Muistatko nämä vuoden 2021 politiikan kohut ja kovat päätökset? - Uutiset - Aamulehti

Tällainen oli politiikan tuulinen vuosi 2021 – Muistatko vielä nämä kohut ja kovat päätökset?

Mikä vuosi! Koronaa, velkaa, yliviikarointia, elvytyspaketin sidontaa, metsästrategiaa, yökerhoseikkailuja ja lopuksi hävittäjäkaupalle sinetti. Aamulehden politiikan toimittaja Anita Simola tiivisti politiikan vuoden parhaiten mieleen painuneet tapahtumat.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja vuoden aikana tuttuakin tutummaksi tullut talo Helsingissä, eli Säätytalo. Kuva on otettu 21. joulukuuta hallituksen koronavirusta koskevien neuvotteluiden alla.

31.12.2021 6:00

Aamulehti

Politiikan kyyti oli vuonna 2021 poikkeuksellisen töyssyistä menoa. Vaikka hallitus sai maaliin monia isoja hankkeita, kuten kovan onnen sote-uudistuksen, oppivelvollisuuden pidentämisen, tukun työllisyyttä edistäviä uudistuksia ja kirsikkana kakun päälle uudet hävittäjät, niin päätökset uhkasivat jäädä erilaisten kohujen jalkoihin.

Ilmapiiriä hallituksessa kuvailtiin pitkin vuotta kylmäksi. Milloin ottivat yhteen keskusta ja vihreät, milloin keskusta ja sdp. Tuulista on ollut, mutta niin vain hallitus pysyi tolpillaan, vaikka sen hajoamista ennustettiin useasti.

Kaiken keskellä on kulkenut koronakriisi. Kun vielä syyskuussa hallituksesta viestittiin, että nyt saa mennä, kokea ja tehdä, niin vuoden lopulla kellossa oli aivan toisenlainen ääni. Korona ja sen virusmuunnos tiukensivat otettaan. Rajoitukset palasivat hätäjarruineen ja Suomi joutui viettämään jo toisen koronajoulun.

Mutta mahtuipa vuoteen paljon muutakin kuin koronaa rokotuksineen ja opposition päivittelyä velkalastista. Muistellaan.

Tammikuu

Vuosi alkoi jupakalla, joka liittyi pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön kommentointiin Venäjän oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyinista. Marin kiirehti hänen vapauttamistaan ennen kuin Niinistö ehti reagoida. Muutama päivä keskusteltiin siitä, kuka puhui kenenkin kanssa ja milloin. Myös ulkopolitiikan johtamisen pelisääntöjä kerrattiin.

Fossiilittoman liikenteen tiekartta lähti lausunnoille. Tiekartta on ollut kiistanalainen alusta pitäen, sillä moni on epäillyt sen nostavan yksityisautoilun kuluja.

Helmikuu

Korona otti niskalenkkiä. Hallitus linjasi tiukemmista rajoituksista ja neuvotteli poikkeusolojen julistamisesta. Britanniasta peräisin ollut virusmuunnos oli levinnyt nopeasti.

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre ilmoitti uudesta biotuotetehtaasta Kemiin. Päätökselle satoi kiitosta, sillä se tuo työtä sadoille. Vain hallituspuolue vihreiden hidasta reagointia ihmeteltiin.

Entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Kirsi Piha (kok.) sotki kokoomuksen pakkaa vetäytymällä yllättäen Helsingin pormestariehdokkuudesta.

Vuoden alkupuoliskoa väritti tapaus Tytti Yli-Viikari. Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajalla oli paljon selvitettävää.

Maaliskuu

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin matkustaminen lentopisteineen ja hänen kauneudenhoitoonsa käytetyt varat nousivat otsikoihin. Vyyhti lähti liikkeelle, kun oikeusasiavaltuutettu antoi huomautuksen viraston johdolle.

Keskusrikospoliisi aloitti esitutkinnan. Yli-Viikaria epäiltiin muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Huhtikuu

Eduskunnan kansliatoimikunta pidätti Yli-Viikarin virastaan rikosepäilyjen takia.

Hallituksen puoliväliriihestä ei tultu ulos päivässä eikä kahdessa, vaan junttaus kesti kahdeksan päivää. Keskusta uhitteli lähtevänsä hallituksesta, jos riihessä ei saada aikaan riittävästi talous- ja työllisyyspäätöksiä.

Hallitus ei hajonnut, viisikko asteli ulos ja listasi tuloksiaan. Joitakin työllisyysasioita saatiin purkitettua, mutta budjettikehykset paukkuvat. Turvetuotannosta luopuville sorvattiin helpotuksia. Kaikki toitottivat perinteiseen malliin voittaneensa. Ulkopuoliselle jäi epäselväksi, mikä hallituksen yhteinen talouspoliittinen linja olikaan.

Toukokuu

Eduskunta äänesti EU:n elpymispaketista. Mammuttimainen paketti vaati kahden kolmasosan enemmistön äänestyksessä. Kokoomus venkoili, sillä monet kansanedustajista aikoivat äänestää tyhjää. Perussuomalaiset järjestivät viivytystaistelun pyytämällä puheenvuoroja kerta toisensa jälkeen. Maraton kesti monta päivää. Eduskunta hyväksyi paketin lopulta äänin 134–57.

Keskusta vaihtoi ministereitä. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko otti rahakirstun avaimet itselleen. Seuraajaksi tiede- ja kulttuuriministeriksi nousi Antti Kurvinen. Kulttuurieliitti nyrpisteli nenää ja tapahtuma-ala oli kiukuissaan koronarajoitusten takia. Kurvinen lupasi tehdä yhteistyötä ja painotti, ettei anna löysiä lupauksia.

Pääministeri aamiaiskustannuksista nousi haloo. Kohu laantui, kun Marin sanoi palauttavansa valtiolle aterioihin kuluneet varat.

Voittajan on helppo hymyillä. Kokoomus pyyhki kuntavaaleissa muilla puolueilla pöytää. Puheenjohtaja Petteri Orpo vierellään pormestarit Anna-Kaisa Ikonen (oik.), Helsingin Juhana Vartiainen ja Turun Minna Arve.

Kesäkuu

Suomessa järjestettiin kuntavaalit. Niitä oli siirretty koronan takia. Vaalissa kokoomus vyörytti itsensä voittoon. Vaatimukset puheenjohtaja Petteri Orvon vaihtamisesta unohdettiin. Keskusta teki loppuriuhtaisun, eikä ottanut niin paljon takkiinsa kuin uumoiltiin. Perussuomalaisten haikailema kuntajytky osoittautui suutariksi. Vihreiden tulos jäi laihaksi.

Se pyöri sittenkin, eli sote-uudistus saatiin vihdoin päätökseen.

Silmukka Yli-Viikarin ympärillä kiristyi. Nyt ruodittiin matkakertomuksia, joiden mukaan pääjohtaja oli hakenut henkistä kasvua ja kehittänyt tunneälyä kaukomailla.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti, ettei ole ehdolla johtoon.

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho yllätti kertoessaan, ettei lähde tavoittelemaan puheenjohtajuutta. Varapuheenjohtaja Riikka Purra astui esiin ja tuli valituksi. Lokakuun alussa Purra vieraili Kihniössä Pirkanmaalla.

Heinäkuu

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra myöntyi puheenjohtajakisaan.

Hallituspuolueista alkoi kuulua vaatimuksia syksyn budjettiriiheen. Eripuraa oli siitä, onko se ilmasto- vai työllisyysriihi. Vihreät omaksuivat keskustan konstit, eli he ärhentelivät jättävänsä hallituksen, jos ilmastokysymyksissä ei edetä.

Hallituksella riitti puuhaa kesälläkin, kun koronan hallinta otti takapakkia. Kesäkuun lopulla jalkapallon EM-kisoista Pietarista saatiin tuliaisina satoja tartuntoja.

EU:n metsästrategiasta kohistiin. Metsänomistajat ja teollisuus pelkäsivät, että EU pääsee liian syvälle määräilemään suomalaisten metsistä.

Elokuu

Oppositiojohtaja Orpo kiirehti koronapassin käyttöönottoa.

Vihreiden Maria Ohisalo vaati maataloutta päästötalkoisiin. Keskusta ja vihreät jatkoivat nokitteluaan syksyn budjettiriihtä odotellessa. Viljelijät sadattelivat satonäkymiä.

Purra valittiin perussuomalaisten johtoon. Koronatoimia vastustava Ossi Tiihonen (ps.) sai noin 14 prosenttia äänistä. Myöhemmin Tiihonen erosi puolueesta.

Oppivelvollisuuteen liittyvä uudistus astui voimaan.

Vihreä vaihdos. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo (kuvassa oikealla) jäi syksyllä vanhempainvapaalle. Ohjat otti Iiris Suomela Pirkanmaalta.

Syyskuu

Poliisit latasivat pöytään tiukat teesit siitä, mitä tapahtuu, jos määrärahoja ei saada lisää. Lopulta hallitus raapii kasaan tarvittavat rahat.

Hallitus kokoontui syksyn budjettiriiheen. Se sujui vaikeista lähtöasetelmista huolimatta parissa kolmessa päivässä. Keskusta ja vihreät komennettiin nurkkaan hakemaan ratkaisua umpisolmuun menneeseen ilmastopakettiin. Sopu löytyi.

Ohisalo valittiin jatkoon vihreiden johtajaksi. Hänen vanhempainvapaan sijaiseksi tuli valituksi tamperelainen kansanedustaja Iiris Suomela.

Perhevapaauudistus eteni eduskuntaan. Perhevapaita, hoitovapaata ja työssäkäyntiä voi yhdistellä ja jaksottaa nykyistä joustavammin.

Finnair uhkasi lopettaa suorat lennot Tampereelta Helsinki-Vantaalle. Ratkaisu löytyi myöhemmin ja aamu- sekä iltavuoro säilyivät.

Kuuluisat bileet. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) järjestämistä juhlista kulttuuriväelle kohistiin syksyllä.

Lokakuu

Koronarajoituksia purettiin. Eduskunta hyväksyi koronapassin käyttöönoton. Ravintoihin kohdistuneita rajoituksia purettiin.

Syksyn hurjin poliittinen näytelmä käytiin kulttuurirahoista. Sapelinkalistelijoina olivat pääministeri Marin ja tiede- ja kulttuuriministeri Kurvinen. Kyse oli Veikkauksen tuottojen kompensoimisesta. Keväällä oli sovittu määrärahojen pienentämisestä, mutta hanke peruttiin. Lisäkierroksia kiistaan toivat pääministerin virka-asunnossa järjestetyt kutsut kulttuuriväelle.

Ympäristöliike Elokapina osoitti mieltään Helsingissä. Mielenosoituksessa vaadittiin hallitusta julistamaan ilmaston hätätila.

Marraskuu

Hallitus ja oppositio ottivat yhteen Puolan ja Valko-Venäjän rajakriisistä. Riita syntyi siitä, pitäisikö valmiuslaki muuttaa nopeammassa tahdissa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tiedotti erilaisesta itsenäisyyspäivän vastaanotosta, jossa muistettaisiin erityisesti koronavuoden työntekijöitä. Myöhemmin vastaanotto peruttiin koronan takia.

Asevelvollisuuden kehittämistä pohtinut komitea ehdotti pakollisia kutsuntoja koko ikäluokalle. Kiihkeimmät tasa-arvon kannattajat pettyivät. He olisivat halunneet myös naisille pakollisen asepalveluksen.

Historiallinen kauppa. Suomi päätti ostaa yhdysvaltalaiset F-35-hävittäjät. Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen selvitti kaupan taustoja pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) kuunnellessa.

Joulukuu

Historiallinen hävittäjäkauppa saatiin päätökseen. Suomi hankkii yhdysvaltalaiset F35-hävittäjät, jotka olivat ennakkosuosikkeja. Päätös ei hiljentänyt toisinajattelijoita. Soraääniä kuuluu edelleen.

Pääministeri kohautti seikkailullaan yökerhossa. Hän juhli aamuyöhön koronaan altistuneena. Uutinen kiiri nopeasti myös ulkomaille.

Korona otti taas otteeseensa, virusmuunnos omikron levisi. Hallitus joutui turvautumaan uusiin rajoituksiin. Ravintoloiden aukioloaikoihin tuli muutoksia.

Kansaa hämmensivät STM:n ja THL:n erilaiset kannat rokotusvauhdista. Terveydenhuollon ammattilaisia hoputettiin rokotustalkoisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut