Jääkiekkolegenda Matti ”Mölli” Keinonen on kuollut – huumorintaju säilyi loppuun saakka - Uutiset - Aamulehti

Jääkiekkolegenda Matti ”Mölli” Keinonen on kuollut – huumorintaju säilyi loppuun saakka

Tampereella syntynyt Matti Keinonen teki Suomen maajoukkueessa ikimuistoisia maaleja etenkin Ruotsin verkkoon.

Entinen jääkiekon maajoukkuepelaaja Matti Keinonen kuvattuna Crown Plazassa Helsingissä lauantaina 11. toukokuuta 2013. Keinonen kuoli lauantaina illalla syöpään sairaalassa Uudessakaupungissa.

28.11.2021 9:10

Uusikaupunki/Helsinki

Entinen huippujääkiekkoilija Matti ”Mölli” Keinonen on kuollut 80-vuotiaana. Keinonen kuoli eilen illalla syöpään sairaalassa Uudessakaupungissa. Keinosen kuoleman vahvisti STT:lle hänen poikansa Jussi Keinonen.

”Lähtö oli rauhallinen ja kivuton, vaimo ja molemmat lapset olivat vierellä. Hän oli perheenisänä erittäin hyvä ja huolehtivainen. Hän oli aina huumorintajuinen, nokkela ja sanavalmis ihminen. Suku oli hänelle läheinen samoin kuin vanhat pelikaverit”, Jussi Keinonen kuvaili isäänsä.

Uudessakaupungissa asunut Matti Keinonen seurasi jääkiekkoa vielä vanhemmallakin iällä, muttei yhtä paljon kuin aiemmin. Yhteydet vanhoihin pelikavereihin vähenivät viimeisinä vuosina.

”Herra Alzheimer oli jo aika isona peikkona hänen elämässään. Sama huumori oli kuitenkin loppuun asti. Järki ja huumori leikkasivat”, Jussi Keinonen sanoo.

Matti Keinonen pelasi maajoukkueessa yhdeksässä MM-turnauksessa ja kaksissa olympialaisissa vuosina 1962–1973. Suomen mestaruuden Keinonen voitti Lukossa vuonna 1963 ja RU-38:ssa vuonna 1967. Hän pelasi miesten maajoukkueessa peräti 196 ottelua.

Tampereella syntynyt Keinonen teki maajoukkueessa ikimuistoisia maaleja etenkin Ruotsin verkkoon, ja hyökkääjää alettiin nimittää ”Ruotsin tappajaksi”.

Pelaajauransa jälkeen Keinonen saavutti valmentajana SM-hopeaa TPS:ssä vuonna 1985 ja Lukossa vuonna 1988.

Lukon tuore mestaruus oli tärkeä

Lukko voitti viime keväänä seurahistoriansa toisen miesten Suomen mestaruuden. Ensimmäistä Keinonen oli itse voittamassa. Lukon toinen mestaruus oli aikoinaan raumalaiseksi kasvaneelle Keinoselle merkittävä asia.

”Isä vitsaili, että vihdoinkin ja ettei onneksi tarvinnut mennä enää itse pelaamaan”, Jussi Keinonen sanoi.

Matti Keinonen oli 1960- ja 1970-luvulla yksi näkyvimmistä soihdunkantajista, kun jääkiekko teki matkaa Suomen suosituimmaksi urheilulajiksi.

Taiturimaisella Keinosella oli kaukalossa lähes pysyvä virne päällä.

”Piti viihdyttää katsojia, tehdä pelistä kiinnostavampaa. Yleisöhän viulut maksaa. Joukkuetoverit eivät minulta juuri syöttöjä saaneet – mitä sitä huonommalleen syöttelisi”, marraskuun alkupuolella 80 vuotta täyttänyt Keinonen sanoi STT:n syntymäpäivähaastattelussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut