Suomen kannattaisi ajaa sotilasyhteistyötä kaksilla raiteilla – tässä perusteet

5.3. 18:30

Aamulehti

Ei pidä ylitulkita tasavallan presidentin Sauli Niinistön lausuntoja Washingtonin vierailun jälkeen, mutta viime päivien puheet saavat väkisinkin pohtimaan, miten Suomen kannattaisi edetä turvallisuuspolitiikkansa uudistamisessa.

Tähän asti huomio ja puhe on keskittynyt Nato-optioon, mutta eikö Suomen ja Ruotsin kannattaisi tässä tilanteessa rakentaa Yhdysvaltain kanssa erityissuhdetta. Nyt on puhuttu vasta yhteistyön tiivistämisestä, mutta sotilaallinen liittoutuminen Yhdysvaltojen kanssa voisi olla vastaus Suomen turvallisuushuoliin nykyisessä maailmantilanteessa.

Jos Suomi päättää jossain vaiheessa haluta Natoon, prosessi vie aikaa ja sisältää monia mutkia perustuslakipohdintoineen. Se sisältää myös epävarmuustekijöitä, sillä sekä Suomen eduskunnan että Naton jäsenmaiden pitää hyväksyä Nato-jäsenyytemme.

Lue lisää: Kaikki presidenttien tapaamisesta: Niinistön matka Yhdysvaltoihin järjestyi salamannopeasti – näin historiallinen kohtaaminen eteni

Suora yhteistyö Yhdysvaltain kanssa voisi olla nopeampi ratkaisu Suomessa ja Ruotsissa heränneisiin huoliin. Valtiosääntöasiantuntijat osaisivat paremmin arvioida, onko tällainen sopimus mahdollista laatia Nato-jäsenyyttä keveämmällä protokollalla.

Parhaassa tapauksessa Suomi ja Ruotsi saisivat nopeasti turvatakuun, Yhdysvallat hyötyisi Suomen ja Ruotsin tärkeästä geopoliittisesta sijainnista ja Suomen vahvasta puolustuskyvystä. Samalla erityissuhde antaisi aikalisän Nato-jäsenyyden pohtimiseen ja siihen tarvittaessa valmistautumiseen.

Totta kai tällainen skenaario Suomen ja Yhdysvaltojen erityissuhteesta ohi EU:n ja Naton kuulostaa täysin ennenkuulumattomalta, mutta niin ovat ajatkin täysin ennennäkemättömiä.

En tällä kommentilla spekuloi, onko tällainen kehitys vireillä, puhumattakaan siitä, että minulla olisi siitä minkäänlaista vihiä, mutta kuten presidentti antoi ymmärtää, Suomen suhde Natoon ja Suomen suhde Yhdysvaltoihin voivat aivan hyvin kulkea eri polkua ja edetä eri aikataululla.

Toki Suomen puolelta tällaiset spekulaatiot ovat arvottomia, jos presidentti Joe Biden ja hänen hallintonsa eivät ole valmiita tai halukkaita näin tiiviiseen yhteistyöhön.

Kirjoittaja on Aamulehden uutispäällikkö.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut