Ruotsin puolustusministeri Hultqvist harmittelee Suomen hävittäjävalintaa – "Gripen E on suunniteltu pohjoismaiseen ympäristöön" - Uutiset - Aamulehti

Ruotsin puolustusministeri Hultqvist harmittelee Suomen hävittäjävalintaa – "Gripen E on suunniteltu pohjoismaiseen ympäristöön"

Loppusuoralle tarjouskilvassa Gripenillään yltäneen Saabin toimitusjohtaja kertoo olevansa pettynyt ja yllättynyt, mutta painottaa yhtiön kunnioittavan päätöstä. Ranska kommentoi lyhyellä tiedotteella

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist harmittelee Suomen hävittäjävalintaa, mutta sanoo Ruotsin kunnioittavan päätöstä. Hultqvist kuvattiin Rovaniemellä 5. lokakuuta Ruska20-harjoituksessa viime vuonna.

10.12.2021 18:17

Helsinki/Tukholma

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist harmittelee Suomen hävittäjävalintaa. Tarjouskilpailun loppusuoralla olivat pisimmän korren vetäneen Lockheed Martinin F-35:n lisäksi Boeingin Super Hornet ja ruotsalainen Saab Gripen E. Muut ehdokkaat olivat yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon ja ranskalainen Dassault Rafale.

Hultqvist kuitenkin alleviivaa Ruotsin tehneen Suomelle hyvän tarjouksen. Tarjoukseen sisältyi 64 Gripen E -hävittäjää ja kaksi GlobalEye-valvontajärjestelmällä varustettua tiedustelukonetta.

–  Uskomme, että tarjoamamme kaksi järjestelmää sopivat erittäin hyvin pohjoismaisen ympäristön turvallisuushaasteisiin, Hultqvist kertoi.

–  Gripen E on suunniteltu pohjoismaiseen ympäristöön, hän lisäsi.

Saabin toimitusjohtaja: Meillä oli vahva tarjous

Saabin toimitusjohtaja Micael Johansson kertoi olevansa pettynyt, mutta painotti yhtiön kunnioittavan päätöstä.

Uutistoimisto TT:n mukaan Saab on tehnyt hävittäjäkaupan kanssa töitä monen vuoden ajan.

–  Tiedän, että meillä on vahva tarjous, josta olen ylpeä. Samaan aikaan olen yllättynyt, Johansson kertoi.

Häntä hämmästyttää, että Suomi saa Lockheed Martinin kustannukset sovitettua tiukkaan kustannuskehykseensä.

–  Olemme ylpeitä Gripen- ja GlobalEye-tarjouksestamme ja uskomme sen olleen Suomelle paras ratkaisu, yhtiö kertoi Saab Finlandin Twitter-tilillä.

Puolustusyhteistyö jatkuu pettymyksestä huolimatta

Ruotsin puolustusministeriön julkaisemassa tiedotteessa puolustusministeri painottaa Ruotsin ja Suomen loistavaksi kuvaillun puolustusyhteistyön tietysti jatkuvan pettymyksen kirvoittamasta päätöksestä huolimatta.

–  Suomi on jatkossakin läheisin turvallisuus- ja puolustuspoliittinen kumppanimme, tiedotteessa painotetaan.

Tiedotteen mukaan maantieteelliset ja sotilasstrategiset realiteetit alleviivaavat tarvetta jatkaa ja syventää maiden välistä puolustusyhteistyötä.

Lisäksi ministeri kertoo maiden jatkavan työtä luodakseen edellytyksiä yhteisille sotilasoperaatioille niin rauhan kuin kriisin ja sodankin aikana.

"Ei horjuta yhteistyötä"

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ei usko, että Suomen hävittäjäpäätös millään tavalla horjuttaisi Suomen ja Ruotsin viime vuosina syventynyttä puolustusyhteistyötä.

–  Tällä ei ole vaikutusta siihen. Meillä on keskinäistä puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa tehty jo pitkään ja sitä on viime vuosina syvennetty. Tapaan ruotsalaisen kollegan Peter Hultqvistin kanssa vähän väliä jopa näinä korona-aikoina, Kaikkonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

–  Uskon, että tämä päätös ei meidän keskinäistä puolustusyhteistyötämme horjuta. Se tulee jatkumaan ja syvenemään jatkossakin, Kaikkonen jatkoi.

Ranskan Dassault: Suomen hävittäjävalinta osoittaa Euroopan suosivan Yhdysvaltoja

Suomen hävittäjäkilvassa Rafale-koneella mukana ollut ranskalainen Dassault Aviation -yhtiö kommentoi tappiotaan lyhyellä tiedotteella. Sen mukaan yhtiö "on huomioinut" Suomen viranomaisten itsenäisen päätöksen valita amerikkalainen ratkaisu hävittäjien korvaamiseen.

Yhtiö sanoo tiedotteessaan jälleen kerran huomaavansa ja pahoittelevansa, että Euroopassa suositaan amerikkalaisia puolustusmateriaalihankinnoissa.

Dassault Aviation kertoo jatkavansa kaikesta huolimatta teollisine kumppaneineen Rafalen operatiivisten valmiuksien kehittämistä Ranskan ja muiden sellaisten maiden palvelukseen, jotka haluavat "ensiluokkaiset ja täysin itsenäiset ilmavoimat".

Rafale putosi Suomen kilpailusta Eurofighter Typhoonin kanssa jo ennen ratkaisevaa suorituskykyvertailua.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut