Flunssa jyllää nyt voimalla, liikkeellä rajujakin oireita aiheuttavia viruksia - Uutiset - Aamulehti

Flunssa jyllää nyt voimalla, liikkeellä rajujakin oireita aiheuttavia viruksia – Taysin infektiolääkäri: Voi olla lähes mahdotonta erottaa lievästä koronataudista

Liikkeellä olevat virukset aiheuttavat nuhaa, yskää, kurkkukipua ja kuumetta. Sairastaminen kestää tavallisesti parista päivästä viikkoon.

Koronapandemian aikana influenssa- ja flunssatartunnat ovat olleet huomattavasti tavallista vähäisempiä. Tämä kuva otettiin talvella 2019.

20.12.2021 6:30

Suomessa on nyt liikkeellä rajujakin oireita aiheuttavaa flunssaa.

”Oirekirjo voi olla hyvinkin laaja hyvin lievästä oireettomaan tai pahimmassa tapauksessa vakavaan, sairaalahoitoa vaativaan. Yleensä hengitystieinfektiot ovat lieviä. Lisäksi paljon on myös oireettomia tartuntoja”, sanoo johtava asiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Covid-19 ja influenssavirus pois lukien hengitystie­infektioita kutsutaan usein flunssaksi.

Lue lisää: Maskeista ei kannattaisi luopua kokonaan enää koskaan, sanoo apulaisylilääkäri – Näissä tilanteissa maskit ja käsidesi voisivat jäädä pysyviksi osiksi arkea

Hyvin samankaltaisia oireita

Liikkeellä olevia viruksia on lähes mahdotonta erottaa lieväoireisesta koronataudista, sanoo Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) infektiolääkäri Reetta Huttunen. Oireet ovat hyvin samankaltaisia: nuhaa, yskää, kurkkukipua ja kuumetta. Sairastaminen kestää tavallisesti parista päivästä viikkoon.

Jos tauti on vaikea, se on todennäköisemmin influenssan tai koronaviruksen aiheuttama. Näiden jälkioireetkin ovat vaikeampia kuin muiden flunssien, jopa kuolettavia.

”Influenssa voi pahimmillaan aiheuttaa vaikean, tehohoitoon johtavan hengitystie­infektion, mutta koronaviruksessa vaikean infektion riski on väestötasolla jopa influenssaakin suurempi.”

Jäävät usein selvittämättä

THL seuraa vain laboratoriossa varmistettuja tartuntoja, jotka ovat ainoastaan pieni osa varsinaisista tartunnoista.

Monesti flunssa sairastetaan kotona ja terveydenhuollon vastaanotolle hakeudutaan vain vakavampien oireiden takia. Kaikilta ei varmisteta taudinaiheuttajaa laboratorio­testillä.

Lue lisää: Nyt kiertää ärjy flunssa, joka saattaa tarttua osaan ihmisistä aiempaa helpommin – asiantuntija kertoo, mistä on kyse

”Koronatesti saatetaan tehdä, mutta muiden hengitystie­infektioiden aiheuttajat jäävät usein selvittämättä”, Ikonen sanoo.

Hänen mukaansa näistä aiheuttajista on todettu aiemmin syksyllä muun muassa parainfluenssan aiheuttamia tartuntoja. Myös adeno- ja rinoviruksen aiheuttamia tartuntoja on todettu, samoin kausi­koronaviruksen.

Tapahtunut muutos

Koronapandemian aikana influenssa- ja flunssatartunnat ovat olleet huomattavasti tavallista vähäisempiä. Siitä ovat pitäneet huolen kontaktien väheneminen ja muut varotoimet, kuten käsihygienia.

Hengitystie­viruksia on kiertänyt vähemmän, ja monelle on saattanut syntyä immuniteettivajetta. ”Normaalisti elimistö saa kohtaamis­tilanteessa aina immuunisuojaansa tehostetta”, Ikonen sanoo.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että flunssakierrossa on tapahtunut muutos.

”Loka–marraskuussa raportoitiin jopa pandemiaa edeltävää aikaa enemmän parainfluenssa­tartuntoja. Marras–joulukuussa on tultu tästä jo alaspäin, mutta kyllä tartuntoja edelleen raportoidaan.”

Yhdeksänkertainen määrä

Samoin rs-viruksen (rsv) tartunnoissa näkyy selvää kasvua.

”Marraskuussa tartuntoja todettiin lokakuuhun verrattuna yhdeksänkertainen määrä. Lisäksi joulukuun puoliväliin mennessä tartuntoja on todettu jo noin 1 200. Se on enemmän kuin koko marraskuussa”, Ikonen kertoo.

Lue lisää: Taysin sairaalahoitoon joutuu RS-viruksen takia nyt entistä vanhempia lapsia

Marras–joulukuun rsv-tartunnoista noin 70 prosenttia on todettu 0–4-vuotiailla. Vakavampia tautimuotoja esiintyy pienten lasten lisäksi vanhuksilla.

”Tässä pitää kuitenkin ottaa huomioon se, mitä ryhmää testataan. Kyllä tartuntoja esiintyy kaikissa ikäryhmissä.”

Laajempia rs-epidemioita ilmenee muutaman vuoden välein, Taysin Huttunen kertoo. ”Nyt pelätään, että rsv voisi olla tänä vuonna selvästi isommassa roolissa.”

Nähtävissä lisääntymistä

Influenssaviruksen osalta tartunnat ovat normaalikauteen verrattuna vähäisiä eikä epidemia ole vielä alkanut. Silti tartuntoja on jo nyt todettu enemmän kuin viime kaudella.

Tällä kaudella eli lokakuun alusta lähtien tartuntoja on todettu yhteensä 180, joista influenssa A -löydöksiä on ollut 143 ja influenssa B -löydöksiä 37.

”Vertailuksi: viime kautena todettiin yhteensä 52 tartuntaa”, Ikonen sanoo. ”Kun ajattelee sitä, että influenssavirusta ei ole 1,5 vuoteen juurikaan kiertänyt, nyt on selvästi nähtävissä lisääntymistä.”

Myöskään Euroopassa influenssaepidemia ei ole vielä alkanut kunnolla, vaikka tartuntamäärien on jo todettu lisääntyneen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut