Presidentti Niinistö vastaa Putinin Nato-puheisiin: Nato-jäsenyydestä päättäminen on hakijamaan ja Nato-maiden välinen asia - Uutiset - Aamulehti

Presidentti Niinistö vastaa Putinin Nato-puheisiin: Nato-jäsenyydestä päättäminen on hakija­maan ja Nato-maiden välinen asia

Putin vaati keskiviikkona ”konkreettisia sopimuksia”, joissa sotilasliitto Nato sitoutuu olemaan laajentumatta enempää itään.

Niinistö painottaa, että Suomen kansalliseen liikkumatilaan sisältyy myös mahdollisuus liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä.

2.12.2021 13:13 | Päivitetty 2.12.2021 13:20

Nato-jäsenyyksistä päättäminen on hakijamaan ja Naton jäsenmaiden välinen asia, sanoo presidentti Sauli Niinistö uutistoimisto STT:lle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa.

STT kysyi Niinistön näkemystä Venäjän presidentin Vladimir Putinin eilen esittämiin kommentteihin. Putin vaati sotilasliitto Natolta "konkreettisia sopimuksia" siitä, ettei se aio laajentua kohti itää.

Niinistön mukaan Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustus­politiikan perustana on ylläpitää kansallista liikkumatilaa ja valintamahdollisuuksia. Tämä pitää sisällään myös mahdollisuuden liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä, Niinistö painottaa.

Putin vaati keskiviikkona ”konkreettisia sopimuksia”, joissa sotilasliitto Nato sitoutuu olemaan laajentumatta enempää itään.

”Esitämme vakavien neuvottelujen aloittamista”, Putin sanoi Moskovassa suurlähettiläille pidetyssä tilaisuudessa.

Putinin puheen taustalla oli tulehtunut tilanne Ukrainan suunnalla.

Yhdysvallat ja myös muut Nato-maat ovat syyttäneet Venäjää suurista joukkojen keskityksistä Ukrainan rajan tuntumassa. Venäjä taas on syyttänyt Natoa sotilaallista työntymisestä Venäjän rajoille.

On erittäin epätodennäköistä, että Yhdysvallat tai sen Nato-liittolaiset suostuisivat Putinin toivomaan sopimukseen.

Jännitteiden keskellä Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov neuvottelevat torstaina kiristyneestä tilanteesta Ukrainan rajoilla. Ministerit tapaavat kahden kesken Ety-järjestön ministerikokouksen yhteydessä Tukholmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut