Fimlabissa on vakava häiriö – Tays ei pysty tilaamaan laboratoriotutkimuksia eikä saa tuloksista vastauksia - Uutiset - Aamulehti

Fimlabin vakava tietojärjestelmähäiriö on ohi

Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueiden laboratoriot aukeavat normaalisti torstaiaamun aikana.

Jos laboratoriopalveluja tarjoavan Fimlabin häiriötilanne jatkuu yön yli, Tampereen Nekalan koronanäytteenoton vastauksissa voi tulla viiveitä. Näin koronatestejä analysoitiin Fimlabissa vuonna 2020.

15.12.2021 22:13 | Päivitetty 16.12.2021 6:50

Aamulehti

Fimlabin laboratoriojärjestelmissä eilen keskiviikkona alkanut vakava häiriö on saatu korjattua. Palvelut palautuivat vaiheittain torstain vastaisena yönä kello kahdelta alkaen, kerrotaan yhtiön tiedotteessa.

Palvelut pyritään palauttamaan normaalitilaan torstaipäivän aikana. Näin ollen Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueiden laboratoriot aukeavat normaalisti torstaiaamun aikana.

Vaikea tilanne

Laboratoriopalveluja tarjoavassa Fimlabissa oli keskiviikkoiltapäivästä lähtien käynnissä vakava tietojärjestelmähäiriö, tiedotti yhtiö keskiviikkona hieman ennen iltakymmentä.

Fimlabin palvelujohtaja Anu Mustila kertoi häiriön käytännössä tarkoittavan sitä, että päivystys Acuta ja muut Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin hoitoyksiköt eivät pysty tekemään sähköisesti laboratoriotutkimuspyyntöjä eikä Fimlab pysty sähköisesti välittämään tutkimusvastauksia takaisin hoitoyksiköihin.

Mustila kuvasi tilannetta vaikeaksi. Hän kertoi, että iltapäivällä ja illalla laboratoriotilausten ja vastausten määrä on onneksi vähäisempi kuin se olisi aamupäivällä, mutta toisaalta ilta-aikaan laboratoriopyynnöissä on kyse kiireellisistä vastauksista.

”En osaa sanoa iltapäivän ja illan aikana tarvittujen laboratoriotutkimusten ja -vastausten lukumäärää, mutta kun häiriö koskee päivystys Acutaa ja muuta Taysia, on kyse sadoista vastauksista.”

Voiko tilanne vaarantaa potilaiden turvallisuuden, kun kyse on kiireellisistä laboratoriovastauksista?

”Olemme hälyttäneet laboratorioon lisää henkilökuntaa. Pyrimme siihen, ettei vaaraa potilaille syntyisi.”

Häiriön vuoksi laboratoriotutkimuspyynnöt jouduttiin tekemään käsin ja vastaukset välitettiin laboratoriosta hoitoyksiköihin puhelimitse.

Häiriö ilmeni tavanomaisen huoltotoimenpiteen jälkeen keskiviikkona 15. joulukuuta noin kello 16. Mustilan mukaan kyseessä ei pitäisi olla ulkopuolisen tahon aiheuttama hyökkäys. ”Kyse oli normaalista huoltotoimenpiteestä, mutta jostain syystä sen jälkeen ilmeni vakava häiriötilanne.”

Torstaiaamun laboratorioajat voivat siirtyä

Järjestelmähäiriötä korjattiin keskiviikkoiltana kuumeisesti. ”Teemme koko ajan töitä tilanteen selvittämiseksi ja korjaamiseksi”, Mustila sanoi keskiviikkona.

Yhtiöstä kerrottiin, että jos tilanne jatkuu yön yli torstaihin, Fimlab ei pysty torstaina aamulla palvelemaan asiakkaita alueellisissa laboratorioissa. Potilaille varataan tässä tapauksessa uusi aika.

Vaarana oli myös, että koronatestien tulostan vastauksiin voi syntyä viivettä. Koronanäytteiden tunnistetarroja pystytä tulostamaan koneellisesti, vaan ne joudutaan kirjaamaan käsin.

Sama tietojärjestelmähäiriö olisi voinut vaikuttaa myös Kanta-Hämeen alueella Fimlabin toimintoihin.

Fimlabin omistavat Pirkanmaan, Keski-Suomen, Kanta-Hämeen ja Vaasan sairaanhoitopiirit sekä Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut