Hyvinvointialueiden avustukset julki, Pirkanmaan sote-pomo järkyttynyt: ”Harvoin käytän sanaa kriisin paikka. Nyt on näin” - Uutiset - Aamulehti

Hyvinvointialueiden avustukset julki, Pirkanmaan sote-pomo järkyttynyt: ”Harvoin käytän sanaa kriisin paikka. Nyt on näin”

Avustukset on käytettävä kustannuksiin, jotka syntyvät tammikuun alun 2021 ja joulukuun lopun 2023 välillä.

Pirkanmaan sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala pettyi pahasti sosiaali- ja terveysministeriön valtionavustuksiin.

22.12.2021 7:54

Helsinki

Pirkanmaan sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala arvostelee kovin sanoin sosiaali- ja terveysministeriön tiistaina julkistamia tulevien hyvinvointialueiden valtionavustuksia.

”Rahoitusta tuli, mutta perusteet ovat väärät. Huolella tekemämme hakemus ei ollut jakoperusteena. Alueellisia eroja ei huomioitu. Pirkanmaan joutuu näillä näkymin siirtymään plan B -ratkaisuun ja jäämään kuntien infraratkaisujen varaan. Harvoin käytän sanaa kriisin paikka. Nyt on näin”, twiittasi Herrala tiistai-iltana.

STM:n on tarkoitus julkistaa hyvinvointialueiden tietotekniikan (ICT) uudistamiseen kohdistetut avustukset tänään keskiviikkona. Aamulehden tietoonsa saamien ennakkotietojen mukaan Pirkanmaalle ollaan osoittamassa avustusta runsaat 14 miljoonaa euroa.

Yhteensä jakoon tulee noin 200 miljoonaa euroa. Suurimman potin, runsaat 18 miljoonaa euroa saa Varsinais-Suomi. Pirkanmaata suuremman avustuksen saa myös Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (15,6 miljoonaa euroa).

Jakoon 180 miljoonaa euroa

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi jo tiistaina jakavansa valtionavustuksina hyvinvointialueille yli 180 miljoonaa euroa. Avustukset liittyvät tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaan.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmalla on tarkoitus kehittää tulevien hyvinvointialueiden perusterveydenhuoltoa ja sosiaalihuoltoa.

–  Lähtökohtana on se, että asiakkaan tulee saada palvelut hyvin matalalla kynnyksellä, avun pitää tulla ajoissa, sen pitää vastata tarvetta ja asioinnin pitää olla sujuvaa, kommentoi STM:n tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.)

Kiurun mukaan kaikkien rahaa hakevien edellytetään hakevan sitä ennen kaikkea hoitoon pääsyn parantamiseen sekä psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoon kaikille ikäryhmille.

–  Näiden on oltava hankehakemuksessa mukana, muuten ei rahoitusta myönnetä.

20 miljoonaa lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan

Avustukset on käytettävä kustannuksiin, jotka syntyvät tammikuun alun 2021 ja joulukuun lopun 2023 välillä. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman täydentävän valtionavustushaun kautta hyvinvointialueille myönnetään lähes 140 miljoonaa euroa.

–  Palveluiden laatu, vaikuttavuus, yhdenvertaisuus, ennaltaehkäisy, ennakoiva työskentelytapa ja kustannusten hallinta ovat olennaista, Kiuru sanoi.

Iäkkäiden kotona asumista tukevien palvelujen kehittämiseen suunnataan yhteensä 30 miljoonaa euroa. Lisäksi viidelle yliopistollisen sairaalan sairaanhoitopiirille myönnetään 12 miljoonaa euroa.

Valtionavustuksista noin 20 miljoonaa euroa kohdentuu lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan hoitoon pääsyn parantaminen ja psykososiaalisten menetelmien käyttöönotto kaikille ikäryhmille sisältyy kaikkiin hankkeisiin.

Valtionavustusten haku alkoi elokuussa ja päättyi 15. lokakuuta. Hakemusten arvioinnista vastasivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja STM.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut