttämättä virallista statusta.

Kyseessä on Yhdysvaltojen läheisille liittolaisilleen myöntämä asema, joka ei kuitenkaan sisällä Naton turvatakuita. Se pitää sisällään muita etuja muun muassa puolustustarvikkeista käytävään kauppaan ja turvallisuusyhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan maalla on tällä hetkellä MNNA-sopimus 17 valtion kanssa.

STT:n tietojen mukaan yhteistyön syventäminen on alussa eikä paketilla ole vielä nimeä tai valmista sisältöä.

Suomi ja Ruotsi tiivistävät yhteistyötään

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa virka-asunnollaan Kesärannassa, että hän ei kommentoi MNNA-asemaa.

Marin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson tapasivat lauantaina ja kertoivat tapaamisen jälkeen toimittajille maiden tiivistävän yhä yhteistyötään Ukrainan sodan seurauksena.

”Maitamme ei uhata suoraan, mutta on selvää, että meidän on vahvistettava turvallisuuttamme”, Marin sanoi.

Marin kertoi, että maiden on jaettava oma tilannekuvansa, mihin lauantain tapaamiset ovat liittyneet. Hän viittasi myös siihen, että Suomella ja Ruotsilla on tilannekohtaisesti halutessaan mahdollisuus tehostettuun tiedonvaihtoon, tehostettuun yhteydenpitoon ja toiminnan koordinointiin Naton kanssa.

”Näkemykset Natosta liikkeessä”

Pääministerit totesivat, että kansalaisten näkemykset Natosta ovat liikkeessä turvallisuusjärjestyksessä tapahtuvien muutosten seurauksena. Anderssonilta kysyttiin, tarvitaanko Ruotsissa kansanäänestystä sen vahvistamiseksi, liitytäänkö Natoon vai ei.

”Tämä on hypoteettinen kysymys”, mutta kaikissa asioissa kansanäänestys ei ole paras tapa tehdä päätöstä.

Ruotsalaisten enemmistö haluaa ensi kertaa maansa Natoon. Aftonbladetin kyselyn mukaan 51 prosenttia ruotsalaisista kannattaa liittymistä. Suomalaisista taas 48 prosenttia haluaa Suomen pyrkivän Naton jäseneksi, kävi ilmi Helsingin Sanomien mielipidemittauksesta.

Myös Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist oli Suomessa. Ruotsalaisvieraiden ohjelmaan kuului muun muassa tapaamiset Niinistön, Marinin ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) kanssa.

Niinistö ja Kaikkonen eivät kommentoineet lauantaina keskusteluja STT:lle.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut