Ulkoministeri Haavisto: Tuemme Ukrainaa siinä, että sen itsenäisyyteen ei kosketa - Uutiset - Aamulehti

Ulkoministeri Haavisto Ylellä: Tuemme Ukrainaa siinä, että sen itsenäisyyteen ei kosketa

Ulkoministeri sanoi Ylen Ykkösaamussa, että lännen todennäköisin vastaus Venäjän mahdolliseen hyökkäykseen olisivat vahvat taloudelliset sanktiot.

Ulkoministeri Pekka Haavisto puhui tiedotustilaisuudessa Helsingissä 15. lokakuuta.

3.1. 12:19

Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin puhelu Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille oli tärkeä tuen ilmaisu Ukrainan itsenäisyydelle ja alueelliselle koskemattomuudelle.

”Tämä on ollut myöskin se ilmaisu, jota Eurooppa ja EU – Suomi mukaan lukien – on siinä käyttänyt. Tuemme Ukrainaa tietysti siinä, että sen itsenäisyyteen ei kosketa”, Haavisto sanoi Ylen Ykkösaamussa maanantaina.

Lue lisää: Yhdysvaltain Biden Ukrainan Zelenskyille: Yhdysvallat liittolaisineen vastaa päättäväisesti, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan

Bidenin mukaan Yhdysvallat liittolaisineen tulee vastaamaan päättäväisesti, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Haavisto kertoi, että mahdollisen hyökkäyksen toteutuessa ensimmäisenä käyttöön tulisivat pakotteet.

”Varmasti, jos väkivaltaa käytettäisiin Euroopassa ja rajoja pyrittäisiin sotilaallisesti muuttamaan tai maiden suvereniteettia rikkomaan, se aivan ensimmäinen keino vaikuttaa siihen olisivat tällaiset hyvin vahvat taloudelliset sanktiot.”

Haaviston mukaan Venäjän vaatimus siitä, ettei Nato saa laajentua itään, puuttuu vahvasti valtioiden suvereniteettiin. Hän huomautti Ykkösaamussa, että vaatimuksella Venäjä puuttuu Nato-jäsenyyttä vaihtoehtona pitävien maiden itsemääräämisoikeuteen, ja myös Suomi kuuluu tähän joukkoon.

Suomi on toistanut ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossaan, että Nato-optio on mahdollisuus, jota tarkastellaan kulloisenkin turvallisuustilanteen perusteella.

”Jos tämä ajatus automaattisesti estettäisiin niin, ettei tätä tarkastelua voisi tehdä, silloinhan estetään maiden liikkumatilaa tai vapaan valinnan mahdollisuutta.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut