Yksityiset terveysfirmat ovat valmiita rokottamaan satoja koronarokoteannoksia päivässä - Uutiset - Aamulehti

Yksityiset terveysfirmat pystyisivät rokottamaan satoja päivässä Pirkanmaalla – Mehiläinen tarjonnut apuaan kunnille, valmis aloittamaan laajat rokotukset heti

Finla Työterveys ja terveyspalveluyritykset Pihlajalinna, Mehiläinen ja Terveystalo ovat valmiita rokottamaan myös muita kuin omia työterveysasiakkaitaan.

Rokotukseen pääsyä on haluttu helpottaa muun muassa rokotusbussilla. Koronarokotteen sai ottaa ilman ajanvarausta Tampereen Keskustorilla rokotusbussissa. Paikan päällä jaettiin vuoronumerot, ja hoitaja huusi jonottajat vuoronumerolla bussiin rokotettavaksi.

15.12.2021 6:00

Aamulehti

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi pyrkivänsä siihen, että työterveyshuolto saataisiin vahvemmin mukaan koronavirusrokotuksiin. Kiuru toisti näkemyksensä työterveyden roolin tärkeydestä rokotusurakassa viimeksi tiistai-iltana Ylen A-Studiossa.

Koronarokotuksiin on ollut vaikea päästä, ja aikoja kolmansiin rokotuksiin ei ole paljon tarjolla. Kysyimme työterveyshuoltoyrityksiltä, olisiko niillä valmiutta aloittaa kaiken kansan koronarokotukset. Tähän asti yksityiset terveyspalveluyritykset ovat rokottaneet vain omia työterveyshuollon asiakkaitaan.

Finla Työterveyden, Pihlajalinnan, Mehiläisen ja Terveystalon johto vastasivat, että heidän yrityksensä voisivat aloittaa koronarokottamisen muillekin kuin omille työterveyshuollon asiakkailleen.

Lue lisää: Yksi kuva näyttää, miten tehokkaasti rokotus suojaa vakavalta koronataudilta – Miksi rokotettuja kuoli syksyllä enemmän kuin rokottamattomia?

Tehokas julkinen sektori

Finla Työterveyden toimitusjohtaja ja johtava työterveyslääkäri Anu Pekki toteaa, että julkinen sektori on järjestänyt koronarokotukset hyvin ja tehokkaasti.

”Kunnissa on tosi tehokkaat rokotussysteemit tällä hetkellä, ja se on meidän kansalaisten etu. Mutta jotakin muuta jää tekemättä, koska hoitajia ei ole vapaana missään”, Pekki sanoo.

Pekin mukaan koronarokotusten pullonkaula on hoitajien saaminen, ja samoista hoitajista kilpailevat sekä julkinen ja yksityinen terveydenhoito.

Julkisessa terveydenhoidossa kiireetöntä hoitoa on siirretty myöhemmäksi. Anu Pekki kertoo, että jos Finlassakin siirretään vähemmän kiireellistä työtä myöhemmäksi, yritys pystyy rokottamaan satoja ihmisiä päivässä. Tällä hetkellä yksi hoitaja rokottaa iltapäivän aikana noin 30 henkilöä, vaikka Finlassa käytetään ajanvarausta, joka hidastaa rokotusta. Finla hoitaa nyt koronarokotuksia Valkeakoskella ja Turussa.

Tiistaina alkuillasta koronarokotusbussiin jonotettiin sankoin joukoin.

Apua on tarjottu

Mehiläisen Länsi-Suomen alueen aluejohtaja Juuso Rajala kertoo ottaneensa jo kuntiin yhteyttä ja tarjonneensa apua. ”Nyt rokotteita on paljon ja tekijöistä on muualla pulaa. Ilmeisesti kunnissakin asiaa pohditaan parhaillaan”, Rajala sanoo.

Rajala kertoo, että Mehiläinen rokottaa jo nyt sote-puolen henkilökuntaa, ja yritys on valmis aloittamaan laajemmat rokotukset heti. Rajala arvioi, että Mehiläinen voisi rokottaa Tampereella vähintään 200–300 henkeä päivässä.

Pihlajalinnasta ja Terveystalosta ei ehditty vielä antamaan arviota mahdollisista koronarokotusten määristä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut