Hallituksen tasa-arvopalkinto turkkilaisjärjestölle - Uutiset - Aamulehti

Turkkilainen ihmisoikeusjärjestö pokkasi hallituksen tasa-arvopalkinnon – työtä riittää myös Suomessa, gaalassa muistutettiin

Hallitus jakaa joka toinen vuosi palkinnon sukupuolten tasa-arvon edistäjille. Tänä vuonna tunnustus meni turkkilaiselle järjestölle, joka tarjoaa muun muassa oikeusapua ja ajaa Turkkiin muutosta.

Sanna Marin jakoi hallituksen tasa-arvopalkinnon turkkilaiselle We Will Stop Femicide -järjestölle. Sen pääedustaja Gülsüm Önal ja pääsihteeri Fidan Ataselim pokkasivat palkinnon ja muistuttivat, että työtä riittää kaikkialla.

22.11. 18:32

Aamulehti

Tasa-arvon edistäjille annettiin tunnustusta maanantaina Tampere-talolla, kun hallituksen kansainvälinen tasa-arvopalkinto jaettiin kolmatta kertaa.

Tänä vuonna palkinto jaettiin turkkilaiselle We Will Stop Femicide Platform Association -ihmisoikeusjärjestölle. Järjestö tekee työtä naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi.

Palkinto jaetaan henkilölle tai toimijalle, joka on merkittävästi edistänyt sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti, perusteluissa kerrotaan. Vuonna 2010 perustettu järjestö tarjoaa muun muassa oikeusapua naisille, ja se on onnistunut kiinnittämään valtiollista huomiota murhattujen naisten kohtaloihin.

Palkinnon arvo on 300 000 euroa. Palkinto jaetaan valtioneuvoston ja Tampereen kaupungin yhteistyönä.

Palkinnonsaajasta pyydettiin alkuvuodesta ehdotuksia, joita tuli yli 400. Kansainvälisistä asiantuntijoista koostuva raati valitsi näistä oman esityksensä. Viisihenkisen lautakunnan puheenjohtajana toimi tänä vuonna kansanedustaja Eva Biaudet (r.)

Joka toinen vuosi jaettava palkinto jaettiin nyt kolmatta kertaa. Se perustettiin vuonna 2017 Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Aiemmin sama tunnustus on myönnetty Saksan liittokansleri Angela Merkelille sekä Equality Now -järjestölle, joka pyrkii edistämään naisten oikeuksia lainsäädännössä ympäri maailman.

Tasa-arvopalkinto

Valtioneuvoston kansainvälinen tasa-arvopalkinto jaetaan merkittävästä sukupuolten tasa-arvoa edistävästä työstä.

Joka toinen vuosi jaettava palkinto jaettiin nyt kolmatta kertaa.

Palkintosumma on 300 000 euroa.

Työtä riittää

Pääministeri Sanna Marin jakoi palkinnon. Marin muistutti puheessaan, että naiset ja vähemmistöt kohtaavat väkivaltaa ympäri maailman, ja että seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien turvaamiseksi on työskenneltävä kaikkialla.

”Kun on kyse Istanbulin sopimuksen toteuttamisesta, kansalaisyhteiskunnan toimijoilla on keskeinen rooli”, hän muistutti.

Istanbulin sopimus on eurooppalainen yleissopimus, jonka tavoitteena on torjua naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa. Turkki vetäytyi sopimuksesta aiemmin tänä vuonna.

Muutenkin Turkissa kamppaillaan kovasti ihmisoikeuksien puolesta, We Will Stop Femiciden edustajat ja perustajajäsenet Gülsüm Önal ja Fidan Ataselim kertovat. ”Palkintosumma menee käytännön työhön ja taistelun jatkamiseen”, Ataselim sanoo. Järjestö ylläpitää esimerkiksi auttavaa puhelinlinjaa sekä ajaa muutoksia lainsäädäntöön.

”Emme anna periksi”, Önal sanoi kiitospuheessa. ”Vastaamme kasvavaan painostukseen lisäämällä vastarintaa.”

Raadin puheenjohtaja, kansanedustaja Eva Biaudet muistutti gaalassa, että ihmisoikeudet eivät toteudu, elleivät naisten oikeudet toteudu.

Tarvitaan tekoja

Palkintojenjakotilaisuudessa juhlittiin sukupuolten välisen tasa-arvon edistymistä mutta myös muistutettiin, että maailma ei ole valmis.

"Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia ja ihmisoikeudet ovat naisten oikeuksia”, raadin puheenjohtaja, kansanedustaja Eva Biaudet tiivisti.

Vaikka edistystä on tapahtunut, tarvitaan tekoja. Lähisuhdeväkivalta, verkkohäirintä ja muut naisiin ja vähemmistöihin kohdistuvat ongelmat ovat todellisuutta myös Suomessa, gaalassa muistutettiin.

Myös Nobel-palkittu irakilainen ihmisoikeusaktivisti Nadia Murad saapui Tampereelle pitämään puhetta. Hänkin muistutti, että työtä riittää edistysaskelista huolimatta:

”Tasa-arvon edistäminen kaikkialla maailmassa on kaikkien yhteinen tehtävä.”

Palkintogaalaan oli kutsuttu vieraaksi muun muassa presidentti Tarja Halonen. Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu Nadia Murad sai seisovat aplodit.

Oikaisu 22.11.2021 kello 19.09: Palkinto jaettiin maanantaina 22.11.2021, ei perjantaina, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut