Ulkoministeri Haavisto: Suomi seuraa huolestuneena Kazakstanin tilannetta - Uutiset - Aamulehti

Ulkoministeri Haavisto: Suomi seuraa huolestuneena Kazakstanin tilannetta

Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista laajamittaisten levottomuuksien myötä kaaokseen ajautuneeseen Kazakstaniin.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi seuraa Kazakstanin tilannetta huolestuneena. Haavisto kuvattiin Helsingissä 18. elokuuta 2021.

6.1. 12:26 | Päivitetty 6.1. 18:22

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi seuraa huolestuneena tilannetta Kazakstanissa ja kehottaa kaikkia osapuolia pidättäytymään väkivallasta.

Haaviston mukaan ihmisoikeuksia ja median vapautta on kunnioitettava. Neuvottelut ovat ainoa tie ulos tilanteesta, hän lisää. Haavisto kommentoi asiaa englanniksi ulkoministeriön Twitter-tilillä julkaistussa tviitissä.

Ulkoministeriö päivitti matkustustiedotettaan

Suomen ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista laajamittaisten levottomuuksien myötä kaaokseen ajautuneeseen Kazakstaniin.

Ministeriö päivitti tänään matkustustiedotettaan Keski-Aasiassa sijaitsevan Kazakstanin osalta. Maassa matkustavia kehotetaan varovaisuuteen sekä välttämään väkijoukkoja ja mielenosoituksia.

Levottomuudet alkoivat Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua. Koko maahan on julistettu hätätila, ja ministeriön mukaan tilanne jatkuu arvaamattomana.

Matkustustiedotteen mukaan Suomen edustusto päivittää tilannetietoa sosiaalisen median kanavilleen ja verkkosivulleen.

Lähetystyö kehottaa varovaisuuteen

Suomen suurlähetystö Kazakstanissa on puolestaan ohjeistanut Facebookissa suomalaisia seuraamaan paikallisia viranomaisten ohjeita ja ottamaan hätätapauksessa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen.

”Maassa olevia kehotetaan varovaisuuteen ja välttämään väkijoukkoja”, torstaisessa Facebook-päivityksessä kirjoitetaan.

Lue lisää: Kazakstania seuraava toimittaja BBC:lle: Kuolonuhrien määrän kasvaminen Kazakstanissa vaikuttaa vääjäämättömältä – tämä levottomuuksista tiedetään

Kazakstanin viranomaiset saattavat suurlähetystön mukaan maahan julistetun hätätilan aikana tarkastaa henkilöllisyyspapereita. Lähetystö myös kehottaa ihmisiä varaamaan käteistä.

”Maksupäätteet eivät toimi tällä hetkellä monessa paikassa internetyhteyksien ollessa alhaalla useissa kaupungeissa. Myöskään kaikki pankkiautomaatit eivät toimi, ja käteisnoston määrää on rajoitettu”, lähetystö kertoo.

Lähetystö kertoi keskiviikkona julkaistussa päivityksessään, että mielenosoituksista johtuva hätätila Kazakstanissa oli laajentunut pääkaupunki Nur-Sultaniin ja tietoliikenneyhteydet ovat olleet myös Nur-Sultanissa poikki.

Jo ennen tätä lähetystö oli kehottanut Kazakstanissa matkustavia suomalaisia varovaisuuteen. ”Länsi-Kazakstanissa on ollut viime päivinä protesteja kaasun hinnan nousun takia. Mielenosoitukset ovat laajentuneet myös muihin kaupunkeihin.”

Päivitetty 6.1.2022 kello 13.13: Juttua päivitetty tiedoilla suurlähetystön tuoreesta Facebook-päivityksestä.

Päivitetty 6.1.2022 kello 18.22: Juttuun päivitetty ulkoministeriön suositukset matkustuksesta Kazakstaniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut