Muusikko Laila Halme on kuollut - Uutiset - Aamulehti

Euroviisuista tunnettu Laila Halme on kuollut – Näin muusikkopoika kuvailee äitiään: ”Siitä pidettiin huolta, että soitto soi ja laulu raikaa”

Halme oli kuollessaan 87-vuotias. Myös Halmeen poika Jussi Halme on muusikko. Äiti ja poika kokivat yhdessä monen moista Euroviisuista Emma-palkintoon.

Aamulehti kuvasi Laila Halmeen vuonna 2008, kun hän valmistautui jäähyväiskonserttiinsa.

28.11.2021 13:35 | Päivitetty 28.11.2021 16:57

Aamulehti

Taiteilija ja euroviisuedustaja Laila Halme on kuollut sunnuntaiaamuna Tampereella. Halme oli kuollessaan 87 vuoden ikäinen ja asui hoitokodissa. Halme koki viimeisinä aikoinaan kaksi aivoinfarktia, joiden jälkeen hänen kuntonsa heikkeni.

Tiedon kuolemasta Aamulehdelle vahvistaa Halmeen poika Jussi Halme.

”Jokaisella on vain yksi äiti. Hän pääsi miehensä Sepon vierelle ja nyt hänellä on hyvä olla”, Jussi Halme sanoo.

Laila Halme edusti Suomea Lontoon Euroviisuissa vuonna 1963 kappaleella Muistojeni laulu.

Hän syntyi vuonna 1934 Jääskissä Karjalassa. Sodan vuoksi lapsuudenkoti jäi rajan taa. Jussi Halmeen mukaan karjalalaisuus säilyi äidin persoonassa aina. Laila kasvoi musiikin parissa, sillä hänen isänsä Iivari Soppi oli muusikko.

”Sota-aikana he joutuivat jättämään kotinsa kahteen otteeseen. Mutta piano löytyi kodista aina. Siitä pidettiin huolta, että soitto soi ja laulu raikaa.”

Suuntautui jazziin

Tampereella syntyneestä Jussi Halmeestakin tuli muusikko. Hän on säveltänyt musiikkia lukuisiin suomalaisiin televisiosarjoihin, esimerkiksi 90-luvulla esitettyyn satiiriin Hyvät herrat. Äiti ja poika kokivat yhdessä musiikkimaailman Euroviisuista Emma-palkintoon.

Laila Halme juonsi vuoden 1987 Euro­viisu­karsinnat yhdessä Lasse Mårtensonin kanssa. Jussi osallistui silloin karsintoihin säveltäjänä. Kolmen vuoden päästä Jussi Halme osallistui Suomen Euroviisu-karsintoihin kappaleella Katsot yötä tummaa, joka oli hänen äitinsä sanoittama. Muistan silmiesi loisteen kirkkaan valoisan, siinä lauletaan.

Laila Halmeen kynästä sanansa saivat monet muutkin kappaleet, kuten Jussi Halmeen levyttämä Aika rakkauden. Kappale sai Emma-palkinnon vuonna 1985.

Laila Halme muistetaan erityisesti iskelmäurastaan, mutta uransa varrella hän halusi suuntautua yhä enemmän jazz-musiikin pariin. Hän esiintyi muun muassa tamperelaisen Olli Hämeen orkesterin kanssa.

Lanteet keinumaan

Jussi Halmeen mukaan Halme oli musiikin suhteen moniruokainen ja piti eri lajeista lattarista funkiin ja räppiin.

”Rytmimusiikki upposi hänelle todella hyvin, sellainen mikä saa lanteet keinumaan. Ei niinkään melankolia.”

Jussi Halme soitti äitinsä keikalla ensimmäisen kerran 17-vuotiaana. Viimeiseksi yhteiseksi tuotannoksi jäi Tampereen teatterissa nähty täydelle salille esitetty konsertti, jossa Laila Halme lauloi uransa valikoituja kappaleita. Laila oli tuolloin 74-vuotias.

Jussi Halme asuu nykyisin Ylöjärvellä. Hänen poikansa tekee rap-musiikkia nimellä nimellä Nuari Verbaali.

”Olemme muusikkoperhe ja se yhdisti meitä. Muistot jäävät, ja maailman parasta äitiä on ikävä.”

Laila Halmeen kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

RCA-yhtiö julkaisi EP-levyn omien laulajiensa Laila Halmeen ja Lasse Mårtensonin euroviisuehdokkaista vuonna 1963.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut